Starejte se o své tělo minimálně jako o své auto

STAREJTE SE O SVÉ TĚLO ALESPOŇ TAK, JAKO SE STARÁTE O SVÉ AUTO

1.  Odstraňujte příčiny, nepotlačujte projevy

Když v autě začne svítit kontrolka, zamíříte do servisu a chcete, aby našli a odstranili příčinu. Když se necítíte dobře, tak to buď ignorujete nebo si vezmete prášek, který odstraní bolest nebo nepříjemný stav, který není příčinou, ale projevem vašeho problému. Je to stejné, jako kdybyste zakryli kontrolku auta lepící páskou a pokračovali v jízdě. Dřív nebo později se auto rozbije. Stejné je to i s vaším tělem. Když ignorujete jeho signály, můžete čekat, že časem přijde problém.

JE LEPŠÍ ODSTRANIT PŘÍČINU NEŽ POZDĚJI ŘESIT NEPŘÍJEMNÉ NÁSLEDKY. ZMĚNA STRAVOVACÍCH NÁVYKŮ MŮŽE VYŘEŠIT MNOHÉ PROBLÉMY OD NEDOSTATKU ENERGIE, PŘES VYSOKÝ KREVNÍ TLAK, ZVÝŠENÝ CHOLESTEROL A ŠPATNÉ ZAŽÍVÁNÍ AŽ PO SNÍŽENÍ VISCERÁLNÍHO TUKU.

 

2.  Investujte do kvalitního paliva

Když vašemu autu dojde benzín, jedete k autorizované čerpací stanici, natankujete palivo, a zaplatíte za něj bez rozmýšlení cenu, kterou vidíte na stojanu. Nevezmete použitý olej z friťáku a nenalijete ho do nádrže, i když je velká pravděpodobnost, že by auto taky jelo a vy byste ušetřili. Po čase by se ale motor zadřel a vy byste museli řešit výměnu. Když si máte koupit potraviny, které se stávají součástí vašeho těla, většinou nepřemýšlíte, jestli jsou kvalitní a rozhodujete se často podle ceny. 

VĚNUJTE VÝBĚRU PALIVA PRO VAŠE TĚLO STEJNOU POZORNOST, JAKOU VĚNUJETE PALIVU PRO SVÉ AUTO. ČTĚTE ETIKETY, DÍVEJTE SE NA SLOŽENÍ POTRAVIN A PREFERUJTE KVALITU, NIKOLI KVANTITU. KVALITNÍ POTRAVINY ZARUČÍ, ŽE SE BUDETE CÍTIT A VYPADAT DOBŘE.

 

3.  Vyberte vhodné palivo

U čerpací stanice dáváte pozor, abyste do svého auta natankovali vhodné palivo a nezaměňujete naftu za benzín. Vaše tělo potřebuje také vhodné živiny, aby mohlo fungovat. 

VYŘAĎTE VŠECHNY VYSOCE ZPRACOVANÉ POTRAVINY, POLOTOVARY A FAST FOOD A OMEZTE SACHARIDY. DODEJTE TĚLU HODNOTNÉ ŽIVINY, KTERÉ POCHÁZEJÍ Z PŘÍRODY S DŮRAZEM NA HODNOTNÉ BÍLKOVINY, TUKY, VLÁKNINU, VITAMÍNY, MINERÁLY A MENŠÍ MNOŽSTVÍ KVALITNÍCH SACHARIDŮ. PAK BUDOU FUNGOVAT VAŠE SVALY I VÁŠ MOZEK. 

 

4.  Energii doplňujte, když je to potřeba

Když autem jezdíte, ubývá benzín a vy musíte natankovat. Když vám auto stojí týden v garáži, nechodíte několikrát denně dolívat benzín, i když vám nádrž přetéká. S tělem je to stejné. Hlad signalizuje, že se máte najíst. 

KDYŽ HLAD NEMÁTE, TĚLO ZŘEJMĚ ŽÁDNÉ ŽIVINY NEPOTŘEBUJE A VY KLIDNĚ MŮŽETE VYDRŽET BEZ SVAČINY. SNÍŽÍTE TAK POČET JÍDEL ZA DEN, ZHUBNETE A BUDETE SE CÍTIT DOBŘE. 

 

5.  Zařaďte pravidelnou údržbu

U svého auta necháváte pravidelně kontrolovat brzdové destičky a ojeté pneumatiky vyměníte za nové, abyste bezpečně dojeli na místo určení. Také v životě je občas nutné zabrzdit, omezit stres  a odpočinout si. 

ÚNAVA SIGNALIZUJE, ŽE POTŘEBUJETE UBRAT. NECHTE MOZEK, SVALY A KLOUBY ODPOČINOUT, ABY MOHLY DÁL PLNIT SVOU FUNKCI.

 

6.  Investujte do sebe

S autem jezdíte pravidelně do myčky a pečujete o to, aby kapota byla lesklá a bez škrábanců. Investujte i do sebe. Věnujte čas a peníze na to, abyste si zašli na masáž, do sauny, na jógu nebo do bazénu. 

KDYŽ  INVESTUJETE ČAS A PENÍZE DO CVIČENÍ A REGENERACE, BUDETE MÍT PRUŽNOU PÁTEŘ, PEVNÉ SVALY A BUDETE SE CÍTIT A VYPADAT SKVĚLE.

SHRNUTÍ 

Aby vaše tělo fungovalo tak, jak má, potřebuje kvalitní živiny, proto čtěte etikety nebo kupujte potraviny, které je nepotřebují (vejce, čerstvé maso, kvalitní sýry a kysané mléčné výrobky, ořechy, semena, luštěniny, ovoce, zeleninu). 

Zamyslete se nad skladbou své potravy a preferujte kvalitu před kvantitou. Kvalitní potraviny poznáte tak, že na etiketě mají v kolonce složení minimální množství složek. 

Respektujte signály svého těla a jezte jen tehdy, když máte hlad. 

Zpříjemněte si život tím, že na chvíli zapomenete na všechny povinnosti, odpočinete si a dopřejete si příjemný pohyb, nejlépe na čerstvém vzduchu. 

Pokud si říkáte, že je to sice hezké, ale vy na to nemáte čas, podívejte se na svůj telefon, kolik času strávíte na internetu a sociálních sítích. 

Všichni máme k dispozici 24 hodin denně a je jen na vás, jak je využijete. Jak říká přísloví: „Vlak, který jede špatným směrem, svou jízdu nikdy nezmění. To vy z něj musíte vystoupit“.

Jak o svátcích nepřibrat

Přicházejí Vánoce a s nimi  i čas volna a zvýšené konzumace jídla a alkoholu. Jestli nechcete na nový rok řešit další kila tuku navíc, je dobré si uvědomit, po čem se nejvíc tloustne a svůj příjem jídla a pití upravit už teď.  Na následujícím obrázku si ukážeme štědrovečerní jídelníček spočítaný pro průměrnou ženu, která by měla sníst denně asi 7500 kJ (1800 kcal). Pro průměrného muže by to mělo být kolem 9500 kJ (2300 kcal). 

Sloupec vlevo ukazuje konzumaci typických vánočních pokrmů – ráno jeden kousek vánočky, k obědu vinná klobása se zelím a trochou brambor, odpoledne 2 kousky vánočního cukroví a večer typická večeře – rybí polévka, bramborový salát a smažený řízek (ryba nebo maso). Tento jídelníček neobsahuje ani kapku alkoholu a porce jsou poměrně malé, přesto už jsme na horní hranici toho, kolik kalorií by měla za den žena sníst, aby nepřibrala tuk.  Jak je vidět, největší porce kalorií pochází ze štědrovečerní večeře. 

Ve sloupci vpravo je tentýž jídelníček, který je ale trochu upravený. Ranní vánočka je nahrazena řeckým jogurtem s ořechy, semínky a borůvkami. Ačkoli kalorická hodnota se od vánočky významně neliší, toto jídlo vám dodá víc bílkovin, tuku a vlákniny, které vás na delší dobu zasytí a navíc vám ušetří pěknou porci sacharidů. V poledne se můžete začít připravovat na večer tím, že si dáte místo jídla jen poctivý vývar s velkou porcí masa, zeleniny a jedním vajíčkem. Tím ušetříte 2000 kJ (skoro 500 kcal) a polévka vás díky velkému množství bílkovin a vlákniny zasytí a zahřeje. Štědrovečerní večeři můžete upravit tím, že místo masa v trojobalu připravíte přírodní plátek. Oproti předchozí verzi ušetříte 15% celkové energie a díky tomu, že jste zkonzumovali méně tuků a sacharidů se budete cítit lépe. 

Když se podíváte na další tabulku, vidíte, že to, co vám během svátků dodá neuvěřitelné množství energie, jsou alkoholické nápoje. Jestliže si během dne dáte jedno pivo, dvě skleničky suchého vína, jedno prosecco a jeden digestiv, tak přijmete zhruba polovinu své denní dávky energie. Odpovídá to 16 kouskům cukroví nebo 1,5 tabulky čokolády Milka a obsahuje to stejně energie jako dva hamburgery s hranolkami.

Co si tedy z toho vzít? K vánocům jídlo patří, ale není jejich jedinou náplní.

KDYŽ NECHCI ZTLOUSTNOUT, NESMÍM JÍST VÍC ENERGIE, NEŽ MOJE TĚLO SPOTŘEBUJE.  

Jak si tedy svátky užít a neskončit po nich s novou horou tuku na břiše?

  • Jezte menší porce jídla, zařaďte libové maso, zeleninu a polévky
  • Pokud jste se přejedli, udělejte si kratší (nebo delší) půst (klidně můžete vynechat snídani nebo večeři)
  • Omezte množství alkoholických nápojů
  • Nepijte slazené nápoje
  • Jděte se ven projít a nadýchat čerstvého vzduchu
  • Odpočiňte si a nestresujte se

Proč tloustnu?

Nastává Advent a s ním přichází i období, kdy většinou jíme víc jídla a pijeme víc alkoholu než obvykle. Když si položíte otázku PROČ TLOUSTNU?, dojdete k jednoduché odpovědi – TLOUSTNETE PROTO, ŽE PŘIJÍMÁTE VÍC ENERGIE NEŽ VAŠE TĚLO POTŘEBUJE. To, co jíte, a v jakém množství to jíte,
je klíčové pro to, jestli budete nabírat tuk nebo ho hubnout. Kromě toho ale existují i další faktory, které mohou hrát v ukládání tuku větší či menší roli. Projděte si následující body a uvědomte si, kde máte rezervy.

Už jste si asi vyzkoušeli, že žádná zázračná pilulka neexistuje. Jestli se chcete zbavit tuku, budete muset změnit to, co jíte a jak se chováte. JE VAŠÍ VOLBOU, JAK SE CÍTÍTE A JAK VYPADÁTE. JESTLI S TÍM NEJSTE SPOKOJENI, TAK TO ZMĚŇTE.  Jestli potřebujete pomoci, tak se OBJEDNEJTE NA KONZULTACI.

Našli jste body, ve kterých máte rezervy? Pokud toto čtete, tak už jste si asi vyzkoušeli, že žádná zázračná pilulka neexistuje. Jestli se chcete zbavit tuku, budete muset změnit to, co jíte a jak se chováte. JE VAŠÍ VOLBOU, JAK SE CÍTÍTE A JAK VYPADÁTE. JESTLI S TÍM NEJSTE SPOKOJENI, TAK TO ZMĚŇTE.  Jestli potřebujete pomoci, tak se OBJEDNEJTE NA KONZULTACI A ZAČNĚTE TEĎ.

Kysané zelí – dostupná a levná superpotravina

Kysané zelí - dostupná a levná superpotravina

Kysané zelí se může díky svému složení bez váhání zařadit mezi superpotraviny, tj potraviny, které dodají vašemu tělu velké množství prospěšných látek najednou. Není proto divu, že doprovázelo i Kryštofa Kolumba a Jamese Cooka na jejich objevitelských výpravách. Díky jeho dostupnosti a ceně si jej může dovolit úplně každý. V tomto článku se dozvíte, jak kysané zelí působí na vaše zdraví a získáte návod, jak si jej sami jednoduše doma připravit.

Jak vzniká kysané zelí?

Kysané zelí se vyrábí z hlávkového zelí procesem zvaným fermentace. Fermentace neboli kvašení bez přístupu kyslíku je přirozený proces, kdy bakterie a kvasinky, které se na zelí přirozeně vyskytují, zkvasí sacharidy obsažené v zelí a přemění je na velké množství prospěšných látek. Kromě toho vytvoří prostředí, ve kterém se rozmnoží probiotické bakterie, které jsou nezbytné pro zdraví našich střev.  Fermentace je proces je starý tisíce let, kysané zelí jedli lidé odnepaměti, proto je to potravina, která je pro naše tělo velice vhodná.

Proč je zdravé?

Kysané zelí obsahuje velice mnoho prospěšných živin a velmi málo energie. Obsahuje vitamíny C, K2, B6, kyselinu listovou a mnoho minerálních látek, například sodík, železo, mangan, měď a draslík.  Je velmi dobře stravitelné, protože obsahuje probiotické bakterie, které  spolu s enzymy vyprodukovanými během kvašení, zlepšují schopnost střev vstřebávat živiny a působí blahodárně na zažívací trakt.

Jak působí na zažívání?

Nepasterované kysané zelí obsahuje velké množství různých kmenů probiotických bakterií, které udržují naše střeva zdravá a zlepšují vstřebávání živin. Probiotika snižují také nadýmání, působí proti zácpě a pomáhají zlepšovat symptomy doprovázející zánět střev. Jeden gram kysaného zelí může obsahovat až miliardu prospěšných bakterií.

Jak ovlivňuje imunitu?

Díky vysokému obsahu probiotických kmenů a živin dokáže zlepšit váš imunitní systém. Zdravé střevo osídlené správnými bakteriemi zajišťuje, aby do vašeho krevního oběhu nepronikaly nežádoucí látky, které narušují imunitu.  Probiotika spolu s vysokým obsahem vitamínu C a železa podporují produkci přirozených protilátek.

Jak působí na hubnutí?

Kysané zelí obsahuje velice málo kalorií, ve 100 g je jen 20 kcal (80 kJ), a díky vysokému obsahu vlákniny (4 g ve 100 g zelí) vám zaručí delší pocit nasycení. Dobrá činnost střev zajistí správné vstřebávání živin. Podle posledních studií se navíc zdá, že probiotické potraviny můžou napomáhat i odbourávání tuku.

Jaké zelí si kupovat?

Stejně jako u všech potravin, vybírejte přirozenou a neupravenou variantu. Dobré kysané zelí má mít na etiketě jen tři složky: zelí, sůl a kmín. Nekupujte pasterované kysané zelí, protože proces pasterace zabíjí probiotické bakterie. Podívejte se, zda nemá zelí přidané konzervační látky, ty ovlivňují životaschopnost bakterií. Vybírejte zelí bez přídavku cukru, ten zvyšuje jeho kalorickou hodnotu. Ideálně si vyrobte své kysané zelí doma.

Fast food a polotovary způsobují rychlé přibírání tuku a zhoršují zdravotní stav

Fast food a polotovary způsobují rychlé přibírání tuku a zhoršují zdravotní stav

Britský lékař Chris van Tulleken (42 let) se rozhodl ukázat, co s naším tělem dělá fast food a ultra zpracované potraviny.

Provedl experiment, ve kterém po dobu 28 dní tvořily jeho stravu z 80% jen polotovary a rychlá jídla, jedl tedy to, co v dnešní době konzumuje většina lidí – mraženou pizzu, smažená kuřata, rybí prsty, bagety, cereálie a jídla připravená k mikrovlnnému ohřevu.  Před začátkem experimentu si nechal zhodnotit zdravotní stav, jeho kolegyně Dr. Rachel Batterhamová provedla rozbory krve, zvážila ho a udělala magnetickou rezonanci mozku. Experiment začínal jako zdravý člověk, během experimentu přibral 6,5 kg, z toho 3 kg tvořil tuk a zbytek sacharidy uložené v játrech a svalech. Kromě toho se zhoršila kvalita jeho spánku, projevovaly se u něj neurologické poruchy a poruchy libida. Již po několika dnech došlo ke zvýšení hladiny hormonu ghrelinu, což je hormon, který způsobuje pocity hladu. Kromě toho ho začala trápit zácpa, hemeroidy a pálení žáhy a pocity úzkosti. Magnetická rezonance ukázala, že u něj došlo k neurologickému posílení spojení mezi centrem odměn a oblastmi, které řídí automatické chování. To ho nutilo jíst, i když nebyl hladový a v podstatě ani jíst nechtěl. Posílení těchto center lze pozorovat například i u alkoholiků nebo drogově závislých.  Celý experiment, který se stal nyní podkladem pro odbornou studii, je možné shlédnout v novém dokumentárním pořadu BBC „What Are We Feeding Our Kids?“. Je potvrzeno, že vliv fast foodu, ultrazpracovaných potravin a polotovarů je u dětí ještě markantnější než u dospělých.

Nejnovější příspěvky

Je potřeba se speciálně detoxikovat?

JE POTŘEBA SE SPECIÁLNĚ DETOXIKOVAT?   Odpověď je jednoduchá – NE. Nelepší detoxikační plán je ten, když přestanete své tělo zatěžovat toxickými látkami, upravíte své

Read More »

Proč klasické diety dlouhodobě nefungují

Proč klasické diety dlouhodobě nefungují?

„Budu méně jíst, omezím tučné potraviny a budu se víc hýbat“  – to je klasické novoroční předsevzetí, které se každoročně opakuje a většině lidí vydrží pár týdnů nebo měsíců. Proč ale novoroční předsevzetí většině běžných lidí nevydrží? Protože tento koncept není v souladu s tím, na jakém principu naše tělo funguje.

Je pravda, že tento přístup krátkodobě zabere, shodíte pár kilogramů, ale pak nastane stagnace. Na vině není ani vaše slabá vůle ani to, že vy jste prostě ten chudák, který nikdy nezhubne; důvodem jsou nesprávné informace, které se na vás valí z médií, od kamarádů a bohužel i některých nutričních poradců a fitness trenérů.

Jak to tedy celé funguje a proč omezení množství jídla, vyloučení tučných potravin spolu se zvýšením  fyzické aktivity není pro většinu běžných lidí dlouhodobě udržitelná cesta ke štíhlé postavě?

Podívejme se na první krok  – začnete tím, že omezíte množství kalorií, snížíte obsah tuků ve stravě a zvýšíte pohyb. Pokud významně omezíte tuky, budete muset zvýšit příjem bílkovin a sacharidů, abyste tělu dodali dostatek energie. Zmenšení porcí vede k energetickému deficitu, který ještě prohloubíte tím, že se budete víc hýbat. Logicky byste tedy měli hubnout a v první fázi se tak i stane.

Tělo zareaguje na zvýšený pohyb tím, že bude spalovat více energie. Většina energie bude pocházet ze sacharidů, které sníte. Tělo bude vyrábět víc inzulínu, který bude glukózu z potravy dodávat do buněk a ty ji budou spalovat a vyrábět energii pro svaly. Energetický deficit, který jste nastavili, povede ke snížení vaší váhy, protože chybějící energie se musí doplnit z vlastních zásob.  Máte z toho radost a pokračujete.

Po čase zpozorujete, že váha začala stagnovat. Jsou pro to dva hlavní důvody. Jednak se vaše tělo na dlouhodobý energetický deficit zadaptovalo, takže potřebuje pro stejnou aktivitu méně energie. Zároveň dlouhodobá zvýšená konzumace sacharidů vede k dlouhodobě vyšší produkci inzulínu. Inzulín je hormon, který zajišťuje, že se bude přednostně spalovat glukóza a blokuje odbourávání tuku, pokud se v krvi cukr vyskytuje. Kombinace těchto dvou faktorů způsobí, že přestanete tuk spalovat, to znamená, že přestanete hubnout.

Jste ale motivovaní předchozím úspěchem, proto ještě snížíte porce jídla a přidáte ještě více pohybu (zvýšíte kalorický deficit), aby se hubnutí znovu nastartovalo. Pokud stále spoléháte na sacharidy a bílkoviny jako hlavní zdroje energie, tuk se nijak významně odbourávat nezačne, protože ho blokuje inzulín, který v krvi koluje vždy, když sníte jídlo s vysokým obsahem sacharidů. Fungovat v tomto režimu je pro vás dále neudržitelné  – máte hlad, nezvladatelnou chuť na sladké (protože tělo používá jako hlavní zdroj energie sacharidy, tak vás nutí, abyste mu je dodali) a vy jste unavení a demotivovaní. Řeknete si, že máte slabou vůli nebo špatné genetické nastavení a smíříte se s tím, že prostě nemůžete zhubnout.

Jak to tedy udělat, aby hubnutí bylo dlouhodobě udržitelné?

První předpoklad je správný.  Pro to, abyste zhubli, je nutný energetický deficit – tj. musíte buď méně jíst nebo zvýšit fyzickou aktivitu, abyste mohli spalovat tuk. Druhý předpoklad – významné omezení tučných potravin a navýšení sacharidů se v poslední době ukazuje jako nesprávné. Už jsme si řekli, že přítomnost hormonu inzulinu v krvi (který je vázán na konzumaci sacharidů) jednak blokuje využívání tuku z vlastních tukových zásob (lipolýza) a jednak podporuje ukládání přebytečného cukru do tukových buněk (liponeogeneze). Dlouhodobě udržitelnou cestou k hubnutí je pro normálního člověka tedy taková skladba potravin, která bude udržovat hladinu inzulínu stabilně na nižší hodnotě – tj. průmyslově nezpracované potraviny, které se skládají z kombinace bílkoviny, tuku a malého množství sacharidu. Jak bude tělo v tomto režimu fungovat? Hlavním zdrojem energie se pro tělo stane tuk, který má dvě výhody – je nezávislý na inzulínu a je energeticky bohatší, takže vás déle zasytí. Fungování v tomto režimu vede k tomu, že tělo bez problémů využívá vlastní tukové zásoby, vy jste nasycení delší dobu, takže nepotřebujete tak často jíst, nemáte chutě na sladké potraviny a váha jde dlouhodobě dolů. Vaše motivace při pohledu na svou postavu stoupá a vy můžete pokračovat.

Nejnovější příspěvky

Stručné zásady nakupování potravin

Stručné zásady nakupování potravin

Kvalita potravin

Složení potravin ovlivňuje to, jak naše tělo bude fungovat. Kvalitní potraviny bývají většinou dražší, ale investice se mnohonásobně vyplatí, protože budete zdraví a budete se cítit dobře. Kupujte potraviny, o kterých víte, že jsou kvalitní, nevěřte velkým nápisům a čtěte etikety.

Nekupujte vysoce zpracované potraviny

Vysoce zpracované potraviny obsahují většinou kombinaci vysokého množství sacharidů a nezdravých tuků, navíc jsou do nich často přidána aromata a barviva pro zvýšení vizuální přitažlivosti a zvýraznění chuti a konzervační látky, které prodlužují trvanlivost. Kombinace vysokého obsahu sacharidů a nekvalitních tuků způsobuje metabolickou nerovnováhu, která vede k nabírání tukové tkáně převážně v oblasti pasu. Dále vede k častému pocitu hladu a k pocitu únavy po jídle, celkovému nedostatku energie a rozvoji nemocí spojených s metabolickým syndromem – obezitě, zvýšené hladině cukru v krvi, vysokému krevnímu tlaku, vysokému cholesterolu, ukládání tuku v oblasti pasu. Většinou mají tyto potraviny díky svému složení i vysokou kalorickou hodnotu a malý obsah živin, takže dodávají tělu prázdné kalorie a jen velmi malé množství kvalitních živin, které jsou nezbytné pro správné fungování těla. Vysoce zpracované potraviny poznáte podle toho, že na etiketě mají dlouhý seznam složek, na prvních třech místech mají často uvedenou glukózu, fruktózu nebo dextrózu, obsahují ztužené tuky a k tomu mají často vysoký obsah konzervačních látek, barviv a aditiv. většinou vše dohromady. Příkladem těchto potravin jsou levné polotovary, slazené nápoje, ovocné džusy, snídaňové cereállie, brambůrky, fast food, nekvalitní mléčná čokoláda, sušenky, většina uzenin, nekvalitní masné výrobky a další.

Čtěte etikety

V běžném supermarketu je minimálně polovina zboží vysoce technologicky zpracovaná nebo nemá kvalitní složení, proto je dobré se mu vyhnout, číst etikety a kupovat potraviny, které mají vysoký obsah živin a jsou minimálně zpracované. Jednoduchým řešením je kupovat převážně potraviny, které žádnou etiketu nepotřebují, protože na první pohled poznáte, o co se jedná. Patří sem ovoce, zelenina, vejce, maso, sýry, ořechy, semena nebo luštěniny. U ostatních typů potravin je potřeba se na etiketu podívat. Je lepší chodit nakupovat do specializovaných prodejen – řeznictví, ovoce zelenina nebo trh, prodejny sýra nebo do menších prodejen, které hlídají kvalitu zboží, jako je například český řetězec Delmart. Kvalitní potraviny lze koupit i na internetovém obchodě Košík. Potraviny jsou zde trochu dražší než v běžném supermarketu, ale investice navíc se odrazí v dobrém pocitu z vlastního těla.

Kupujte vhodné potraviny

Kupujte jen ty druhy potravin, které jsou pro zdravé stravování vhodné. Ostatní nekupujte vůbec, protože pokud je nebudete mít doma, nebudete mít nutkání je jíst, a navíc za ně ušetříte peníze, které můžete zpětně investovat do kvalitnějších potravin.

Pokud budete mít v lednici a ve spíži následující skupiny potravin, vždy si během krátkého času dovedete připravit chutné jídlo, které vás zasytí na dlouhou dobu, zbaví vás chutí na sladké a nebude podporovat ukládání tuku.

1.Maso, vejce, ryby

Maso kupujte raději z menších farem, kde měla zvířata dostatečný prostor a kvalitní krmivo. Projeví se to na kvalitě masa, množství svaloviny a obsahu vhodných tuků. Vejce preferujte domácí z volného chovu. Uzeniny konzumujte v menší míře, opět se zaměřte na kvalitu, na etiketě by mělo být jen maso a koření. U řezníka můžete koupit i morkové kosti, ze kterých si můžete připravit domácí vývar.

2. Zdravé tuky

Vhodným zdrojem zdravých tuků je avokádo, ořechy, kokosový a olivový olej, máslo, ghí, smetana, šlehačka, hořká čokoláda, kokosové mléko, kvalitní kakao, kvalitní slanina.

3. Mléčné výrobky

Kvalitní tvrdé sýry s vyšším obsahem tuku, sýry typu Cottage, zakysaná smetana, mozzarella, feta, parmezán, řecký jogurt, kefír a acidofilní mléko. Vynechat by se měly všechny výrobky s označením light.

4. Ovoce, zelenina, koření, bylinky

Čerstvá a šetrně mražená zelenina, kvašená zelenina, čerstvé nebo mražené ovoce, česnek, cibule, kurkuma, chilli, zázvor, skořice. Vynechat by se měly slazené kompoty a ovocné džusy.

5. Ořechy a semena

Para ořechy, makadamové, pekanové, pistácie, mandle, vlašské, chia semínka, lněné semínko, sezam, dýňové semínko.

6.Luštěniny a přílohy

Cizrna, čočka, fazole, jáhly, pohanka, quinoa, hrách, rýže, brambory, batáty.

Investice do kvalitních surovin se vyplatí

Vždy je lepší si jídlo připravit doma z kvalitních surovin než si kupovat polotovar nebo si jídlo objednávat. Vyšší vstupní investice je vyvážena tím, že jídlo je chutné, nutričně bohaté, má sytící efekt, nebudete po něm ospalí a unavení a nebudete přibírat tuky.

Nejnovější příspěvky

Ketóza, její vliv na zdraví a hubnutí tuku

Ketóza, její vliv na zdraví a hubnutí tuku

Co je to ketóza?

Ketóza je stav metabolizmu, při kterém tělo získává většinu energie z ketolátek. K tomu dojde v situaci, kdy se omezí denní příjem sacharidů přijímaných potravou. Stav ketózy se vyskytuje také často v těhotenství, v dětském věku či při hladovění [1]. Vzhledem k tomu, že je snížen příjem sacharidů (u většiny osob je k navození ketózy nutný denní příjem méně než 50 g sacharidů), dojde ke snížení hladiny hormonu inzulínu v krvi a naopak k prudkému nárůstu využití mastných kyselin z tukových zásob organizmu, proto je ketóza dobrá pro hubnutí. Většina z takto uvolněných mastných kyselin se dostává do jater, kde dochází k jejich oxidaci a přeměně na ketolátky. Ty pak zajišťují pokrytí energetických potřeb organizmu.

Je dieta s nízkým obsahem sacharidů vhodná pro hubnutí?

Studie ukazují, že úbytek váhy při ketogenní dietě je 2,2 krát vyšší než při dietě s nízkým obsahem tuků [2].  U sledovaných jedinců bylo navíc zaznamenáno snížení hladiny triglyceridů v krvi a zlepšení hladiny HDL (dobrého) cholesterolu [2].  Podle jiné studie jedinci dodržující ketogenní dietu shodili třikrát více váhy než jedinci, kteří se řídili dietou doporučovanou organizací Diabetes UK [3].

Není omezení příjmu sacharidů nebezpečné?

Jedním z častých mýtů ve výživě je přesvědčení, že mozek nemůže bez sacharidů fungovat.

Je pravda, že glukóza je pro mozek upřednostňovaným zdrojem energie, ale drtivá většina mozku dokáže využívat jako zdroj energie i ketolátky, které obsahují dokonce více energie než glukóza [4].  Malé množství glukózy, které tělo přesto potřebuje, si dokáže vyrobit z bílkovin procesem zvaným glukoneogeneze a tak dostatečně pokrýt její potřeby. Dříve vyskytované obavy, že mozek nebude mít dostatek energie, se ukázaly jako zbytečné, protože transportér, který je odpovědný za přísun ketolátek do mozku, má hodnotu KM (specifita k dané látce) mnohem vyšší, než je běžná koncentrace ketolátek při nízkosacharidové dietě, tudíž přísun ketolátek do mozku nemůže být nikdy tímto transportérem limitován [4].

 Jaké může mít ketóza dopady na zdraví?

U zdravého jedince, který má v pořádku játra a ledviny není ketóza nebezpečná a v případě správného nastavení jídelníčku (omezení množství sacharidů, dodání optimálního množství ostatních živin, tj. vyváženého množství bílkovin, tuků, vitamínů, minerálů, vlákniny) vede k rychlému úbytku tukové hmoty bez úbytku svalů. Ketóza může mít také další pozitivní účinky, proto se v současné době zkoumá její vliv na projevy řady onemocnění [5,6].  Snížení příjmu sacharidů pod hranici, kdy se metabolizmus přepíná na ketolátky, může mít pozitivní vliv na rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění, jako jsou hladina triglyceridů v krvi, celkový cholesterol a HDL cholesterol [6].  Ketogenní dieta může u některých diabetiků zlepšit citlivost na inzulín až o 75% a některým jedincům může pomoci do té míry, že je možné snížit dávky nebo i vysadit užívání perorálních antidiabetik [7].  Ketogenní dieta navíc zmírňuje výskyt všech nejvýznamnějších příznaků metabolického syndromu a pomáhá snižovat vysokou hladinu triglyceridů v krvi, přispívá k redukci tuku v oblasti břicha (útrobní neboli viscerální tuk) a také snižuje vysoký krevní tlak [7].

Má ketóza nějaké nežádoucí účinky?

Při přechodu na nízkosacharidový jídelníček mohou někteří jedinci pociťovat některé nežádoucí účinky, na které je potřeba myslet a na počátku programu jim přizpůsobit svůj denní režim.  Jelikož se v prvních dnech tělo přepíná z jednoho typu metabolismu na jiný, a přitom se také čistí, mohou začátek nízkosacharidové diety provázet bolesti hlavy, únava, zácpa, pocení, snížení krevního tlaku a tzv. acetonový zápach z úst, neboť jednou z produkovaných ketolátek je i kyselina acetooctová [8]. Nicméně většina těchto nežádoucích účinků je jenom dočasná a po několika na ketogenní dietě vymizí.

Literatura:

1 – The ketogenic diet: a detailed beginner´s guide to keto, www.healthline.com/nutrition/ketogenic-diet-101

2- Brehm B.J. a kol.“ A randomized trial comparing a very low carbohydrate diet and a calorie-restricted low fat diet on body weight and cardiovascular risk factors in healthy woman. Journal of Clinical Endocrinology&Metabolism, 2003, 88(4), 1617-23.

3 – Dyson P.A. a kol.: A low- carbohydrate diet is more effective in reducing body weight than healthy eating in both diabetic and non-diabetic subjects. Diabetes Medicine Journal, 2007, 24 (12), 1430-35.

4 – Manninen A.H.: Metabolic effects of the very-low-carbohydryte diets: misunderstood „vilains“ of human metabolism. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 2004, 1(2), 7-11.

5 – Paoli A. a kol.:  Beyond weight loss: a review of the therapeutic uses of very-low-carbohydrate (ketogenic) diets. European Journal of Clinical Nutrition, 2013, 67(8), 789-96

6 – Noakes T. a kol.: Revoluce v opravdovém jídle, 2017, Publixing Ltd.

7 – What is ketosis, and is it healthy?, https://www.healthline.com/nutrition/what-is-ketosis#section6

8 – Newman J.C., Verdin E.: Ketone bodies as signalling metabolites. Trends in Endocrinology and Metabolism, 2014, 25(1), 42-52.

Nejnovější příspěvky

Jak zhubnout a cítit se dobře

Jak zhubnout a cítit se dobře?

Informace o zdravé výživě a rady k tomu, jak získat štíhlou postavu, se na nás v posledních letech valí ze všech stran. Jezte pětkrát denně, jezte třikrát denně, držte půsty, nikdy nevynechávejte snídani, jezte celozrnné pečivo, pijte ovocné šťávy, nepijte džusy, nejezte tuky, nejezte cukry, jezte jen určitý typ potravin a tak dále. Informace jsou všude a jsou tak strašně rozporuplné, že normální člověk neví, jak se v nich vyznat a těká krátkodobě od jednoho doporučení k dalšímu, aby nakonec zklamaně konstatoval, že se na to může vykašlat, a prostě se smíří s tím, že od určitého věku bude obalený tukovými bochánky, nebude se pokaždé cítit dobře a přijme, že nedostatek energie je v dnešní době prostě normální stav.

Tak to ale vůbec být nemusí. Výživa není žádná raketová věda. Jde jen o to, porozumět tomu, jak naše těla fungují a zařídit se podle toho. V každém věku můžete být štíhlí, zdraví, mít radost a dostatek energie. Jde jen o to, zapojit zdravý selský rozum a dát vašemu tělu to, co mu prospívá. Všechny komplikovaně prezentované návody lze shrnout do několika jednoduchých pravidel:

  1. Omezte množství sacharidů ve stravě
  2. Jezte kvalitní, minimálně zpracované potraviny, které obsahují živiny, vitamíny a minerální látky 
  3. Naslouchejte signálům svého těla a jezte tehdy, když máte hlad
  4. Dejte pozor na to, abyste dobře dýchali
  5. Přidejte přirozený pohyb, ideálně venku na čerstvém vzduchu
  6. Zbytečně se nestresujte
  7. Pořádně se vyspěte
  8. Mějte se rádi a každý den se pochvalte
  9. Pokud se vám na vašem těle nebo vašem životě něco nelíbí, tak to změňte
  10.  Když to změnit nechcete, tak se s tím smiřte

 

Nejnovější příspěvky

      • Omezit množství sacharidů
      • Jíst plnohodnotné potraviny
      • Naslouchat signálům svého těla
      • Kvalitně dýchat
      • Přidat pohyb, ideálně venku
      • Zbytečně se nestresovat
      • Dostatečně se vyspat

Když se tato pravidla stanou trvalou součástí vašeho života, zhubnete a budete se cítit dobře.

Jak je to s obsahem cukru a energie v alkoholických nápojích

Jak je to s obsahem cukru a energie v alkoholických nápojích?

Různé alkoholické nápoje mají rozdílný způsob výroby, proto se od sebe liší obsahem alkoholu (etanolu) a sacharidů, a proto mají i různou energetickou (kalorickou) hodnotu.  Kalorická hodnota jednoho gramu etanolu je 29 kJ, gram cukru dodá energii 17 kJ.

Vezměme si příklad tří alkoholických nápojů – pivo, víno a destilát. Nejprve se budeme zabývat obsahem alkoholu, který se u nápojů udává v objemových procentech (tj. kolik ml etanolu obsahuje 100 ml daného nápoje). V tabulce 1 je uveden průměrný obsah alkoholu a cukru pro dva druhy světlého piva, průměrné suché a polosuché bílé víno, průměrný destilát a koktejl připravený z tohoto destilátu. Protože alkoholické nápoje neobsahují žádné další živiny, dá se z obsahu cukru a alkoholu v nápojích snadno vypočítat jejich energetická (kalorická) hodnota, která je také uvedena v tabulce (vynásobí se množství alkoholu číslem 29 a množství cukru číslem 17).

Jak je vidět, nejméně cukru obsahuje destilát (cukr při destilaci totiž nepřechází do kapaliny), který má ale také nejvíce alkoholu (ten se totiž destilací v kapalině zakoncentruje). Co se týká energie, mohlo by se z tabulky 1 zdát, že nejlépe vychází světlé pivo 10°. To by byla pravda, kdyby bylo běžné pít stejné objemy všech nápojů, které porovnáváme (hodnoty jsou totiž uvedeny v litru nápoje). Tak to ale není, protože se musí brát v úvahu obvyklá porce každého nápoje. Vezměme tedy půllitr piva (0,5 l), skleničku vína (0,2 l),jeden velký panák destilátu (0,04 l) nebo míchaný nápoj připravený smícháním tohoto destilátu s 0,2 l slazeného nápoje. Hodnoty pro tyto obvyklé porce jsou tentokrát uvedené v tabulce 2. Z ní je vidět, že nejméně energie je obsaženo v jednom panáku destilátu (který má i nejméně cukru), následuje sklenička suchého bílého vína, nejvíce energie dodá světlý ležák (ten má i nejvíc sacharidů). Toto tedy platí, pokud pijete destilát samotný. Jakmile z něj připravíte koktejl, pro ilustraci je uvedena pina colada, dodáte do nápoje cukr a tím více než zdvojnásobíte jeho energetickou hodnotu, jak je vidět v tabulce 2.

Když si vypočtenou kalorickou hodnotu vyjádříme jako POČET ČTVEREČKŮ MLÉČNÉ ČOKOLÁDY MILKA  (viz obrázek na začátku textu), vychází to takto:

JEDNO PIVO = 11 ČTVEREČKŮ

SUCHÉ VÍNO 2 DL = 6 ČTVEREČKŮ

JEDEN PANÁK DESTILÁTU 4 CL = 4 ČTVEREČKY

JEDEN MÍCHANÝ NÁPOJ = 9 ČTVEREČKŮ 

Tabulka 1 – obsah alkoholu, cukru a energie v alkoholických nápojích (vztaženo na litr)

Nápoj

Obsah alkoholu

(%)

Obsah alkoholu

(ml/l)

Obah alkoholu (g/l)*

Obsah cukru (g/l)

Energie

(kJ/l)

Pivo 12° světlé

5,5

55

43,4

40

2000

Pivo 10° světlé

3,5

35

27,6

20

1550

Suché bílé víno

12

120

94,7

4

2600

Polosuché bílé víno

12

120

94,4

40

3400

Destilát

40

400

315,6

0

7250

* Objemová procenta alkoholu jsou přepočtena na gramy, aby alkohol vycházel ve stejných jednotkách jako cukr. Přepočet objemu na hmotnost je počítán přes hustotu (hmotnost=hustota alkoholu·objem). Hustota alkoholu je 0,789 g/ml.

Tabulka 2 – obsah alkoholu, cukru a energie v alkoholických nápojích (vztaženo na obvyklou porci)

Nápoj

Obvyklá porce

(l)

Obah alkoholu (g/porce)

Obsah cukru (g/porce)

Energie

(kJ/porce)

Pivo 12° světlé

0,5

22

20

980

Pivo 10° světlé

0,5

14

10

780

Suché bílé víno

0,2

19

1

570

Polosuché bílé víno

0,2

19

8

690

Destilát

0,04

13

0

380

Míchaný nápoj

0,2

13

22

750

Nejnovější příspěvky