Jídlo nejsou jen kalorie, jsou to také informace. Informace, které říkají tvému tělu, jak se má chovat. Je to účinný nástroj, který může změnit tvé zdraví, míru tvé energie a celý tvůj svět.
Dr. Mark Hymann, The Institute of Functional Medicine
Jsem majitelkou výživové poradny a autorizovanou osobou MZ pro profesní kvalifikaci Výživový poradce. Můžete u mě složit státní zkoušku v tomto oboru.
Vystudovala jsem Fakultu potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha, kde jsem absolvovala i doktorský program a mnoho let zde učila studenty v bakalářském a magisterském programu. Jsem naprosto přesvědčena, že strava velkým dílem ovlivňuje náš zdravotní stav, míru energie i obsah tuku v našem těle. V médiích jsou však informace o stravování prezentovány často složitě a zmateně. Proto se snažím při své práci klientům vysvětlit podstatu toho, jak funguje lidský metabolismus a soustředím se na to, aby pochopili vztah mezi stravováním, psychikou a zdravím. Protože významnou roli v metabolismu hraje kyslík, zaměřujeme se i na dechová cvičení. Snažím se, aby klienti sami pochopili, že stravování není žádná raketová věda a aby pod mým vedením začlenili do svého života návyky, které jim umožní zůstat štíhlí a fit.
Pracuji s klienty, kteří nechtějí jednorázovou rychlou dietu, ale změnu životního stylu. Postupně společně aplikujeme všechny poznatky do praxe s ohledem na životní styl a společenské vztahy klienta.
Při práci s dětmi využívám hravou formu učení a osvojení si základních informací o tom, co tělu prospívá a co mu škodí. Ideální je spolupráce rodičů. Často se tak změní životní styl celé rodiny.
Kromě práce s klienty se věnuji i přednáškové činnosti a práci ve skupinách. Na VŠCHT přednáším předmět Risks in Biotechnology.
Na sociálních sítích Facebook, Instagram, Youtube poskytuji vědecky podložené informace o stravování podané jednoduše pochopitelnou formou.
Sama se stále vzdělávám a sleduj nejnovější publikace z oblasti výživy, zdraví a psychologie.
Konzultace poskytuji v českém a anglickém jazyce.
Jsem přesvědčena, že změnou stravovacích návyků lze ovlivnit nejen množství tuku, které v těle máme, ale i to, jak naše tělo funguje, jestli je zdravé a má dostatek energie. Strava nejsou jen kalorie, ale jsou to i informace, které tělu, dávají pokyny, které metabolické dráhy má aktivovat, které enzymy má syntetizovat a které hormony produkovat. Když svému tělu dáme potraviny, které jsou pro něj přirozené, omezíme množství volných sacharidů a budeme konzumovat kvalitní, minimálně technologicky zpracované potraviny, nastoupíme cestu, která vede k trvalé úpravě váhy a zlepšení mnoha zdravotních problémů. Projeví se tosnížením zánětlivosti, stabilizací hladiny glukózy v krvi, zlepšením stavu zažívacího traktu a chronických zažívacích potíží, snížením únavy, zlepšením kognitivních funkcí a celkového stavu organismu. Tento předpoklad mi potvrzují výsledky mnoha mých klientů, ať už subjektivní nebo podložené krevním rozborem.
Vždy respektuji vaši aktuální kondici, zdravotní stav i životní styl. Každý program vytvářím individuálně tak, abyste příjemným způsobem dosáhli svého vytyčeného cíle. Vysvětlím vám, jak vaše tělo funguje a jak reaguje na různé typy potravin a pomohu vám najít způsob stravování, který je vhodný právě pro vás. Pomohu vám zorientovat se v často rozporuplných informacích o výživě, které jsou často chaoticky veřejně prezentovány. Naučím vás, že zdravé jídlo může být pestré a chutné a že začlenění nový návyků může být nejen ozdravné, ale i uspokojující a zábavné. Společně se budeme věnovat i psychologii jídla a velmi rozšířenému emočnímu jezení. Zjistíte, že dieta nemusí být jen jednorázová, nepříjemná a omezující záležitost, ale že je to začátek zajímavé cesty, která vás dovede k novému životnímu stylu, lepšímu zdraví a dobrému pocitu z vlastního těla.
Obraťte se na mne, pokud řešíte některý z následujících problémů:
Vysoká škola chemicko-technologická, Fakulta potravinářské a biochemické technologie – magisterské studium, 1992 – titul Ing.
Vysoká škola chemicko-technologická, Fakulta potravinářské a biochemické technologie – doktorské studium, 1995 – titul Dr.
Držitelka osvědčení o získání profesní kvalifikace 69-042_N Výživový poradce
Autorizovaná osoba pro profesní kvalifikaci Výživový poradce, 2023
Nutrition Network – kurz Nutrition Network Advisor Training, 2019
Nutrition Network – kurz Essential Coaching Skills, 2019
Nutrition Network – kurz Low Carb High Fat Diet for Dietitians, 2024
Nutrition Network – kurz Diabetes Revearsal, 2024
Nutrition Network – kurz Obesity Risk and Reversal – studuji
Precision Nutrition – Sleep, Stress Management and Recovery Coaching Certification – studuji
Nepravidelně pořádám přednášky pro veřejnost, firmy a školy na téma zdravého životního stylu. Vybrat si můžete z následujících témat:
Jak souvisí strava, životní styl a zdraví?
Proč se v těle ukládá tuk a jak si udržet jeho optimální hladinu?
Jak stabilizovat hladinu cukru v krvi?
Jak je to s tuky? Jsou opravdu špatné? Které si vybrat?
Co je cirkadiální rytmus a jak se stravovat při směnné práci?
Menopauza a změny v našem těle. Jak zvládnout příznaky a udržet si váhu?
Seminář o jídle pro školní děti: Povídání o jídle pro holky a kluky
Případně se dohodnout na jiném tématu, které vás zajímá. Přednášky lze objednat přes objednávkový formulář zde na webu.
Publikace:
Základní principy hubnutí
Jak si udržet zdravou hmotnost? ISBN:978-80-11-00684-6
Cukrovka 2. typu – podstata problému a stravování
Knížka o jídle pro holky
Knížka o jídle pro kluky
Histaminová intolerance – podstata problému a stravování
Stravování po onkologickém onemocnění
Stravování po operaci
Více než 30 odborných článků a 3 knihy z oblasti biotechnologie, h-index 12
Členka Aliance výživových poradců
Členka představenstva Biotechnologické společnosti