Jarní detox: ANO či NE

JARNÍ DETOX: ANO ČI NE? 

Nastává jaro a náš mail začíná být přeplněn nabídkami na jarní detox. Informace o nutnosti jarního pročištění se na nás hrnou ze sociálních sítí, našich přátel i veřejných médií. 

Než utratíte peníze za doplňky stravy, čistící kúry a další zázračné prostředky, pojďme se společně zamyslet nad principem a účelem jarního detoxu. Pak teprve zmáčkněte tlačítko objednat a pusťte se do toho.

CO VLASTNĚ ZNAMENÁ DETOX NEBO OČIŠTĚNÍ? 

Slovo detox je skloňováno ve všech pádech. Co to ale znamená? V kontextu, ve kterém je nám předkládán, znamená detox popíjení různých čajů, džusů, pojídání různých potravin nebo projímadel. Většinou je to spojené s radikálním omezením přijímaných kalorií, takže se jedná vlastně o půst.

CO ALE ZNAMENÁ SLOVO DETOX DOOPRAVDY? 

Detox znamená zbavení se toxické látky, která nějakým způsobem tělo poškozuje

ALE CO JSOU TO TOXICKÉ LÁTKY? MÁME V TĚLE TOXICKÉ LÁTKY? 

Naše játra denně odbourávají spoustu látek, které tělo samo vytvořilo nebo které jsme přijali potravou. Naše ledviny filtrují kapalinu a vylučují kyselinu močovou v moči. Naše trávicí soustava vstřebává živiny a vylučuje nestrávené zbytky potravy, pomocí stolice. To jsou normální pochody, které naše tělo provádí každý den, každou minutu našeho života. Naše tělo nehromadí toxické látky a nečeká na to, až se na jaře probereme a pomůžeme mu pomocí drastického zásahu je odstranit.

Takže otázka nestojí takhle: Jak odstraníme ze svého těla toxiny? Toxiny za nás odstraňuje naše tělo pomocí propracovaných mechanismů, které na to využívá. Kdyby naše tělo čekalo na to, až ho jednou na jaře pročistíme, tak bychom se asi dalšího jara nedožili. Naše tělo to totiž dělá kontinuálně. Dělá to pořád. Každý den. Každou minutu. 

Když si tohle srovnáme v hlavě, můžeme si znovu položit otázku: JAK MŮŽU SVOJE TĚLO DETOXIKOVAT?

Logická odpověď je: Můžeme se zamyslet nad tím, co jíme, pijeme, co dýcháme a čím se obklopujeme. 

Naše tělo může poškozovat cokoli nevhodného, s čím jej přivádíme do kontaktu. Mohou to být nevhodné potraviny a slazené nápoje, znečištěný vzduch, toxické látky z kosmetiky, kterou se mažeme nebo toxické látky z některých materiálů, z nichž se vyrábí levný nábytek, oděvy nebo podlahové krytiny. Mohou to být pesticidy, které konzumujeme spolu s levnou zeleninou, měď, kterou v sobě mají ryby v důsledku znečištěného životního prostředí, hormony, které přijímáme z masa z velkochovů a takto bychom mohli pokračovat donekonečna. 

Tím, že přestaneme do svého těla posílat látky, které mu škodí, svému tělu úžasně odlehčíme. Přestaneme zatěžovat játra a ledviny. Přestaneme si ničit žaludek a střeva. Přestaneme likvidovat svůj mikrobiom. 

TAKŽE, NENÍ LEPŠÍ SE MÍSTO JEDNORÁZOVÉ AKCE ZAMYSLET NAD TÍM, CO DĚLÁME SVÉMU TĚLU KAŽDÝ DEN? 

Není lepší místo detoxikace (která stejně většinou nefunguje tak, jak ji marketing prezentuje) do svého těla toxické látky nepřijímat?

Chápu. Koupit si jednorázově detox kúru, během tří týdnů ji spotřebovat a pak se vrátit ke svému původnímu životnímu stylu je určitě jednodušší. 

Ale zamysleme se nad tím, jestli je to i lepší. Možná se krátkou dobu po detoxu cítíme lépe.

Ale proč? Protože jsme na ty tři týdny změnili životní styl. Přestali jsme přijímat kalorie navíc. Omezili jsme potraviny a nápoje, které nám způsobují velké výkyvy glukózy v krvi. Při dexotu jsme asi taky přestali pít slazené a energetické nápoje a alkohol a zaměřili se na to, abychom trošku zvýšili pohybovou aktivitu. A proto se po detoxu cítíme lépe.

Jak dlouho to ale vydrží? Přinese nám to trvalý výsledek? 

Asi ne, když to musíme další rok opakovat.

Není proto lepší se před tím, než zmáčkneme tlačítko OBJEDNAT,  zamyslet nad tím, jestli není lepší změnit svůj životní styl, abychom se cítili dobře pořád?

Moji klienti mohou potvrdit, že změna životního stylu není žádná drastická dieta. Není to o omezování a pevné vůli. Je to o správných volbách a změně návyků.

Právě probíhá 28 denní jarní výzva. Její účastníci dělají právě tyto malé změny. Teď jsou v polovině a z ohlasů vím, že se cítí lépe. A mají tu výhodu, že jim to už zůstane. 

PROČ?

Protože nedrží dietu, ale mění svůj životní styl. Mění ho tak, aby se ve svém těle cítili dobře, byli zdraví a měli hodně energie.

Už pochopili principy chování, které jim toto umožní. Proto se nemusí omezovat ani se stranit společnosti. Normálně chodí do práce, normálně se stýkají s přáteli, pár z nich si udělalo dovolenou v zahraničí, někteří absolvovali služební cestu. A přesto všechno to jde. A baví je to. 

PROČ?

Protože cítí změnu. Protože si začali věřit. Protože jediné, co udělali, je, že přestali své tělo zatěžovat a začali s ním spolupracovat. Je to jednoduché, ale účinné.

Pamatujte, k tomu, abychom se cítili ve svém těle dobře, nám nepomůže jedna detox kúra. K tomu nás posune to, co se svým tělem děláme každý den.

Co udělat, aby novoroční předsevzetí fungovala?

CO UDĚLAT, ABY NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ FUNGOVALA?

S příchodem nového roku si mnoho z nás dává předsevzetí, která nás mají posunout k našemu lepšímu já: „Letos zhubnu“, „začnu cvičit“, „budu se o sebe víc starat“, „zlepším své zdraví“, „přestanu kouřit“, „udělám si víc času na sebe“, „budu trávit méně času v práci“, „budu víc šetřit“, „budu se méně stresovat“….

Předsevzetí jsou to všechna bohulibá a určitě by se vyplatilo, kdybychom je dodrželi. Ale většinou se tak nestane, podle statistik to dokáže jen 16 % z nás. 

 PROČ TO TAK JE?

Je to proto, že máme slabou vůli, nejsme dost motivovaní nebo jsme prostě k ničemu, když si nedokážeme poručit?

Ne!  Proto to není!

KDE JE TEDY ZAKOPANÝ PES?

Je to proto, že výše uvedená předsevzetí představují cíle, které jsou na hony vzdálené od naší současné situace a jejich dosažení na nás mává někde daleko na obzoru. Proto už po prvním měsíci zhruba čtvrtina lidí ztratí původní motivaci a v únoru není v tělocvičnách po ledňáčcích ani stopa. 

JE TEDY VŮBEC MOŽNÉ USPĚT?

Určitě ano. Kdyby to možné nebylo, tak bychom mezi sebou neviděli lidi, kteří to dokázali a kteří nás ke změně inspirují. Přečtěte si příběhy mých klientů, ti všichni to dokázali…

A JAK TO TEDY LZE UDĚLAT?

Náš mozek jede v zajetých kolejích. Budeme muset zapracovat na tom, abychom vypnuli autopilota a vědomě zavedli do svého života konkrétní malé změny, které budou každý den zvládnutelné a které v součtu udělají velký posun dopředu.

ZJISTĚTE VAŠI SKUTEČNOU MOTIVACI

V první řadě je dobré si ujasnit, proč jsme si dané předsevzetí dali. To znamená, strávit pár minut tím, že si řekneme, co je ve skutečnosti naší motivací. Příklad je třeba tenhle:

Předsevzetí „V příštím roce chci zhubnout 10 kilo!“

Zkuste si položit otázku PROČ VLASTNĚ CHCI ZHUBNOUT? Co mi na současné situaci vadí tolik, že ji chci změnit? Jak bych chtěl(a) vypadat nebo se cítit? A pokračujte, až se doberete skutečné podstaty vašeho problému. 

A hurá, máme to! Posunuli jsme se od vágního prohlášení „chci zhubnout“ ke skutečné motivaci: „chci, aby mě přestaly bolet klouby“, „chci si v létě obléknout bez obav plavky“, „nechci si koupit větší oblečení“, „chci předejít tomu, abych musel(a) začít brát léky na tlak, cukrovku“, „chci být v dobré kondici, abych stačil(a) fyzicky svým dětem“…

A jak to konkrétně zrealizovat?

ROZDĚLTE SI VELKÝ CÍL NA MALÉ AKCE

Neúspěšný přístup obvykle vypadá tak, že se na svůj velký cíl vrhneme s velkou vervou a snažíme se změnit všechno naráz – začneme jíst saláty, cvičit jako o život, přemáhat se, abychom si nedali sušenku ke kávě a večer nejedli u televize. Je toho moc najednou, zahltí nás to dlouho to nevydržíme. A protože neznáme svou skutečnou motivaci, tak celé snažení ztroskotá. 

Vy jste ale letos začali jinak. Ujasnili jste si, co vás motivuje a teď v klidu přistoupíte ke konkrétní realizaci vašeho plánu.  Uděláte to tak, že se zamyslíte nad tím, jaké konkrétní kroky můžete udělat hned teď, aniž by to totálně překopalo váš zaběhlý časový rozvrh.

Podívejte se na ten rozdíl:

Předsevzetí: Budu jíst zdravě

Oproti: Až příště půjdu nakupovat, udělám si nákupní seznam, na kterém budou jen potraviny, které by poznala i moje prababička (maso, ryby, tvaroh, sýry, zelenina, ovoce, luštěniny, žitný chléb). Uličky, kde jsou sladkosti, pochutiny a zpracované potraviny budu ignorovat. Jakmile budu mít všechno ze svého seznamu v košíku, zamířím rovnou k pokladně. Výhodné akce na velké balení zboží budu ignorovat.

Výsledek: Je to konkrétní, snadno splnitelné, začnete jíst potraviny, které dělají vašemu tělu dobře, ušetříte čas i peníze a doma nebudete mít potraviny, které vás budou lákat k porušování vašeho záměru. 

Tímto způsobem si můžete konkretizovat další malé krůčky, které vás dovedou k vašemu velkému cíli.

A co když se něco zvrtne?

VŽDYCKY MĚJTE PLÁN B

Žádný den neprobíhá ideálně, proto je dobré mít v rukávu řešení, pokud se něco zvrtne. Pokud jste si do práce připravili krabičku se zdravým obědem a zapomněli ji doma na lince, tak využijte právě tohoto řešení. Jestli jste si obvykle vyběhli koupit na roh bagetu, tak mějte připravenou o kousek lepší variantu. Sami sebe se zeptejte: „Jaké je pro mě lepší řešení než bageta?“ Odpovědí může být: „Objednám si u Vietnamce polévku“, „místo bagety si koupím tvaroh, sardinky a rajčata“, „pošlu sekretářku, aby mi přinesla salát Caesar“…..

A jak si tu motivaci udržet dlouhodobě?

VIZUALIZUJTE SI KONKRÉTNÍ VÝSLEDEK

Zkuste si představit, že jste svého cíle už dosáhli a zeptejte se sami sebe:

CO SE V MÉM ŽIVOTĚ ZMĚNILO? JAK SE CÍTÍM? KTERÉ VĚCI, KTERÉ TEĎ DĚLAT NEMŮŽU, UŽ DĚLÁM? Odpověď může být: „Nemusím hlídat každé ráno, abych si vzal(a) léky na tlak“, „v plavkách se cítím perfektně“, „můžu si dát závod se svými dětmi a nezadýchávám se,“…..

Představte si, jak se vaše budoucí já cítí. Tento pocit si nechte a vždycky si ho ve slabé chvilce, když ztrácíte motivaci, připomeňte.

POTŘEBUJETE POMOCI MALÉ KRŮČKY VYTVOŘIT A ZAČLENIT DO SVÉHO ŽIVOTA?

Jestli vám připadá, že to, co je napsané výše je logické, ale je to nad vaše možnosti, tak se na mě obraťte. Společně to určitě zvládneme! Příští rok už nebudete muset číst, jak změnit to, s čím nejste spokojeni, protože už to dávno budete dělat! A o to právě jde. Nečekat na to, až budou ideální podmínky začít se sebou něco dělat. Důležité je začít hned teď, v situaci, která sice není ideální, ale která vám dovolí dělat malé změny, které v součtu způsobí, že příští rok už budete úplně jinde než jste teď. 

 A na závěr citát Walta Disneyho: “Jediný způsob, jak začít, je přestat o tom mluvit a začít to dělat“.

Takže nečekejte a začněte TEĎ!

 

 

Kolik kalorií má štědrovečerní večeře?

KOLIK KALORIÍ MÁ ŠTĚDROVEČERNÍ VEČEŘE A JAK MŮŽETE NĚJAKÉ Z NICH UŠETŘIT?

Štědrovečerní večeře je jen jednou v roce, tak si ji pořádně užijte. Ale zároveň je dobré vědět, kolik kalorií během jednoho jídla sníte a zamyslet se nad tím, jestli by se nedaly nějaké z nich ušetřit. 

 

CHCETE ZNÁT VÁNOČNÍ DESATERO?

 

Jestli chcete pomůcku, podle které se můžete orientovat, připravit se na některé ze situací, které během Vánoc pravděpodobně nastanou a projít vánočními svátky bez ztráty květinky, tak si stáhněte brožuru Vánoční desatero, kterou máte k dispozici na mých stránkách úplně zdarma. 

Kolik kalorií má vánoční cukroví?

KOLIK KALORIÍ MÁ CUKROVÍ A VÁNOČKA A JAK S NIMI ZACHÁZET, ABYCHOM PO VÁNOCÍCH NEMUSELI POVOLOVAT PÁSEK?

Vánoce jsou svátky klidu a pohody a patří k nim i jídla, která běžně během roku nejíte. 

Ale víte, že je možné, abyste si Vánoce užili, a přitom si nemuseli povolovat pásek?

Víte, že není nutné hledat „zdravé“ varianty cukroví? 

PROČ?

Protože za prvé „zdravé cukroví“ bude chutnat jinak, než jste zvyklí a za druhé „zdravá“ varianta cukroví neexistuje. Všechno cukroví v sobě kombinuje cukr a tuk, a to nic zdravého není, a navíc to má vždycky hodně kalorií. A tak je potřeba k cukroví přistupovat. Tj. vědět, že obsahuje hodně kalorií a že to není nic, co byste měli jen tak z nudy pojídat. 

Proto je dobré se orientovat v tom, kolik kalorií cukroví a Vánočka zhruba obsahuje a zařadit pár triků, jak minimalizovat škody, které jejich pojídáním napácháte. 

Níže jsou uvedeny příklady vánočního cukroví, jejich kalorická hodnota a ekvivalent toho, co musíte fyzicky udělat, abyste všechny kalorie spálili. Je to překvapivě mnoho.

Když si dáváte Vánočku nebo cukroví, dejte pozor, co k nim pijete. Pokud je to káva nebo čaj bez cukru, prakticky žádné kalorie nepřidáváte. Ale podívejte se, o kolik kalorií navýší váš příjem další nápoje.

JAK SI TEDY DOPŘÁT CUKROVÍ A VÁNOČKU A NEPŘIBRAT? 

Upečte si menší kousky cukroví. Z obrázku nahoře je vidět, že rohlíčky jsou menší než pracky, a proto mají i méně kalorií. Takže udělejte malé všechny druhy cukroví. Bude to vypadat dobře a snížíte kalorie na jeden kousek. 

Při pečení dejte do těsta o 20 % méně cukru. Na chuti to nepoznáte, na celkových kaloriích ano.

Z vánočky si ukrojte tenčí plátky. Vizuálně to na talíři nepoznáte, na kalorickém příjmu se to odrazí.

Část upečeného cukroví rozdejte. Uděláte někomu radost a sobě odstraníte pokušení.

Cukroví ani vánočku nejezte z nudy, nejezte ji jen tak mimochodem, protože leží na stole nebo proto, že si ji dává někdo jiný. Ideálně to jezte tehdy, když máte hlad.

Když už si cukroví vezmete, vždycky si vybrané kousky přendejte na malý talířek. Nemusíte ochutnávat všechno, stačí vám dva kousky.

Když ho jíte, seďte u toho v klidu, jezte ho pomalu, nedějete u toho nic jiného. Jen seďte a pomalu si to vychutnejte.

Vánočku si nemažte máslem ani marmeládou. Jak vidíte, tuku a cukru je v ní dost, není důvod přidávat další.

Během Vánoc se stejně jako ve zbytku roku snažte mít jenom 3 hlavní jídla, která jsou založena především na kombinaci bílkovina-zelenina. Tato jídla vás zasytí a nebudou ve vás vzbuzovat chutě na sladké. Pokud si chcete dát cukroví, tak si ho dejte až po jídle. Díky tomu, že budete mít v žaludku hlavní jídlo, sníte ho méně.

Nepřejídejte se. Přestaňte jíst ve chvíli, kdy jste plní tak z 80 %. Po jídle byste neměli být unavení a otupělí, ale měli byste mít dostatek energie a chuť na nějakou aktivitu.

Každý den udělejte nějakou delší fyzickou aktivitu – buď se jděte projít, zajezdit na běžkách, lyžovat, zacvičit si do posilovny nebo třeba naštípat dříví.

Neříkejte si, že o Vánocích opustíte všechny zvyky, které jste se při naší spolupráci naučili, pořádně si to užijete a začnete až v lednu. Za prvé, lednová předsevzetí dlouho nevydrží a za druhé bude vaše lednová startovní čára posunutá o velký kus dozadu. A to je přece škoda, ne?

Kolik kalorií má svařák, punč a vaječný koňak?

JAK SI KALORICKY STOJÍ VÁNOČNÍ NÁPOJE A JAK S NIMI ZACHÁZET, ABYCHOM PO VÁNOCÍCH NEMUSELI POVOLOVAT PÁSEK?

Začaly adventní trhy a skoro na každém rohu nás láká vůně svařeného vína, grogu nebo punče. V dnešním newsletteru se podíváme na to, kolik mají kalorií a jak to udělat, abychom si předvánoční atmosféru užili a nemuseli po vánocích přidávat  nové dírky na pásku.

Pro ty z vás, kteří dávají přednost poslechu před čtením textu je připravené video na toto téma na YouTube nebo stejné sdělení formou obrázků na Instagramu nebo Facebooku.

KOLIK KALORIÍ MAJÍ VÁNOČNÍ NÁPOJE?

Svařené víno, grog, vaječný koňak a punč k vánoční atmosféře prostě patří. Nemusíte si je odpírat, ale je dobré se orientovat, kolik kalorií a cukru se v nich skrývá.

Všechny zmiňované nápoje v sobě kombinují alkohol a cukr. To samo o sobě znamená hodně kalorií. Podíváme se na ty nejběžnější.

Svařené víno má v sobě zhruba 40 g cukru a dodá vám 950 kJ (230 kcal). Jeden svařák má tedy kalorickou hodnotu jednoho donutu. Dva svařáky představují jedno celé hlavní jídlo navíc. Zhruba stejně je na tom punč nebo vaječný koňak (obrázky najdete na Instagramu nebo Facebooku).

Abyste spálili všechny kalorie obsažené v jednom svařáku, museli byste buď 26 minut běžet nebo se 52 minut procházet rychlou chůzí. 

 

TAKŽE JE JASNÉ, ŽE VÁNOČNÍ NÁPOJE JSOU DOST VELKÁ KALORICKÁ BOMBA. JAK S NIMI TEDY ZACHÁZET, KDYŽ NECHCETE PŘIBRAT? 

Vždycky si uvědomte, kolik kalorií mají a zeptejte se sami sebe, proč si je jdete koupit.

Svařák nebo jiné vánoční nápoje si nedávejte z nudy, nedávejte si je proto, že jsou na každém rohu k dispozici nebo proto, že si je dávají všichni ostatní.

Dávejte si je tehdy, když vám to přinese další bonus, třeba příjemnou chvilku strávenou s přáteli. Ne tehdy, když sami někam spěcháte a pili byste ho za chůze.

Vždycky se zastavte, pijte ho pomalu a v klidu a vychutnejte si jeho vůni a chuť. 

Kupujte si ho výjimečně, ne pravidelně, protože pak to ztratí to kouzlo a zbydou jen zbytečné kalorie.

Pamatujte, že pro dobrý pocit stačí většinou jeden svařák, nemusí jich být několik.

Vždycky si vzpomeňte, že jeden svařák znamená hodinu chůze, takže adventní trhy spojte s dlouhou procházkou nebo si jděte před tím zacvičit.

A hlavně, když už si ho dáte, když víte, proč to děláte a přinese vám to příjemné chvíle strávené s ostatními, tak si to užijte, nevyčítejte si to a ani se za to netrestejte. A když vám to ten bonus nepřináší, tak si ho prostě nedávejte. Ušetříte si tím spoustu kalorií.

 

Kdo má zodpovědnost za moje zdraví?

CO ŘÍKAJÍ STATISTIKY?

Podle zprávy WHO z roku 2019 se v posledních 50 letech spustila ve vyspělých zemích úplná epidemie obezity. Od roku 1975 se počet obézních lidí v EU zvýšil o 161 %! Zhruba 59 % dospělých obyvatel EU je obézních. To je celkem dost, nemyslíte?

A CO ŘÍKAJÍ DATA O NÁS, ČEŠÍCH?

Ačkoli jsme se dříve vysmívali Němcům, ukazuje se, že je na čase s tím přestat, protože jsme je předběhli. Češi zaujali na žebříčku nejtlustších národů EU místo na bedně, máme bronzovou medaili, jsme třetí. Před námi jsou obyvatelé Malty a Chorvati.

Když se jen tak rozhlédnete na ulici nebo v metru, asi vás tento výsledek nepřekvapí. V Čechách trpí 60 % dospělých nadváhou, 20 % z nás je obézních. 

BUDE SE TO ZLEPŠOVAT?

Bohužel to tak nevypadá, protože se rapidně zvyšuje obezita dětí. Ve věkové skupině 7-9 let je třetina dětí obézních, další velká skupina trpí nadváhou.

CO VYROSTE Z OBÉZNÍCH DĚTÍ?

Ještě  tlustší dospělí!

DIVÍTE SE TOMU?

Podívali jste se na etikety ranních cereálií, které vaše děti každý den snídají? 

Ne?

Tak to udělejte. Jak asi naloží dětský organismus s takovou dávkou cukru? Přirozeně by ho chtěly vyběhat nebo vyskákat, prostě se ho zbavit pohybem.

Co ale musí dělat ve škole?

No přece bez hnutí hodiny a hodiny sedět.

Zamysleli jste se nad stoupajícími počty dětí s diagnózou ADHD?

Nenapadá vás náhodou, že by to mohlo mít souvislost?

Podívali jste se někdy na složení oběda vašich dětí ve školní jídelně?

Kdybyste to udělali, zjistili byste, že to, co tam jedí, má většinou ke skladbě ideálního jídla hodně daleko.

Víte, co si vaše děti kupují cestou ze školy v supermarketu?

Na konzultacích rodičů s dětmi v mojí poradně se často ukazuje, že jsou rodiče překvapeni tím, co jejich děti mezi jídly snědí. 

Máme se tomu divit?

Nemáme. Protože když je oběd ve školní jídelně neuspokojí, tak jdou do supermarketu. 

Co si tam vyberou?

No přece to, co vidí každý den v reklamě – slazené nápoje, přeslazené mléčné výroby, sušenky, brambůrky a další skvělé výrobky potravinářského průmyslu.

Co to s nimi udělá?

Rozhodně nebudou mít stabilní a vyrovnanou energii. Navíc si zvyknou na vysokou hladinu dopaminu, které tyto potraviny stimulují a budou trpět propady nálad, smutkem a výbuchy vzteku, dokud si hladinu opět nevyrovnají.

Jak?

Tím, že si dají další potraviny, které dopamin stimulují. 

NEZDÁ SE VÁM, ŽE JE TO ZAČAROVANÝ KRUH?

Bohužel je to začarovaný kruh.

JAK MYSLÍTE, ŽE SE DÁ Z TOHO KRUHU VYSTOUPIT?

Jedině tím, že změníte své stravovací návyky vy i vaše děti. V poradně se často stává, že se rodič ptá, co by mělo dítě změnit. Dítě většinou opakuje to, co vidí u rodičů. Takže, změnit musíte něco vy, aby vaše dítě vidělo, že to, co mu říkáte, taky děláte. Nemůžete mu zakazovat pít slazené nápoje a držet při tom v ruce Colu.

Pochop princip a zhubni jednou pro vždy

POCHOP PRINCIP A ZHUBNI JEDNOU PRO VŽDY

Albert Einstein kdysi řekl, že jen hlupák dělá stále stejnou věc dokola a očekává jiný výsledek. Nastal čas přestat se spoléhat na pomoc zvenku, uchopit svůj život do vlastních rukou a začít dělat věci jinak. To je jediná spolehlivá cesta, která povede ke kýženému výsledku.

Přestaňte se spoléhat na “zaručené rady” servírované v médiích, které často nefungují, protože za nimi nestojí snaha pomoci vám zhubnout, ale prodat vám více potravin, doplňků nebo jídla.

Zeptejte se, proč vás někdo nutí jíst pětkrát denně, když po staletí stačila lidem tři jídla. Uvažujte o tom, proč vám někdo říká, že máte jíst pravidelně. Proč někdo označuje snídani za nejdůležitější jídlo dne, když mnozí z vás nemají ráno na jídlo ani pomyšlení. 

Už jste si někdy přečetli etiketu zaručeně zdravých snídaňových cereálií, ovocného džusu nebo se podívali na kalorickou hodnotu sušenek, které myslí na vaše zdraví?

Pokud ne, tak to udělejte. A až to uděláte a zjistíte, jaká je skutečnost, zkuste se zastavit a naslouchat svému tělu. Použijte zdravý selský rozum a položte si otázku, proč se v posledních 70 letech několikanásobně zvýšil počet lidí s cukrovkou a proč je Česká republika třetí zemí s nejtlustšími obyvateli v EU.

Jestli chcete opravdu zhubnout a být zdraví, tak začněte dělat věci jinak. Jestli nevíte jak, tak si můžete zdarma stáhnout mojí brožuru Základní principy hubnutí zde.

Až si ji přečtete, zkuste začít uvažovat o hubnutí a zdraví selským rozumem. Zařaďte do svého denního režimu zásady, které jsou shrnuté v poslední kapitole. A jestli to sami nezvládáte, napište mi přes objednávkový formulář. Ráda vám všechno vysvětlím a pomůžu vám začít. Nemusíte jezdit osobně, pokud to máte daleko nebo je to pro vás komplikované. Můžete si objednat konzultaci on-line, i tak můžeme řešit vaši současnou situaci a cíle, kterých chcete dosáhnout.

 

Proč se ukládá tuk na břiše a jak se ho zbavit?

PROČ SE UKLÁDÁ TUK NA BŘIŠE?

Pneumatika kolem pasu je asi nejčastější problém, který trápí většinu mužů i žen v civilizovaných zemích a když se kolem sebe rozhlédneme, vidíme, že se nevyhýbá ani mladým lidem, a dokonce ani dětem. Proč v posledních desetiletích přibylo tolik lidí, kteří mají usazený tuk na břiše a co dělat, když se ho chcete zbavit? 

JAKÝ TUK TO MÁME NA BŘIŠE?

Kolem pasu se ukládá přebytečná energie ve formě tuku uloženého v tukových buňkách. Ty mohou být umístěny hned pod kůží (podkožní tuk) nebo kolem vnitřních orgánů (viscerální neboli útrobní tuk). Viscerální tuk je horší ze zdravotního hlediska, protože negativně ovlivňuje zdravotní stav (vyšší riziko srdečních chorob, vyšší krevní tlak, cukrovka 2. typu, rakovina prsu a tlustého střeva, astma, demence).  

PROČ SE UKLÁDÁ TUK NA BŘIŠE?

Mezi nejčastější důvody zvýšeného obvodu pasu patří změny, které nastaly v životě obyvatel civilizovaných zemí zhruba v posledních 70 letech.

1.NEVHODNÁ SKLADBA JÍDELNÍČKU

Začali jsme ve velké míře konzumovat potraviny, které obsahují hodně kalorií, ale málo kvalitních makro a mikroživin. Typickým příkladem jsou potraviny s vysokým obsahem volných sacharidů, mezi které můžou patřit i zdánlivě „zdravé“ potraviny jako například snídaňové cereálie nebo ovocné džusy. Dalším příkladem jsou potraviny, které obsahují kombinaci sacharidy-tuk, jako jsou sušenky, brambůrky a další zpracované potraviny. Konzumace zpracovaných potravin vede nejen k nárůstu tukové tkáně, ale má negativní vliv na rychlost metabolismu, takže ještě navíc komplikuje hubnutí, když se k němu odhodláme.

Trans-tuky neboli hydrogenované tuky, které se nacházejí v margarínech a mnoha druzích levných zpracovaných potravin jako jsou muffiny, krekry a další podporují zánětlivé procesy v těle a ukládání tuku kolem pase. 

2.  ŠPATNÉ STRAVOVACÍ NÁVYKY

V posledních desetiletích se změnil způsob, jak své jídlo konzumujeme. Jíme ve stresu u pracovního stolu, jíme rychle, nesoustředíme se na jídlo a nedokážeme poznat, kdy máme dost. Neřídíme se vlastním pocitem hladu, ale radami opakovanými v médiích. Výsledkem je to, že sníme víc kalorií, než kdybychom jedli pomalu a spoléhali na signály vlastního těla.

3. NADMĚRNÁ KONZUMACE ALKOHOLU

V souvislosti s vnějším tlakem, který na nás společnost vyvíjí, stoupla v posledních letech konzumace alkoholu. Pravidelná konzumace alkoholu vede k ukládání viscerálního tuku. Alkohol totiž obsahuje stejně jako většina zpracovaných potravin prázdné kalorie, a navíc se musí v těle díky své toxicitě odbourávat přednostně. Nadměrný příjem kalorií z alkoholu vede k ukládání tuku, hlavně toho viscerálního. Navíc opět zvyšuje zánětlivost a poškozuje játra.

3. CHRONICKÝ STRES

Kortizol, steroidní hormon produkovaný při stresových situacích, ovlivňuje fungování metabolismu a podporuje ukládání tuku kolem pasu. Navíc lidé ve stresu tíhnou k vyšší konzumaci sladkých potravin a jídel, které obsahují prázdné kalorie, což podporuje roztáčení spirály stres-kortizol-sladké nebo zpracované jídlo-ukládání tuku.

4. NEDOSTATEK SPÁNKU

Čím kratší dobu spíme, tím více tíhneme ke konzumaci nezdravého jídla, což se odrazí na obvodu našeho pasu a vyšším obsahu viscerálního tuku. Lidé, kteří spí málo mají také vyšší tendenci k emocionálnímu jezení, tj. řešení nekomfortních situací, nudy, špatné nálady nebo deprese zvýšenou konzumací utěšujících potravin(potravin, které mají většinou vysoký obsah volných cukrů a kalorií).

 

NEDOSTATEK POHYBU

Lidé, kteří nemají dostatek přirozeného pohybu mají tendenci konzumovat více kalorií než ti, kteří se pravidelně hýbají. Kromě toho, že pohybem spálí nějaké kalorie, pohyb podporuje i tvorbu endorfinů, snižuje stres a většinou zvyšuje okysličení těla, což je dobré pro rychlost metabolismu.

5. ŠPATNÉ DÝCHÁNÍ

Chronický stres, sedavé zaměstnání, neustálé sledování obrazovek počítačů a mobilů vede ke stažení svalů kolem hrudní části páteřepovrchnímu rychlému dýchánívyřazení bráničních svalů při dýchání a tzv. předýchávání, tj. snížení obsahu oxidu uhličitého v těle. To má za následek snížení dostupnosti kyslíku pro buňky těla, což negativně ovlivní rychlost metabolismu a může vést ke zvýšenému ukládání tuků.

JAK SE TEDY ZBAVIT TUKU NA BŘIŠE?

Ke snížení obsahu tuku v těle vede jediná cesta – změna toho, co děláme každý den. Zavedení jednoduchých návyků do našeho každodenního režimu nám umožní zhubnout, což se odrazí i na menším obvodu pasu. Je naivní si myslet, že můžeme zhubnout tuk na konkrétním místě v těle, tak to prostě nefunguje. Je potřeba udělat trvalé změny v jídelníčku, začít jíst pomalu a vědomě, zpomalit dech a při dýchání používat bránici, dostatečně se vyspat a přidat pravidelný přirozený pohyb. To povede k celkovému snížení tuku, včetně toho na břiše. 

Tuk už není nepřítel?

TUK UŽ NENÍ ŠPATNÝ?

V posledních desetiletích byl tuk ve stravě považován za nepřítele a hlavního viníka některých nemocí, hlavně zvýšeného cholesterolu. Zkušenosti z posledních let a statistiky ohledně zhoršujícího zdravotního stavu obyvatel a rostoucího procenta obézních lidí ale ukazují, že omezování tuků není úplně správné. 

OBEZITA A CUKROVKA V POPULACI

Podle posledních informací se počet obézních lidí na světě od roku 1975 ztrojnásobil (1), počet diabetiků v dospělé populaci vzrostl na 10,5 % (2). Odhaduje se, že do roku 2045 se počet diabetiků zvýší o dalších 45 %, to znamená, že každý osmý dospělý bude mít cukrovku 2. typu, která je důsledkem nevhodného životního stylu.

CUKR NEBO TUK?

Snížení procenta tuku ve stravě jde ruku v ruce s nutností zvýšení příjmu sacharidů, aby se zachoval energetický příjem. Debata, zda je horší cukr nebo tuk se vede již po mnoho let, obě strany mají své zastánce i odpůrce a pádné argumenty (3).

Je nutno ale zdůraznit, že otázka cukr nebo tuk není tak jednoduchá. Důležité je, jaký cukr a jaký tuk konzumujeme. Mnoho publikací ukazuje, že vyšší příjem sacharidů z nevhodných zdrojůjako jsou například snídaňové cereálie plné volných cukrů, slazené nápoje či jiné zpracované potraviny jde v ruku v ruce se zvýšenou zánětlivostí, inzulínovou rezistencí, zvýšeným rizikem diabetu 2. typu, zvýšenou hladinou triglyceridů a vyšším rizikem obezity (4).

Na druhou stranu se již objevují publikace, které ukazují, že tuk ve skutečnosti nezvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění(5).

Vliv nízkotučného stravování na zdraví a obvod pasu dobře mapuje kniha novinářky Niny Teilcholz Tuk, velké překvapení, kniha doktora Marka Hymena Zhubni díky tukům, práce profesora Tima Noakese Revoluce v opravdovém jídle či kniha doktorky Catherine Shanahan: Deep Nutrition. 

WHO MĚNÍ DOPORUČENÍ

Dokonce i světová zdravotnická organizace (WHO) minulý týden zrevidovala svá doporučení ohledně poměru cukru a tuku ve stravě (1) a zmírnila své námitky vůči tukům (6, 7, 8). Ve stručnosti řečeno, WHO se ve svých nových směrnicích nezaměřuje tolik na množství sacharidů a tuků ve stravě, ale zdůrazňuje potřebu konzumace těchto živin z kvalitních zdrojů.

Prohlášení v poslední větě je klíčové. Důležité je totiž si vybírat kvalitní a přirozené zdroje živin. Stejně jako vysoký příjem sacharidů s vysokým glykemickým indexem může zdravotní stav zhoršovat nevhodně postavená dieta se sníženým obsahem sacharidů, jak je často doporučováno v Low Carb facebookových skupinách.

Pokud bude vaše dieta obsahovat vysoký příjem tuků z nekvalitních uzenin, tučného masa a zpracovaných potravin obsahujících trans tuky, dopad na vaše zdraví bude také negativní.  

CO BYCHOM TEDY MĚLI JÍST?

Co by tedy měl člověk jíst? Preferovat by se měly kvalitní zdroje tukůjako je olivový olej, avokádo, ořechy, semena, mléčné výrobky vyrobené z mléka krav, které se pasou venku nebo vejce z volných chovů. Vyřadit by se měly veškeré zdroje hydrogenovaných tuků (trans-tuky), které mají negativní zdravotní dopady.

Zdrojem sacharidů by měly být přirozené komplexní zdroje, které obsahují vlákninu, jež zpomaluje uvolňování glukózy do krve. Patří sem hlavně ovoce, zelenina, luštěniny, ořechy, čistozrnný chléb a semena.

Součástí každého jídla by měl být i zdroj kvalitních bílkovin, ať už maso, ryby, mořské plody, mléčné výrobky nebo vegetariánské zdroje jako jsou fermentované sójové výrobky (např. tofu nebo tempeh), luštěniny nebo celá zrna. 

VÝHODY PŘIROZENÉ STRAVY

Preferováním kvality potravin nad jeho kvantitou získáte mnoho benefitů. Přirozené kvalitní zdroje potravin mají vysokou sytící schopnost, díky obsahu vlákniny zpomalují vstřebávání sacharidů, zlepšují zažívání a činnost střev, podporují zdravý mikrobiom a dodají vám přirozeně velké množství mikronutrientů jako jsou minerály, vitamíny, antioxidanty a fytolátky. Výsledkem bude nejen menší objem pasu, ale i více energie, lepší nálada, lepší zažívání a lepší zdravotní stav. 

Citace:

1.Medical News Today: How much fat and carbs should you consume, as per new WHO guidelines?, 2023

2.  International Diabetes Federation: Facts&Figures, 2023

3. Heart Matters: Sugar versus Fat: which is worse? British Heart Foundation, 2023

4. Levy a kol: Ultra-processed food consumption and type 2 diabetes incidence: a prospective cohort study. BCM Public Health,20, 1496, 2020

5. Patty a kol.: Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease. The American Journal of Clinic Nutrition, 2023

6. World Health Organization: Total fat intake for the prevention of unhealthy weight gain in adults and children: WHO guideline, 2023

7. World Health Organization:Saturated fatty acid and trans-fatty acid intake for adults and children: WHO guideline, 2023

8. World Health Organization: Carbohydrate intake for adults and children: WHO guideline

 

Proč jíst cukety?

ŠEST DŮVODŮ, PROČ JÍST CUKETY

Cukety jsou v létě široce dostupné, levné a kromě toho, že jsou lokální a nemusí se tedy dovážet, jsou dobré pro naše zdraví. Zde je několik důvodů, proč cukety zařadit do letního jídelníčku.

  1. Pomohou vám zhubnout. Mají málo kalorií, lze je použít místo klasické přílohy. Pokud nahradíte klasické těstoviny cuketovými nudlemi, ušetříte až polovinu kalorií.
  1. Mají velice nízký obsah sacharidů, takže nezvyšují krevní cukr a jsou dobré pro lidi s inzulínovou rezistencí a diabetem 2. typu. Sacharidy jsou doprovázené vlákninou, která dále zpomaluje vstřebávání cukru do krve. Když je použijete jako přílohu, snížíte sacharidovou nálož, množství produkovaného inzulínu i množství kalorií.
  1. Obsahují mnoho vitamínů a minerálních látek. Zvláště vysoký je obsah vitamínu A, který je důležitý pro správné fungování imunitního systému a zdraví vašich očí. Kromě toho obsahuje i vitamín C, B1, B6 a kyselinu listovou. V létě je důležité dbát i na přísun iontů, které ztrácíme pocením. Cuketa vám dodá hořčík, draslík, mangan, železo, vápník a zinek. 
  1. Mají vysoký obsah antioxidantů. To jsou látky, které jsou schopné v našem těle vychytávat volné radikály a chránit tak vaše buňky před poškozením. Cukety obsahují hlavně karotenoidy – zeaxantin, lutein a betakaroten, které jsou dobré pro oči, pokožku, chrání srdce a působí preventivně proti některým druhům rakoviny. Nejvíce antioxidantů je ve slupce, proto cuketu neloupejte, jen ji pečlivě omyjte.
  1. Dodají vám vlákninu, která je důležitá pro zdraví vašich střev a vyprazdňování. Vláknina změkčuje stolici, zjednodušuje průchod potravy střevem, a tak působí proti zácpě. Je také potravou pro střevní bakterie a tím podporuje jejich nárůst. Zdravý mikrobiom je klíčový nejen pro zažívání, ale ovlivňuje prakticky všechny funkce těla od imunitního systému až po vaši náladu. Buňky ve vašem střevě též produkují vitamín B12 a mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které jsou klíčové pro zdravý povrch střev a snižují zánět.
  1. Jsou dobré pro zdraví srdce. Studie uvádějí, že vláknina obsažená v cuketách pomáhá redukovat LDL cholesterol a draslík snižuje krevní tlak. Karoteinoidy dále podporují zdraví vašeho srdce.

JAK JE ZAŘADIT DO JÍDELNÍČKU?

  1. Můžete je grilovat, upéct nebo podusit samotné nebo s jinými druhy zeleniny
  2. Můžete je naplnit mletým masem nebo rajčaty a sýrem a zapéct
  3. Můžete z nich uvařit polévku
  4. Můžete s nimi zahustit omáčky
  5. Můžete je přidat syrové do salátů
  6. Můžete je použít místo těstovin.

RECEPT

Recept na cuketové lasagne (a mnoho dalších receptů) najdete na mých sociálních sítích: 

Instagram:

 https://www.instagram.com/p/CvHze12r2oM/?img_index=1

Facebook:  

https://www.facebook.com/photo/?fbid=304097338819185&set=pb.100076567643662.-2207520000.