Ketóza, její vliv na zdraví a hubnutí tuku

Ketóza, její vliv na zdraví a hubnutí tuku

Co je to ketóza?

Ketóza je stav metabolizmu, při kterém tělo získává většinu energie z ketolátek. K tomu dojde v situaci, kdy se omezí denní příjem sacharidů přijímaných potravou. Stav ketózy se vyskytuje také často v těhotenství, v dětském věku či při hladovění [1]. Vzhledem k tomu, že je snížen příjem sacharidů (u většiny osob je k navození ketózy nutný denní příjem méně než 50 g sacharidů), dojde ke snížení hladiny hormonu inzulínu v krvi a naopak k prudkému nárůstu využití mastných kyselin z tukových zásob organizmu, proto je ketóza dobrá pro hubnutí. Většina z takto uvolněných mastných kyselin se dostává do jater, kde dochází k jejich oxidaci a přeměně na ketolátky. Ty pak zajišťují pokrytí energetických potřeb organizmu.

Je dieta s nízkým obsahem sacharidů vhodná pro hubnutí?

Studie ukazují, že úbytek váhy při ketogenní dietě je 2,2 krát vyšší než při dietě s nízkým obsahem tuků [2].  U sledovaných jedinců bylo navíc zaznamenáno snížení hladiny triglyceridů v krvi a zlepšení hladiny HDL (dobrého) cholesterolu [2].  Podle jiné studie jedinci dodržující ketogenní dietu shodili třikrát více váhy než jedinci, kteří se řídili dietou doporučovanou organizací Diabetes UK [3].

Není omezení příjmu sacharidů nebezpečné?

Jedním z častých mýtů ve výživě je přesvědčení, že mozek nemůže bez sacharidů fungovat.

Je pravda, že glukóza je pro mozek upřednostňovaným zdrojem energie, ale drtivá většina mozku dokáže využívat jako zdroj energie i ketolátky, které obsahují dokonce více energie než glukóza [4].  Malé množství glukózy, které tělo přesto potřebuje, si dokáže vyrobit z bílkovin procesem zvaným glukoneogeneze a tak dostatečně pokrýt její potřeby. Dříve vyskytované obavy, že mozek nebude mít dostatek energie, se ukázaly jako zbytečné, protože transportér, který je odpovědný za přísun ketolátek do mozku, má hodnotu KM (specifita k dané látce) mnohem vyšší, než je běžná koncentrace ketolátek při nízkosacharidové dietě, tudíž přísun ketolátek do mozku nemůže být nikdy tímto transportérem limitován [4].

 Jaké může mít ketóza dopady na zdraví?

U zdravého jedince, který má v pořádku játra a ledviny není ketóza nebezpečná a v případě správného nastavení jídelníčku (omezení množství sacharidů, dodání optimálního množství ostatních živin, tj. vyváženého množství bílkovin, tuků, vitamínů, minerálů, vlákniny) vede k rychlému úbytku tukové hmoty bez úbytku svalů. Ketóza může mít také další pozitivní účinky, proto se v současné době zkoumá její vliv na projevy řady onemocnění [5,6].  Snížení příjmu sacharidů pod hranici, kdy se metabolizmus přepíná na ketolátky, může mít pozitivní vliv na rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění, jako jsou hladina triglyceridů v krvi, celkový cholesterol a HDL cholesterol [6].  Ketogenní dieta může u některých diabetiků zlepšit citlivost na inzulín až o 75% a některým jedincům může pomoci do té míry, že je možné snížit dávky nebo i vysadit užívání perorálních antidiabetik [7].  Ketogenní dieta navíc zmírňuje výskyt všech nejvýznamnějších příznaků metabolického syndromu a pomáhá snižovat vysokou hladinu triglyceridů v krvi, přispívá k redukci tuku v oblasti břicha (útrobní neboli viscerální tuk) a také snižuje vysoký krevní tlak [7].

Má ketóza nějaké nežádoucí účinky?

Při přechodu na nízkosacharidový jídelníček mohou někteří jedinci pociťovat některé nežádoucí účinky, na které je potřeba myslet a na počátku programu jim přizpůsobit svůj denní režim.  Jelikož se v prvních dnech tělo přepíná z jednoho typu metabolismu na jiný, a přitom se také čistí, mohou začátek nízkosacharidové diety provázet bolesti hlavy, únava, zácpa, pocení, snížení krevního tlaku a tzv. acetonový zápach z úst, neboť jednou z produkovaných ketolátek je i kyselina acetooctová [8]. Nicméně většina těchto nežádoucích účinků je jenom dočasná a po několika na ketogenní dietě vymizí.

Literatura:

1 – The ketogenic diet: a detailed beginner´s guide to keto, www.healthline.com/nutrition/ketogenic-diet-101

2- Brehm B.J. a kol.“ A randomized trial comparing a very low carbohydrate diet and a calorie-restricted low fat diet on body weight and cardiovascular risk factors in healthy woman. Journal of Clinical Endocrinology&Metabolism, 2003, 88(4), 1617-23.

3 – Dyson P.A. a kol.: A low- carbohydrate diet is more effective in reducing body weight than healthy eating in both diabetic and non-diabetic subjects. Diabetes Medicine Journal, 2007, 24 (12), 1430-35.

4 – Manninen A.H.: Metabolic effects of the very-low-carbohydryte diets: misunderstood „vilains“ of human metabolism. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 2004, 1(2), 7-11.

5 – Paoli A. a kol.:  Beyond weight loss: a review of the therapeutic uses of very-low-carbohydrate (ketogenic) diets. European Journal of Clinical Nutrition, 2013, 67(8), 789-96

6 – Noakes T. a kol.: Revoluce v opravdovém jídle, 2017, Publixing Ltd.

7 – What is ketosis, and is it healthy?, https://www.healthline.com/nutrition/what-is-ketosis#section6

8 – Newman J.C., Verdin E.: Ketone bodies as signalling metabolites. Trends in Endocrinology and Metabolism, 2014, 25(1), 42-52.

Nejnovější příspěvky

Jak zhubnout a cítit se dobře

Jak zhubnout a cítit se dobře?

Informace o zdravé výživě a rady k tomu, jak získat štíhlou postavu, se na nás v posledních letech valí ze všech stran. Jezte pětkrát denně, jezte třikrát denně, držte půsty, nikdy nevynechávejte snídani, jezte celozrnné pečivo, pijte ovocné šťávy, nepijte džusy, nejezte tuky, nejezte cukry, jezte jen určitý typ potravin a tak dále. Informace jsou všude a jsou tak strašně rozporuplné, že normální člověk neví, jak se v nich vyznat a těká krátkodobě od jednoho doporučení k dalšímu, aby nakonec zklamaně konstatoval, že se na to může vykašlat, a prostě se smíří s tím, že od určitého věku bude obalený tukovými bochánky, nebude se pokaždé cítit dobře a přijme, že nedostatek energie je v dnešní době prostě normální stav.

Tak to ale vůbec být nemusí. Výživa není žádná raketová věda. Jde jen o to, porozumět tomu, jak naše těla fungují a zařídit se podle toho. V každém věku můžete být štíhlí, zdraví, mít radost a dostatek energie. Jde jen o to, zapojit zdravý selský rozum a dát vašemu tělu to, co mu prospívá. Všechny komplikovaně prezentované návody lze shrnout do několika jednoduchých pravidel:

  1. Omezte množství sacharidů ve stravě
  2. Jezte kvalitní, minimálně zpracované potraviny, které obsahují živiny, vitamíny a minerální látky 
  3. Naslouchejte signálům svého těla a jezte tehdy, když máte hlad
  4. Dejte pozor na to, abyste dobře dýchali
  5. Přidejte přirozený pohyb, ideálně venku na čerstvém vzduchu
  6. Zbytečně se nestresujte
  7. Pořádně se vyspěte
  8. Mějte se rádi a každý den se pochvalte
  9. Pokud se vám na vašem těle nebo vašem životě něco nelíbí, tak to změňte
  10.  Když to změnit nechcete, tak se s tím smiřte

 

Nejnovější příspěvky

      • Omezit množství sacharidů
      • Jíst plnohodnotné potraviny
      • Naslouchat signálům svého těla
      • Kvalitně dýchat
      • Přidat pohyb, ideálně venku
      • Zbytečně se nestresovat
      • Dostatečně se vyspat

Když se tato pravidla stanou trvalou součástí vašeho života, zhubnete a budete se cítit dobře.

Jak je to s obsahem cukru a energie v alkoholických nápojích

Jak je to s obsahem cukru a energie v alkoholických nápojích?

Různé alkoholické nápoje mají rozdílný způsob výroby, proto se od sebe liší obsahem alkoholu (etanolu) a sacharidů, a proto mají i různou energetickou (kalorickou) hodnotu.  Kalorická hodnota jednoho gramu etanolu je 29 kJ, gram cukru dodá energii 17 kJ.

Vezměme si příklad tří alkoholických nápojů – pivo, víno a destilát. Nejprve se budeme zabývat obsahem alkoholu, který se u nápojů udává v objemových procentech (tj. kolik ml etanolu obsahuje 100 ml daného nápoje). V tabulce 1 je uveden průměrný obsah alkoholu a cukru pro dva druhy světlého piva, průměrné suché a polosuché bílé víno, průměrný destilát a koktejl připravený z tohoto destilátu. Protože alkoholické nápoje neobsahují žádné další živiny, dá se z obsahu cukru a alkoholu v nápojích snadno vypočítat jejich energetická (kalorická) hodnota, která je také uvedena v tabulce (vynásobí se množství alkoholu číslem 29 a množství cukru číslem 17).

Jak je vidět, nejméně cukru obsahuje destilát (cukr při destilaci totiž nepřechází do kapaliny), který má ale také nejvíce alkoholu (ten se totiž destilací v kapalině zakoncentruje). Co se týká energie, mohlo by se z tabulky 1 zdát, že nejlépe vychází světlé pivo 10°. To by byla pravda, kdyby bylo běžné pít stejné objemy všech nápojů, které porovnáváme (hodnoty jsou totiž uvedeny v litru nápoje). Tak to ale není, protože se musí brát v úvahu obvyklá porce každého nápoje. Vezměme tedy půllitr piva (0,5 l), skleničku vína (0,2 l),jeden velký panák destilátu (0,04 l) nebo míchaný nápoj připravený smícháním tohoto destilátu s 0,2 l slazeného nápoje. Hodnoty pro tyto obvyklé porce jsou tentokrát uvedené v tabulce 2. Z ní je vidět, že nejméně energie je obsaženo v jednom panáku destilátu (který má i nejméně cukru), následuje sklenička suchého bílého vína, nejvíce energie dodá světlý ležák (ten má i nejvíc sacharidů). Toto tedy platí, pokud pijete destilát samotný. Jakmile z něj připravíte koktejl, pro ilustraci je uvedena pina colada, dodáte do nápoje cukr a tím více než zdvojnásobíte jeho energetickou hodnotu, jak je vidět v tabulce 2.

Když si vypočtenou kalorickou hodnotu vyjádříme jako POČET ČTVEREČKŮ MLÉČNÉ ČOKOLÁDY MILKA  (viz obrázek na začátku textu), vychází to takto:

JEDNO PIVO = 11 ČTVEREČKŮ

SUCHÉ VÍNO 2 DL = 6 ČTVEREČKŮ

JEDEN PANÁK DESTILÁTU 4 CL = 4 ČTVEREČKY

JEDEN MÍCHANÝ NÁPOJ = 9 ČTVEREČKŮ 

Tabulka 1 – obsah alkoholu, cukru a energie v alkoholických nápojích (vztaženo na litr)

Nápoj

Obsah alkoholu

(%)

Obsah alkoholu

(ml/l)

Obah alkoholu (g/l)*

Obsah cukru (g/l)

Energie

(kJ/l)

Pivo 12° světlé

5,5

55

43,4

40

2000

Pivo 10° světlé

3,5

35

27,6

20

1550

Suché bílé víno

12

120

94,7

4

2600

Polosuché bílé víno

12

120

94,4

40

3400

Destilát

40

400

315,6

0

7250

* Objemová procenta alkoholu jsou přepočtena na gramy, aby alkohol vycházel ve stejných jednotkách jako cukr. Přepočet objemu na hmotnost je počítán přes hustotu (hmotnost=hustota alkoholu·objem). Hustota alkoholu je 0,789 g/ml.

Tabulka 2 – obsah alkoholu, cukru a energie v alkoholických nápojích (vztaženo na obvyklou porci)

Nápoj

Obvyklá porce

(l)

Obah alkoholu (g/porce)

Obsah cukru (g/porce)

Energie

(kJ/porce)

Pivo 12° světlé

0,5

22

20

980

Pivo 10° světlé

0,5

14

10

780

Suché bílé víno

0,2

19

1

570

Polosuché bílé víno

0,2

19

8

690

Destilát

0,04

13

0

380

Míchaný nápoj

0,2

13

22

750

Nejnovější příspěvky

Jak se ukládá v těle tuk (a jak se odbourává)

Jak se ukládá v těle tuk (a jak se odbourává)?

Ukládání tuku v těle není podmíněno jen MNOŽSTVÍM jídla, které sníte (kalorie),  ale je ovlivněno hlavně SLOŽENÍM POTRAVY. Je to proto, že ukládání tuku, stejně jako většina procesů v těle, je řízeno HORMONY. Důležitým hormonem, který řídí ukládání tuku do buněk je INZULÍN. Jak to tedy celé funguje?

 Celý proces je znázorněn na horním obrázku. Cukr je rychlým zdrojem energie, takže jakmile sníte větší porci sacharidů, hladina cukru v krvi stoupne rychle nad normální hodnotu. Na to zareaguje slinivka břišní, která vyloučí  INZULÍN. Ten glukózu z krve přenese k buňkám, které z ní vyprodukují ENERGII. Ta se využije na práci svalů. Většinou ale sníme více, než dokážeme spálit, proto tělo přebytečnou energii ULOŽÍ. Jednak spojí molekuly glukózy a vytvoří GLYKOGEN, který se jako rezerva uloží v játrech. Když jsou zásoby glykogenu plné, ze zbytku buňka vytvoří TUK, který uloží do TUKOVÝCH BUNĚK. Výsledkem je, že jednak tloustneme a jednak za chvíli dostaneme znovu hlad, protože tělo uložilo zásoby na horší časy a chybí mu volná energie. Proto znovu sáhneme po jídle a vše se opakuje dokola. DOKUD V KRVI KOLUJE VĚTŠÍ MNOŽSTVÍ INZULÍNU, TĚLO TUK NEZAČNE ODBOURÁVAT.Jak tedy zařídit, aby tělo využívalo tukové zásoby a my jsme konečně začali hubnout?

Už víme, že zvýšená hladina INZULÍNU blokuje odbourávání tuku a stejně dobře víme, že INZULÍN se produkuje, pokud konzumujeme jídlo s vyšším obsahem SACHARIDŮ. Logickým krokem je tedy SNÍŽIT OBSAH SACHARIDŮ V POTRAVĚ. Pokud konzumujeme potraviny s nízkým obsahem sacharidů, ale vyšším obsahem bílkovin a zdravých tuků, hladina INZULÍNU se drží nízko, tělo brzy vyčerpá uložené zásoby glykogenu a pak může začít chybějící energii doplňovat z tukových zásob. Výsledkem je, že jednak hubneme a jednak nemusíme jíst tak často, protože bílkoviny a tuky nás déle zasytí.

Výhodou snížení konzumace sacharidových jídel je kromě hubnutí tuku i to, že zmizí časté pocity hladu, chuť na sladké potraviny, tělo se zbaví přebytečné vody, zvýší produkci růstového hormonu, který působí proti stárnutí a zrychluje regeneraci tkání a vy se budete cítit dobře a mít dostatek energie na běžné aktivity.

TUK, KTERÝ MÁTE V TĚLE NEPOCHÁZÍ Z TUKU, KTERÝ KONZUMUJETE V POTRAVINÁCH, ALE PRÁVĚ ZE SACHARIDŮ. POKUD OMEZÍTE SACHARIDY, ZAČNETE HUBNOUT TUK.

Nejnovější příspěvky