Proč je důležité správně dýchat

NAUČTE SE SPRÁVNĚ DÝCHAT. BUDETE ZDRAVÍ A ZHUBNETE

Nastal leden a v poradně téměř každý den diskutujeme, které doplňky stravy si máte koupit, abyste byli štíhlí, zdraví a cítili se dobře. Mám pro vás ale špatnou zprávu. Pokud jíte přirozené, nezpracované potraviny a nejste příznivci některého z extrémních stravovacích stylů, tak většinu živin, které vaše tělo potřebuje, přijmete v dostatečném množství potravou. Ano, některé látky je dobré si i v našich zeměpisných šířkách doplnit, ale jedná se jen o vitamín D, C, probiotika, omega-3-mastné kyseliny a v některých případech kolagen. Určitě nepotřebujete vyhazovat peníze za zázračné spalovače a urychlovače metabolismu, protože díky nim stejně nezhubnete, ani se nebudete cítit lépe. Hubenější bude jen vaše peněženka.

PROČ?

Protože tyto látky vám významným způsobem metabolismus neovlivní. To, co je vedle kvality a skladby potravy pro váš metabolismus klíčové, je KYSLÍK a OXID UHLIČITÝ. Metabolismus se skládá z rozkladu (katabolismus) a nové výstavby látek (anabolismus). Katabolismu se říká také SPALOVÁNÍ. To, co je klíčové pro spalování jakýchkoli látek, ať už v těle, nebo v přírodě, je PŘÍTOMNOST KYSLÍKU a jeho správný poměr k OXIDU UHLIČITÉMU.  Přestaňte tedy spoléhat na zázračné pilulky, které vám někdo prodá, převezměte odpovědnost za fungování svého metabolismu a ZAČNĚTE SPRÁVNĚ DÝCHAT

K ČEMU KYSLÍK A OXID UHLIČITÝ POTŘEBUJI?

Kyslík je palivo, které je červenými krvinkami (vazbou na hemoglobin) dovezeno do buňky, kde slouží k oxidaci živin, jejich rozkladu a tvorbě energie. Při rozkladu vzniká oxid uhličitý, který se s kyslíkem vymění a je krvinkami odvezen z těla pryč. Pokud hubnete, z každého kilogramu tuku, který se spálil, odejde 850 g plícemi ve formě oxidu uhličitého. To je 85 %! Když dýcháte špatně, tak se toto číslo významně snižuje.

JAK MÁM TEDY DÝCHAT?

Začneme informací o tom, kudy má dech do těla proudit. Odpověď je JEDINĚ NOSEM. Nos je orgán, který je stvořen k tomu, aby jím do těla proudil vzduch. Ten se zde filtruje (zbavuje nečistot) a na jeho sliznici se uvolňuje velké množství oxidu dusnatého, molekuly, která hraje zásadní roli v povzbuzení krevního oběhu a okysličování buněk. Množství oxidu dusnatého v těle ovlivňuje fungování imunity, váhu, krevní oběh, vaši náladu a u mužů také erekci.  Pokud dýcháte nosem, budete mít v těle asi 6x více oxidu dusnatého, a to vám pomůže vstřebat asi o 18 % víc kyslíku, než když dýcháte ústy. 

PROČ MÁM ZPOMALIT DECH?

Další klíčový parametr, který ovlivňuje, jak náš metabolismus bude fungovat, je poměr kyslíku k oxidu uhličitému. Oxid uhličitý je velmi důležitý, protože uvolňuje kyslík z jeho vazby na hemoglobin a tím umožňuje, aby se dostal k buňkám. Oxid uhličitý navíc roztahuje cévy, takže tělo dodává okysličenou krev buňkám rychleji.

Cílem tedy není dostat do těla více kyslíku, ale udržet správný poměr mezi kyslíkem a oxidem uhličitým. To znamená, že klíčem není dýchat více, ale dýchat POMALEJI.

Studie zaměřené na způsob dýchání se shodují v tom, že v dnešní době netrpíme jen přejídáním, ale i předýcháním. Dýcháme mnohem rychleji než v minulosti, ale naše nádechy a výdechy jsou velice mělké a rychlé. To vede ke snížení hladiny oxidu uhličitého v krvi, vysoké tepové frekvenci (to vyčerpává srdce) a nedostatečné dodávce kyslíku k buňkám. Řešením je SNÍŽENÍ POČTU DECHU ZA MINUTU, to znamená ZPOMALENÍ DECHU. Toho dosáhneme prodloužením doby mezi nádechem a výdechem. Ideální množství vzduchu, které za minutu nadechnete, by mělo být 5,5 l, to představuje zhruba 6 nádechů a 6 výdechů za minutu.

Dýchat by se mělo ne do horní poloviny plic, ale za použití BRÁNICE, která je hlavním dýchacím orgánem. Většina lidí v dnešní době využívá asi jen desetinu rozsahu kapacity bránice. Výsledkem je přetěžování srdce, zvýšení krevního tlaku a poruchy oběhové soustavy. Když opět zapojíte bránici, budete se cítit dobře. 

JAK MÁM TEDY DÝCHAT SPRÁVNĚ?

Technik, jak natrénovat správné dýchání, je nepřeberné množství. Zde je jedno velmi jednoduché cvičení, které vede ke zpomalení dechu. Trénujte ho kdykoli během dne, pomáhá též ke zklidnění ve stresových situacích. Představte si čtverec (viz obrázek níže), pomyslně jeďte po jeho svislé straně nahoru, pomalu počítejte do 3 a přitom se nosem a bránicí hluboce nadechujte do plic, tak, jako byste měli pocit, že vám bránice tlačí na břišní dutinu a břicho se jakoby naplní vzduchem. Přejděte na vodorovnou stranu čtverce, zadržte dech a počítejte opět pomalu do 3. Poté přejděte na svislou stranu čtverce, pomalu nosem vydechujte, počítejte do 3 a vydechněte veškerý vzduch z plic. Poté přejděte na vodorovnou stranu čtverce a opět na 3 dob zadržte dech. Intervaly nádechu, výdechu i zádrží postupně prodlužujte, abyste se dostali alespoň na 10 dechů za minutu. Trénujte to tak často, jak můžete, aby se tento způsob dýchání stal pro vás přirozeným. Výsledkem bude, že se budete cítit dobře a také kila půjdou lépe dolů.

Proč jíst pomalu?

PROČ JÍST POMALU

Chcete zhubnout a řešíte kolikrát denně máte jíst, co máte jíst a kdy to máte jíst? Samozřejmě, kvalita potravin je důležitá, ale druhý důležitý faktor, který ovlivňuje, jestli přibíráte a jak se po jídle cítíte, je to, jak rychle do sebe jídlo dostanete.

Divíte se tomu, že Francouzi a Italové jedí kalorická jídla, ale ve výsledku nejsou tak tlustí jako my? Proč to tak je? Protože kromě toho, že většinou vaří z kvalitních a čerstvých surovin, tak si na jídlo vyhradí čas a jedí pomalu.

JAKÉ VÝHODY MÁ TO, ŽE BUDETE JÍST POMALU?  

1. DÁTE TĚLU ŠANCI, ABY POZNALO, ŽE UŽ MÁ DOST

Když začnete jíst, vašemu mozku trvá zhruba 20 minut, než vyšle signál, že jste sytí. Většina lidí ale takhle pomalu vůbec nejí. Díky tomusníte více kalorií, než vaše tělo potřebuje jen proto, že vůbec nemáte šanci zaregistrovat, že už nemusíte jíst.

2.UŠETŘÍTE KALORIE

Když jíte pomaleji, sníte toho méně. Podle jedné studie ti, co jedli rychle, do sebe dostali 650 kalorií (2700 kJ = velké jídlo) během 9 minut, zatímco ti, co jedli stejné jídlo pomalu, snědli za 30 minut jen 580 kalorií (2400 kJ) a pak jíst přestali. Tím ušetřili na jednom jídle 70 kalorií (300 kJ). Když si to přepočtete na 3 jídla denně, je to 210 kcal (900 kJ). Ušetřenými kaloriemi zhubnete 30 g tukové tkáně za den, což je 5,5 kg za 6 měsíců, aniž byste udělali cokoli jiného!

3.BUDETE DÉLE SYTÍ = SNÍTE MÉNĚ JÍDEL

A ještě jeden poznatek z této studie. Ti, kteří jedli pomalu, dostali znovu hlad zhruba o hodinu později než hltači. Takže opět, když to přepočítáme na 3 jídla denně, tak vám to ušetří 3 hodiny, kdy nebudete hledat jídlo. A to jsou další ušetřené kalorie!

4.ZLEPŠÍ SE VÁM ZAŽÍVÁNÍ

Když jste hladoví a podíváte se na lákavé jídlo, začnou se vám tvořit sliny. Ty obsahují enzymy, které začnou vaše jídlo trávit a zároveň ho zvlhčí, aby se vám lépe polykalo. Žaludek mezitím stačí vyprodukovat více kyseliny, která zajistí další krok rozkladu jídla. Střevo se stihne připravit na to, že bude vstřebávat živiny. Jestli do sebe ale jídlo bez rozmyslu rychle naházíte, váš trávicí trakt se nemůže připravit, a tak vaše trávení bude horší. Je to podložené i studiemi. Ti, co jedí rychleji, si dávají větší sousta a méně žvýkají, takže do žaludku se dostávají velké kusy potravy, což vede k zažívacím problémům.

5.JÍDLO SI VÍC UŽIJETE

Když zpomalíte, můžete věnovat pozornost tomu, co vlastně jíte. Můžete ocenit chuť a suroviny, ze kterých je jídlo připravené. Díky tomu budete preferovat kvalitní potraviny. Ty mají vyšší sytící efekt a více živin, takže opět budete moci prodloužit interval mezi jídly, což vám ušetří další kalorie

TAKŽE JDĚTE DO TOHO!

Hned při příštím jídle zpomalte, zkuste pořádně žvýkat a vnímat, co vlastně jíte. Získáte tím lepší zažívání, sníte méně kalorií, budete déle sytí a přinese vám to lepší psychickou kondici, protože tím, že zpomalíte, začnete i lépe dýchat a sníží se vám hladina stresových hormonů.

A JAK TO UDĚLAT?

1.U jídla seďte u stolu a buďte v klidu. Nejezte při řízení. Nemějte zapnutou televizi. Odložte telefon. Neřešte maily. Vnímejte, co jíte.

2. Do každého jídla přidejte potraviny, které se musí hodně kousat. Patří sem hlavně bílkoviny a zelenina.

3.Během jídla občas odložte příbor. Rozhlédněte se kolem sebe, udělejte pár hlubokých nádechů.  Nebo si chvíli povídejte se spolustolovníky.

4.Zkuste si ukrajovat menší sousta. Jestli jíte sami, zkuste si počítat, kolikrát sousto rozkoušete.

5.Zkuste vyměnit vidličku a nůž za hůlky.

6.Udělejte si z toho zábavu. Najděte si někoho dalšího, kdo chce zpomalit a jezte spolu.

7.Vyhraďte si na jídlo čas. Řekněte si, že budete mít na oběd minimálně 20 minut a když budete doma, tak ještě déle.

8.Když do experimentu zatáhnete rodinu, budete se divit, kolik informací se dozvíte od svých jinak uzavřených potomků během příjemné a klidné večeře. Garantuji vám, že je to jeden z nejlepších kroků, které můžete udělat.

Chcete zhubnout a řešíte kolikrát denně máte jíst, co máte jíst a kdy to máte jíst? Samozřejmě, kvalita potravin je důležitá, ale druhý důležitý faktor, který ovlivňuje, jestli přibíráte a jak se po jídle cítíte, je to, jak rychle do sebe jídlo dostanete.

Divíte se tomu, že Francouzi a Italové jedí kalorická jídla, ale ve výsledku nejsou tak tlustí jako my? Proč to tak je? Protože kromě toho, že většinou vaří z kvalitních a čerstvých surovin, tak si na jídlo vyhradí čas a jedí pomalu.

 

JAKÉ VÝHODY MÁ TO, ŽE BUDETE JÍST POMALU?  

 

DÁTE TĚLU ŠANCI, ABY POZNALO, ŽE UŽ MÁ DOST

Když začnete jíst, vašemu mozku trvá zhruba 20 minut, než vyšle signál, že jste sytí. Většina lidí ale takhle pomalu vůbec nejí. Díky tomusníte více kalorií, než vaše tělo potřebuje jen proto, že vůbec nemáte šanci zaregistrovat, že už nemusíte jíst.

UŠETŘÍTE KALORIE

Když jíte pomaleji, sníte toho méně. Podle jedné studie ti, co jedli rychle, do sebe dostali 650 kalorií (2700 kJ = velké jídlo) během 9 minut, zatímco ti, co jedli stejné jídlo pomalu, snědli za 30 minut jen 580 kalorií (2400 kJ) a pak jíst přestali. Tím ušetřili na jednom jídle 70 kalorií (300 kJ). Když si to přepočtete na 3 jídla denně, je to 210 kcal (900 kJ). Ušetřenými kaloriemi zhubnete 30 g tukové tkáně za den, což je 5,5 kg za 6 měsíců, aniž byste udělali cokoli jiného!

 

BUDETE DÉLE SYTÍ = SNÍTE MÉNĚ JÍDEL

A ještě jeden poznatek z této studie. Ti, kteří jedli pomalu, dostali znovu hlad zhruba o hodinu později než hltači. Takže opět, když to přepočítáme na 3 jídla denně, tak vám to ušetří 3 hodiny, kdy nebudete hledat jídlo. A to jsou další ušetřené kalorie!

 

ZLEPŠÍ SE VÁM ZAŽÍVÁNÍ

Když jste hladoví a podíváte se na lákavé jídlo, začnou se vám tvořit sliny. Ty obsahují enzymy, které začnou vaše jídlo trávit a zároveň ho zvlhčí, aby se vám lépe polykalo. Žaludek mezitím stačí vyprodukovat více kyseliny, která zajistí další krok rozkladu jídla. Střevo se stihne připravit na to, že bude vstřebávat živiny. Jestli do sebe ale jídlo bez rozmyslu rychle naházíte, váš trávicí trakt se nemůže připravit, a tak vaše trávení bude horší. Je to podložené i studiemi. Ti, co jedí rychleji, si dávají větší sousta a méně žvýkají, takže do žaludku se dostávají velké kusy potravy, což vede k zažívacím problémům.

 

JÍDLO SI VÍC UŽIJETE

Když zpomalíte, můžete věnovat pozornost tomu, co vlastně jíte. Můžete ocenit chuť a suroviny, ze kterých je jídlo připravené. Díky tomu budete preferovat kvalitní potraviny. Ty mají vyšší sytící efekt a více živin, takže opět budete moci prodloužit interval mezi jídly, což vám ušetří další kalorie

 

TAKŽE JDĚTE DO TOHO!

 

Hned při příštím jídle zpomalte, zkuste pořádně žvýkat a vnímat, co vlastně jíte. Získáte tím lepší zažívání, sníte méně kalorií, budete déle sytí a přinese vám to lepší psychickou kondici, protože tím, že zpomalíte, začnete i lépe dýchat a sníží se vám hladina stresových hormonů.

 

A JAK TO UDĚLAT?

  1. U jídla seďte u stolu a buďte v klidu. Nejezte při řízení. Nemějte zapnutou televizi. Odložte telefon. Neřešte maily. Vnímejte, co jíte.
  2.  Do každého jídla přidejte potraviny, které se musí hodně kousat. Patří sem hlavně bílkoviny a zelenina.
  3. Během jídla občas odložte příbor. Rozhlédněte se kolem sebe, udělejte pár hlubokých nádechů.  Nebo si chvíli povídejte se spolustolovníky.
  4. Zkuste si ukrajovat menší sousta. Jestli jíte sami, zkuste si počítat, kolikrát sousto rozkoušete.
  5.  Zkuste vyměnit vidličku a nůž za hůlky.
  6. Udělejte si z toho zábavu. Najděte si někoho dalšího, kdo chce zpomalit a jezte spolu.
  7. Vyhraďte si na jídlo čas. Řekněte si, že budete mít na oběd minimálně 20 minut a když budete doma, tak ještě déle.
  8. Když do experimentu zatáhnete rodinu, budete se divit, kolik informací se dozvíte od svých jinak uzavřených potomků během příjemné a klidné večeře. Garantuji vám, že je to jeden z nejlepších kroků, které můžete udělat.

Proč nehubnu?

PROČ NEHUBNU?

Důvodů může být několik, zde se pokusím shrnout nejběžnější z nich. 

  1. NEJSTE V KALORICKÉM DEFICITU.
  2. Abyste zhubli, je potřeba sníst méně kalorií, než vaše tělo potřebuje. Kalorie pro to, aby vaše tělo fungovalo, můžete získat z potravy nebo z energie, která je uskladněná ve vašem těle. Jinými slovy, změna tělesné hmotnosti záleží na tom, kolik kalorií za den sníte. O tom se nedá diskutovat. Když budete jíst víc, než vaše tělo potřebuje, budete ukládat tuk, když budete jíst méně, vaše tělo bude muset energii doplňovat z vlastních zásob. Ačkoli je toto základní předpoklad hubnutí, není však jediný. Důležité je i to, jaký je zdroj kalorií, které přijímáte.

  3. ZAMĚŘUJETE SE NA POČÍTÁNÍ KALORIÍ A NEŘEŠÍTE, ODKUD KALORIE POCHÁZEJÍ.
  4. Jak bylo řečeno, zákon o zachování energie je pouze o hmotnosti a neříká nic o tom, jak bude vaše tělo na potravu, kterou jste snědli, reagovat. Tělo není fyzikální stroj, ale spíše biochemická továrna, která na různé živiny reaguje různým způsobem.  Proto platí pravidlo: NENÍ KALORIE JAKO KALORIE. Pokud je vaše strava postavena na kombinaci kvalitních bílkovin, zdravých tuků a menšího množství sacharidů, je pravděpodobné, že budete hubnout jednodušeji, než když si budete způsobovat výkyvy krevního cukru konzumací většího množství sacharidů, zvlášť, pokud je budete jíst v kombinaci s nekvalitním tukem. 

  5. NEŘEŠÍTE KVALITU POTRAVIN, KTERÉ JÍTE. 
  6. Množství kalorií, které z jídla vstřebáte, je ovlivněno i stupněm zpracování potravin. Jídlo, které sníte, musíte nejprve rozložit, pak z něj tělo získá energii a stavební částice pro svoji obnovu. Tomu se říká metabolismus. To, kolik energie tělo získá, je ovlivněno například tím, jak moc zpracované potraviny jíme. Když jíte minimálně zpracované jídlo (ořechy, semena, zeleninu, ovoce, maso, ryby, fermentované výrobky), vaše tělo vydá na jejich rozložení více energie, než když jíte zpracované potraviny, které obsahují přečištěné sacharidy, nekvalitní tuky a zpracované bílkoviny. Pokud jídlo uvaříme, opět snížíme množství energie, které tělo vydá na jeho trávení. Jestli většinu vaší stravy tvoří přirozené, minimálně zpracované potraviny, množství kalorií, které vaše tělo absorbuje, bude mnohem nižší, než pokud jíte zpracované potraviny. Příkladem může být výsledek výzkumu, který se zaměřil na množství kalorií, které tělo vstřebá z celých arašídů a z burákového másla připraveného ze stejných arašídů. Bylo zjištěno, že asi 38% tuku z celých arašídů bylo vyloučeno stolicí (tj. tento tuk se nevstřebal do těla a tím pádem kalorická hodnota, kterou pokusné osoby snědly, byla nižší), zatímco tuk z burákového másla se kompletně v těle využil (protože byl lépe dostupný předchozím zpracováním, pokusné osoby vstřebali více kalorií). 

  7. NEJÍTE V KLIDU NEBO JÍTE MOC RYCHLE.
  8. Množství jídla, které sníte, je ovlivněno i hladinou hormonů, které vám signalizují, kdy máte hlad a kdy jste sytí. Pokud jíte rychle a bezmyšlenkovitě, možná nejste schopni tyto signály vnímat. Tyto signály souvisí navíc opět s kvalitou potravin. Když jíte hlavně zpracované potraviny, které jsou většinou měkké, vydáte méně energie na jejich kousání a trávení. Navíc je díky jejich konzistenci sníte rychleji, a proto také máte tendenci jich sníst více. Zpracované potraviny často obsahují i kombinace živin, po kterých se snadněji přibírá a které maskují přirozené signály vašeho těla, takže nepoznáte, kdy máte přestat jíst. Vysoce zpracované jídlo má navíc menší sytící schopnost, obsahuje více energie na gram potraviny a většinou méně základních živin. Kombinace všech těchto faktorů vede k přejídání a přibírání na váze.

  9. VÁŠ STŘEVNÍ MIKROBIOM NENÍ IDEÁLNÍ.
  10. Množství energie, které z jídla získáme, je ovlivněno i tím, jaké bakterie žijí v našem střevě. Složení střevního mikrobiomu ovlivňuje nejen trávení potravy a vstřebávání živinale i váš imunitní systém a psychiku

  11. JÍTE VÍC, NEŽ SI MYSLÍTE. Když máte na stole misku s ořechy nebo  jiné volně dostupné jiné potraviny, máte tendenci je bezmyšlenkovitě uzobávat. Takto přijímáte kalorie, o kterých ani nevíte, že jste je snědli. Hrst ořechů, oslazená káva nebo sušenka navíc může významně snížit kalorický deficit a  vy pak nehubnete. Jezte proto vědomě, vždy si k jídlu sedněte a nedělejte při tom jiné činnosti. Ideální je vynechat svačiny a prodloužit intervaly mezi jídly.

  12. NEPOČÍTÁTE KALORIE ZÍSKANÉ TEKUTINAMI. Jestli pijete čistou vodu, neslazenou kávu nebo čaj, tak je to v pořádku. Když si však přes den dáte sklenici džusu, oslazenou kávu, energetický nápoj, domácí limonádu se sirupem nebo limonádu, významně zvýšíte svůj kalorický příjem. 

  13. PIJETE PRAVIDELNĚ ALKOHOL.
  14. Pivo, víno, destiláty i míchané nápoje obsahují významné množství energie, které opět může zrušit váš kalorický deficit. Jestli jste zvyklí pít pravidelně, může to být důvod, proč nehubnete.

  15. PŘI CVIČENÍ SPÁLÍTE MÉNĚ KALORIÍ, NEŽ SI MYSLÍTE.
  16. Většina chytrých hodinek množství spálených kalorií nadhodnocuje. Pokud si počítáte kalorie, můžete jíst více, než potřebujete proto, že si myslíte, že máte vyšší výdej než ve skutečnosti.

  17. NEUVĚDOMUJETE SI, ŽE HUBNUTÍ NEOVLIVŇUJE JEN TO, CO SNÍTE.
  18. Hubnutí ovlivňují i další faktory, například stres, spánek, hladina hormonů, věk, kvalita dýchání, to, zda máte dostatek vitamínů a minerálních látek nebo i léky, které pravidelně užíváte.

Jaké jsou další mýty o výživě?

KDYŽ BUDU JÍST VEČER, URČITĚ ZTLOUSTNU

Kalorie jsou kalorie ráno, v poledne i večer. Tělo je nezpracovává rozdílně v různých částech dne. To, co je důležité, je kolik kalorií sníte za den (a z čeho ty kalorie pocházejí), ne kdy je sníte. Počet jídel za den a to, kdy je budete jíst, by mělo v dnešní uspěchané době vycházet z toho, kdy máte na jídlo opravdu čas.  Důležité je, aby to, co jíte, bylo kvalitní, přirozené a vyvážené. Když si večer dáte stejk z lososa se zelenými fazolkami a trochou brambor, tak neztloustnete. Jestli u televize sníte pytlík brambůrek a k tomu vypijete dvě coly nebo litr vína, bude to asi horší. Ale nesouvisí to s tím, že je večer, ale s tím, co jíte.

VAJÍČKA JSOU ŠPATNÁ

Je pravda, že vaječný žloutek obsahuje cholesterol (jedno velké vejce má asi 130 mg cholesterolu). Cholesterol je látka, kterou tělo potřebuje, protože pomáhá vytvářet buněčné membrány, syntetizovat mnoho hormonů a vytvářet v těle vitamín D. Cholesterol v těle pochází z potravy a také je tvořen v játrech.  Pokud přijmete cholesterol z potravy, vaše tělo ho vytvoří méně. Pro zdravého člověka nejsou vajíčka nezdravá. Ke zvýšené hladině cholesterolu přispívá konzumace trans-tuků, rafinovaných sacharidů a vysoce zpracovaných potravin. Podle posledních studií je rizikovým faktorem pro rozvoj srdečních onemocnění spíše kouření, cukrovka 2. typu, metabolický syndrom, vysoký krevní tlak a obezita.  

TMAVÝ CUKR JE LEPŠÍ NEŽ BÍLÝ CUKR

Rozdíl mezi hnědým a bílým cukrem je jen ten, že hnědý cukr obsahuje zbytky melasy. Je pravda, že melasa obsahuje minerální látky, ale pokud nejíte běžně několik kilo cukru denně, tak je rozdíl absolutně zanedbatelný. Hnědý i bílý cukr zvyšuje hladinu krevního cukru a jeho nadměrná konzumace může vést k inzulínové rezistenci a cukrovce 2. typu. Proto je dobré, když cukr jako takový vyřadíte a zdrojem cukru ve vašem stravování bude zelenina, ovoce, mléčné výrobky a luštěniny.

SUPERPOTRAVINY MŮŽOU KOMPENZOVAT ŠPATNÉ STRAVOVÁNÍ

Žádná potravina nezachrání vaše zdraví, pokud se stravujete po většinu času špatně. Špatně znamená, že většina toho, co konzumujete je tvořena polotovary, ligh výrobky a zpracovanými potravinami. Navíc, ve skutečnosti neexistuje žádná oficiální definice toho, co by mohlo být považováno za superpotravinu. Superpotraviny jsou marketingové označení, které má pomoci prodat určitý typ potravin, výživových doplňků nebo prostředků na hubnutí. Je pravda, že některé potraviny obsahují velké množství minerálů, vitamínů a antioxidačních látek. Příkladem mohou být třeba borůvky, které ve 100 g (jedna hrst) obsahují 10 mg vitamínu C, 0,5 g vitamínu E, 15 mg vitamínu K a 0,1mg vitamínu B6. Ačkoli je pravda, že mají vysokou koncentraci prospěšných látek, v jedné hrsti je jen zlomek doporučené denní dávky pro dospělé. Tím chci říct, že pokud nejíte většinu dne jídlo přirozeně bohaté na vitamíny, minerály, bílkoviny, vlákninu, zdravé tuky a přirozené sacharidy, tak vás hrst borůvek, acai nebo doplněk stravy vyrobený z těchto nebo jiných plodin nezachrání.

Jaké jsou největší mýty o hubnutí a výživě?

JAKÉ JSOU NEJČASTĚJŠÍ MÝTY O HUBNUTÍ A VÝŽIVĚ?

Informace o tom, jak jíst zdravě, se na nás valí ze všech stran. Stačí otevřít časopis, podívat se na sociální média nebo si zapnout televizi, všude naleznete rady, co dělat, abyste zhubli. Špatná zpráva je, že velká část z nich není pravdivá nebo je pravda překroucená nebo špatně interpretovaná

Proč by to ale někdo dělal? Protože čím větší zmatek bude ve vaší hlavě panovat, tím spíše si koupíte nový produkt, doplněk stravy či potravinu, o které bude výrobce deklarovat, že zhubnete. 

Když budete ale používat zdravý selský rozum a porozumíte tomu, jak vaše tělo funguje, a co opravdu potřebuje, budete si moci zodpovědně zvolit cestu, která povede ke zdravému a štíhlému tělu už jednou pro vždy.

Jaké jsou tedy nejčastěji opakované mýty? 

ABY METABOLISMUS FUNGOVAL DOBŘE, JE TŘEBA JÍST PRAVIDELNĚ

    Mnoho lidí následuje tuto radu a jí 5-6 krát denně. Někomu to funguje, někomu ne. Proč to tak je?

     Protože trik není v častém jídle, ale v tom, CO JÍTE A KOLIK KALORIÍ PŘIJMETE. Předpokladem pro hubnutí je KALORICKÝ DEFICIT, NE POČET JÍDEL. 

    Takže pokud budete jíst 6x denně nízkokalorickou stravu, asi zhubnete. Když ale budete jíst 6x denně jídlo, které má normální množství kalorií, je větší pravděpodobnost, že přiberete. Za mě je dobré vrátit se ke klasickému modelu, to znamená TŘI JÍDLA DENNĚ, která jsou postavena na KVALITNÍCH PŘIROZENÝCH POTRAVINÁCH a kombinaci bílkovina – zelenina – kvalitní tuk a menší množství komplexních sacharidů. Tak budete mít příjem energie víc pod kontrolou, než když si jen tak mimochodem několikrát denně dáte proteinovou tyčinku (většina z nich nemá to složení, které se deklaruje velkým nápisem na přední straně), kus sušenky, kousek bagety nebo něco podobného. Kromě toho, že nemáte kontrolu nad množstvím snědeného jídla, tak vám tyto svačinky nedodají kvalitní živiny, které tělo potřebuje. Výsledkem je to, že nehubnete, jste unavení a honí vás chuti na sladké.

 SNÍDANĚ JE NEJDŮLEŽITĚJŠÍ JÍDLO DNE 

Ačkoli se dříve tvrdilo, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, poslední studie ukázaly, že pro velkou část dospělé populace to neplatí. Proč to tak je?

Zřejmě proto, že se změnil náš denní režim a my nezačínáme pracovat v šest ráno, jak to dělali naši předkové a nepodáváme v práci takový fyzický výkon.  SNÍDANĚ JE PROSTĚ JEN DALŠÍ JÍDLO, KTERÉ BĚHEM DNE SNÍME. Tím, že ji vynecháme nebo ji sníme později (např. jako brunch), ušetříme kalorie. A hubnutí je o kalorickém deficitu.

To, jestli snídat nebo nesnídat je vaše osobní volba, která by měla záviset hlavně na ORGANIZACI VAŠEHO DNE. Když víte, že přes den budete mít náročná jednání a nedostanete se na oběd, je dobré si snídani dát. Jestli ale vstanete později, ráno nemáte extra hlad a máte přes den dost času se najíst, je dobré snídani vynechat a začít brunchem nebo rovnou obědem. Delší intervaly mezi jídly jsou prospěšné a podle posledních dat jsou spojené i se zdravotními benefity – lepší regulací cukru v krvi, snížení zánětlivosti, zlepšení krevního tlaku a další. Podmínkou je ale opět konzumace kvalitních přirozených potravin.

PRO HUBNUTÍ JE POTŘEBA MÁLO JÍST A HODNĚ SE HÝBAT. POČÍTAJÍ SE JEN KALORIE PŘIJATÉ DOVNITŘ A VYDANÉ VEN

Je pravda, že pro to, ABY TĚLO ZAČALO SPALOVAT VLASTNÍ TUK, je potřeba KALORICKÝ DEFICIT. Když ale slepě počítáte kalorie metodou jídlo je plus, pohyb je mínus, nemusíte vždycky dosáhnout požadovaného výsledku.

Za prvé, jak jsem psala minule, většina zařízení, která měří výdej kalorií, má chybu 25 %. To je čtvrtina kalorií, které vydáte. Rozumný kalorický deficit je 20 %. Takže už chyba v takto spočítaném výdeji může kalorický deficit smazat.

Za druhé, příjem kalorií nelze brát jen matematicky a jídlo si počítat podle vzorce kalorie snědené mínus kalorie spálené. Hodně záleží na KVALITĚ POTRAVIN, které jíte a na SKLADBĚ VAŠEHO JÍDELNÍČKU.

Přístup bezhlavého počítání kalorií může vést k tomu, že budete jíst nízkokalorické potraviny, které jsou chudé na živiny (příkladem mohou být například pufované rýžové chlebíčky) a budete se vyhýbat potravinám, které mají sice vyšší kalorickou hodnotu, ale též vysoký obsah živin (jako například vajíčko nebo avokádo). PŘIROZENÉ POTRAVINY, které OBSAHUJÍ HODNĚ ŽIVIN, vás totiž ZASYTÍ NA DELŠÍ DOBU a navíc TĚLU DODAJÍ VŠE, CO PRO SVÉ FUNKCE POTŘEBUJE. To povede k tomu, že nebudete mít hlad, chutě na sladké a v klidu si udržíte kalorický deficit dlouhodobě. Výsledkem bude to, že nebudete muset zkoušet další zázračné diety a dietní přípravky a ZHUBNETE JEDNOU PRO VŽDY.

KDYŽ BUDU JÍST NÍZKOTUČNÉ POTRAVINY, TAK ZHUBNU 

Když půjdete do jakéhokoli supermarketu, najdete tam spoustu potravin s nálepkou „nízkotučný“, „dietní“, „light“, „bez tuku“ a další označení, která evokují, že po těchto potravinách zhubnete. Výrobce inzeruje, že tyto potraviny neobsahují tuk nebo ho mají málo, ale už velkými písmeny neuvádí, že tyto potraviny většinou obsahují přidaný cukr, škrob nebo jiné složky, kterými je chybějící tuk nahrazen.

Na zdravém zdroji tuku není nic špatného, jak jsme si řekli minule, tělo tuk potřebuje pro spoustu svých funkcí. To, co je pro tělo špatné, jsou velké dávky snadno vstřebatelného cukru, trans tuky, nekvalitní alternativy tuků a velké množství přidané soli, které v těchto výrobcích najdete. Takže příště místo nízkotučného ochuceného jogurtu sáhněte raději po jogurtu řeckého typu a přidejte si do něj čerstvé ovoce. Výsledek bude jistě zdravější a povede k tomu, že budete ve větší pohodě.

Toto je tedy první část nejčastějších dezinformací o výživě, které můžete potkat takřka na každém kroku. Příště budeme pokračovat.

 

Proč máme v těle tuk? A jak jeho množství ovlivňuje zdraví?

PROČ MÁME V TĚLE TUK? A JAK OVLIVŇUJE ZDRAVÍ?

V posledních letech bylo zjištěno, že tukové buňky nejsou jen pouhým úložištěm energie, ale jsou stejně jako ledviny, játra nebo srdce živý, metabolicky aktivní orgán. To znamená, že vyrábí a vylučuje celou řadu hormonů a komunikuje s ostatními částmi těla.

CO JE TO VLASTNĚ TUK?

Bílá tuková tkáň je složena z buněk, které obsahují jednu velkou cytoplasmu naplněnou tukem. Slouží ke skladování energie ve formě triglyceridů a esterů cholesterolu.  Velikost normální tukové buňky je asi 0,1 mikrometru (tj. (desetitisícina milimetru), ale tyto buňky jsou pružné a dokáží svůj objem několikanásobně zvětšit.  

KOLIK TUKU JE NORMÁLNĚ V TĚLE?

Normální dospělý jedinec má kolem 30 miliard tukových buněk, což představuje asi 25 % tělesné hmotnosti u žen a 15 % tělesné hmotnosti mužů. Bylo zjištěno, že tukové buňky se vyvíjejí jenom během dětství a dospívání, po pubertě se jejich počet už nemění. To znamená, že pokud máte nadváhu, nemáte víc tukových buněk, ale jsou víc naplněné tukem, takže jsou větší.

JAKÉ FUNKCE PLNÍ TUKOVÁ TKÁŇ?

Bílá tuková tkáň plní v těle několik funkcí:

  • Poskytuje tepelnou izolaci, pomáhá udržovat stálou tělesnou teplotu
  • Ukládá přebytečné kalorie, pokud je nadbytek potravy a uvolňuje ji při hladovění
  • Produkuje hormony, které ovlivňují metabolismus a některé aspekty sexuální aktivity.

JAKÝ JE ROZDÍL MEZI PODKOŽNÍM A ÚTROBNÍM TUKEM?

Bílý tuk se vyskytuje v těle na různých místech, jeho rozložení je ovlivněno hlavně pohlavím a věkem. Ukládá se buď jako podkožní tuk, který se popisuje tvarem postavy jablko nebo hruška.

Bílý tuk se však může usazovat i uvnitř břišní dutiny kolem vnitřních orgánů, v tomto případě se mluví o viscerálním neboli útrobním tuku. Nahromadění útrobního tuku představuje pro zdraví mnohem větší riziko než tuk podkožní. Je to proto, hormony uvolňované útrobním tukem jdou do vrátnicového krevního oběhu a z něj přímo do jater, kde mohou vyvolávat poškození. Naproti tomu hormony uvolňované podkožním tukem jsou rozváděny do všech částí těla.

PROČ MAJÍ LIDÉ S NADVÁHOU VÍC ZDRAVOTNÍCH PROBLÉMŮ?

Proč mají obézní lidé víc zdravotních problémů?

Je všeobecně známé, že nadbytek bílé tukové tkáně je příčinou mnoha onemocnění, které se souhrnně označují jako metabolický syndrom. To je soubor problémů, které vznikají jako důsledek toho, že tělo není schopné se vyrovnat s velkým množstvím tukové tkáně. Výsledkem je špatná regulace tvorby hormonů, které tuková tkáně produkuje. Mezi hlavní hormony tukové tkáně patří resistin, adiponektin a leptin.

JAK TYTO HORMONY OVLIVŇUJÍ ZDRAVÍ?

Hladina resistinu stoupá s přibývající tukovou tkání kolem pasu. Vysoká hladina resistinu vyvolává zvýšení hladiny LDL cholesterolu, urychluje jeho hromadění v tepnách a degraduje LDL receptory, což snižuje schopnost jater čistit tělo od špatného cholesterolu.  Je také spojena s vyšším rizikem vzniku cukrovky 2. typu.

Druhý hormon, adiponektin je spojen s regulací metabolismu tuku a glukózy. Hromadění viscerálního tuku (tuku v břišní dutině) snižuje hladinu tohoto hormonu. Nízká hladina adiponektinu v krvi je spojena s inzulínovou rezistencí, cukrovkou 2. typu, cévními onemocněními, vysokým krevním tlakem a obezitou.

Poslední hormon, leptin, je vylučován podkožním tukem a je nazýván hormonem hladu. Jeho úkolem je totiž sledovat hladinu energie v těle, proto na mnoha úrovních reguluje naši chuť k jídlu.

JAK TO FUNGUJE?

Když jíme, tak nám v krvi stoupá hladina leptinu. Jakmile má tělo dostatek energie na udržení všech svých tělesných funkcí, leptin vyšle signál do mozku a do střev a my ztratíme chuť na další jídlo.

Obézní lidé ale mají problém poznat, kdy mají přestat jíst. Sice mají v krvi vysoké hladiny leptinu, ale zdá se, že mozek na něj přestává reagovat. Tomu se říká leptinová rezistence – tělo přijme potravou dostatek energie, v krvi je vysoká hladina leptinu, ale mozek na něj nereaguje a nevyšle signál, že máte přestat jíst

CO SE S TÍM DÁ DĚLAT?

Tento problém je zřejmě spojen konzumací potravin, které nejsou pro tělo přirozené a které v civilizovaných zemích tvoří podstatnou složku jídelníčku. Návrat k přirozeným potravinám, které nejsou technologicky zpracované, neobsahují kombinaci jednoduchého cukru a nekvalitního tuku nebo kombinaci cukr-tuk-sůl, zvýrazňovače chuti, barviva a konzervanty, je možnou cestou, jak signály svého těla znovu obnovit.

Proč jíst bílkoviny a které si vybrat?

PROČ JÍST BÍLKOVINY A KTERÉ SI VYBRAT?

Bílkoviny (neboli proteiny) jsou hlavní stavební jednotkou těla, bez nich by nemohl existovat život, protože jsou obsaženy v každé buňce těla. Bílkoviny jsou dlouhé řetězce složené z aminokyselin. Ty bílkoviny, které sníme, se v těle rozloží na původní stavební kameny(aminokyseliny), ze kterých si pak tělo tvoří další molekuly proteinů. Typ proteinu, který si buňka tvoří závisí na aktuálních potřebách těla, většina bílkovin slouží k opravě stávajících struktur nebo tvorbě nových buněk. V procesu rozkladu bílkovin přijatých potravou, vzniká také energie, kterou tělo použije právě na vytvoření nových bílkovin a také částečně i v dalších procesech obnovy a regenerace. Proto je tak důležité, abychom jídlem přijímali dostatečné množství kvalitních bílkovin (proteinů).

JAKÉ BÍLKOVINY SI KONKRÉTNĚ TĚLO TVOŘÍ A K ČEMU JE POTŘEBUJE?

Bílkoviny jsou pro tělo klíčovou stavební a regulační složkou organismu. Tvoří základní stavební složkou svalů, šlach, pojivových tkání, kostí a kůže (bílkoviny kolagen, elastin a actin), strukturu vlasů a nehtů (bílkovina keratin). Bílkoviny hrají významnou roli v imunitním systému. Jejich stavební bloky, aminokyseliny jsou základem protilátek a pomáhají T a B lymfocytům rozpoznat infekci a zlikvidovat ji. Bílkoviny se účastní procesu hojení ran, z aminokyselin se totiž tvoří základ nových tkání, bílkovinou zodpovědnou za hojení je fibrin. Bílkoviny jsou důležité pro syntézu hormonů, které v těle plní funkci poslů a regulátorů. Když je stimulována některá endokrinní žláza, vytvoří se hormon, který je krví dopraven na místo, kde je potřeba předat pokyn k zahájení určitého procesu. Příkladem může být situace, kdy sníte sacharidové jídlo a stoupne vám hladina glukózy v krvi. Slinivka na to zareaguje tím, že vyrobí hormon inzulín, který dopraví cukr k buňkám a dá jim signál, že ho musí buď zpracovat nebo uložit.  Bílkoviny fungují v těle i jako alternativa dopravních společností, dokážou z krve odebírat kromě cukru i vitamíny, minerály, cholesterol a další důležité látky a přenášet je k těm buňkám, které je zrovna potřebují. Příkladem může být například hemoglobin, který na sebe váže kyslík a přenáší ho do buněk. Bílkoviny slouží k udržování optimálního pH v buňce, za to konkrétně je zodpovědný albumin. Specifickými bílkovinami jsou enzymy, které řídí všechny metabolické dráhy v těle. Enzymy jsou zodpovědné za rozklad látek přijatých potravou, přeměnu těchto molekul na stavební látky a výstavbu nových molekul potřebných pro tělesné funkce a výrobu energie, kterou k tomu tělo potřebuje.

Kromě toho dostatek bílkovin v potravě pomáhá snižovat chuť na další jídlo. Tato reakce není záležitostí vašeho žaludku, ale vašeho mozku, který je regulován právě molekulami bílkovinné povahy. Podle některých studií rostlinné proteiny pomáhají snižovat krevní tlak a normalizovat hladinu LDL cholesterolu a dokonce pomáhat i ke spalování tukové tkáně.

KOLIK BÍLKOVIN POTŘEBUJI SNÍST, ABY MOJE TĚLO DOBŘE FUNGOVALO?

Z předchozích odstavců je jasné, že bílkovina (protein) je molekulou života, a proto je důležité mít ve svém jídelníčku dostatek kvalitních zdrojů těchto látek. Denní dávka bílkovin, kterou zdravý dospělý jedinec potřebuje, je závislá na stavbě jeho těla a na tom, jak je přes den aktivní. Z těchto parametrů se počítá denní kalorický příjem, ze kterého by 10–30 % měly tvořit právě bílkoviny. Když se to zjednoduší, průměrný člověk (vyšší žena nebo menší muž) s normální pohybovou aktivitou, který nehubne, by měl za den přijmout jídlem zhruba 2000 kcal (8 400 kJ). Pokud 20 % tz tohoto množství tvoří bílkoviny, je to 400 kcal. Jestliže víme, že 1 g bílkoviny obsahuje energii zhruba 4 kcal, výpočtem zjistíme, že by v tomto případě měla být denní dávka bílkoviny asi 100 g  (tj. 400/4=100). Pokud jste vyšší člověk s větším objemem svalové hmoty a jste během dne hodně aktivní, příjem bílkovin by se měl úměrně zvýšit.

Totéž platí pro situace, když nejste v nejlepší kondici. V nemocnicích se dávají lidem po dopravních nehodách nebo operacích infuze roztoku aminokyselin právě proto, aby se jejich tělo rychle hojilo.

 

JAK DOSTAT Z OVOCE A ZELENINY TO NEJLEPŠÍ?

Zeleninu v tomto období konzumujte čerstvou ve formě salátů, do kterých přidejte olivový olej, aby se vstřebaly vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K).

Ovoce obsahuje dle druhu větší či menší množství sacharidů ve formě jednoduchých cukrů, proto ho zařazujte v rozumném množství (jeden kus nebo hrst denně) a konzumujte ho vcelku, ne ve formě džusů a šťáv. Odšťavněním totiž zakoncnetrujete cukr a ztratíte prospěšnou vlákninu.

Avokádo je vynikajícím zdrojem zdravých tuků, ale obsahuje mnohem více kalorií než ostatní zelenina, proto opět pozor na množství.

JAKÉ JSOU ZDROJE BÍLKOVIN A JAK SE LIŠÍ?

Bílkoviny, které se v lidském těle vyskytují, jsou složeny z 20 aminokyselin, z nichž 11 si umí tělo samo vyrobit z jiných molekul, ale zbývajících 9 musí nutně přijmout potravou. To znamená, že těchto 9 aminokyselin je pro něj esenciálních (nezbytných). Patří mezi ně rozvětvené aminokyseliny (BCAA) valin, leucin a izoleucin, dále fenylalanin, threonin, methionin, lysin, histidin a tryptofan. Pro zajímavost, právě tryptofan je nezbytnou aminokyselinou, protože je prekurzorem pro syntézu serotoninu, hormonu dobré nálady, který ovlivňuje též vaši chuť k jídlu.

Jak si tedy dodat požadovanou dávku esenciálních aminokyselin?

Nejlepším zdrojem esenciálních aminokyselin je maso, vejce, ryby, mořské plody a drůbež. Například 200 g porce dušených kuřecích prsou vám dodá zhruba 50 g kompletního proteinu, který zároveň pokryje vaši denní potřebu nezbytných aminokyselin. Složení různých zdrojů kompletních zdrojů živočišných bílkovin naleznete v následující tabulce.

Tab. 1– Živočišné zdroje bílkovin, které dodají nezbytné aminokyseliny

Potravina

Porce

Obsah bílkovin (g)

Obsah tuku (g)

Obsah sacharidů (g)

Kuřecí prsa

150 g

35

5

0

Treska

150 g

30

2

0

Losos

150 g

30

18

0

Krevety

150 g

35

3

0

Vejce

1 ks

7

5

0

 

Dalším kompletním zdrojem bílkovin jsou mléčné výrobky. Složení vybraných produktů z této kategorie je vidět v následující tabulce.

Tab. 2 – Mléčné výrobky jako kompletní zdroje proteinů

Potravina

porce

Protein (g)

Tuk (g)

Sacharidy (g)

Tvrdý sýr

5 plátků

13

13

1

Řecký jogurt

2 lžíce

6

10

4

Olomoucké tvarůžky

5 ks (100 g)

28

0,5

2,5

 

Pokud se rozhodnete snížit spotřebu masa, je dobré vědět, které z vegetariánských proteinů vám dodají i nezbytné esenciální aminokyseliny.

V následující tabulce jsou uvedeny vegetariánské zdroje bílkovin, které vám dodají všechny nezbytné aminokyseliny. Jak je vidět z tabulky, soja, edamame a sójové proteiny jako tofu a tempeh mají celkově vyšší obsah bílkovin než ostatní rostlinné zdroje esenciálních aminokyselin.

Tab. 3 – Kompletní vegetariánské zdroje bílkovin (dodají esenciální aminokyseliny)

Potravina

porce

Obsah bílkovin (g)

Obsah tuku (g)

Obsah sacharidů (g)

Soja, tempeh, edamame, tofu

½ šálku, vařené

15

8

7

Konopí

1 čajová lžička

2

3

1

Chia semena

1 čajová lžička

2

4

4

Amaranth

½ šálku vařený

4

2

20             

Pohanka

½ šálku vařený

4

1

20

Quinova

½ šálku vařený

4

2

21

Další vegetariánské proteiny, jako fazole, ořechy a obiloviny jsou nekompletním zdrojem, protože neobsahují všechny nezbytné aminokyseliny. Složení této kategorie potravin je uvedeno v tabulce 4.

Tab. 4 – Nekompletní vegetariánské zdroje bílkovin (neobsahují všechny esenciální aminokyseliny)

Potravina

porce

Obsah bílkovin (g)

Obsah tuku (g)

Obsah sacharidů (g)

fazole

½ šálku, vařené

7

0-3

15

obiloviny

½ šálku, vařené

3

0-1

15

Ořechy, semena

Hrst (30 g)

7

15

5

zelenina

½ šálku vařené nebo šálek syrové

2

0

5-15              podle druhu

Jak je vidět z předchozích tabulek, živočišné zdroje bílkovin mají hodně proteinu, kompletní spektrum esenciálních aminokyselin a dodávají do těla i další živiny. Pokud jste vegetarián, je dobré do svého jídelníčku zařadit kysané mléčné výrobky, sýry a vejce. Vegani by měli používat doplňky stavy, které jim kromě esenciálních aminokyselindodají i další zdroje živin. Jedná se zejména o vitamín B12, železo, zinek, jód, karnosin(dipeptid, který se skládá z aminokyselin beta-alaninu a histidinu) a omega-3 mastné kyseliny(nejlepším zdrojem pro vegetariány jsou mořské řasy).

Striktní vegetariáni a vegani si musí dát také pozor na to, že některé rostliny obsahují anti-nutrienty, což jsou rostlinné toxiny nebo látky, které zamezují vstřebávání živin v těle (např. se vážou na minerály a snižují jejich vstřebávání nebo inhibují trávící enzymy a zhoršují trávení jídla). Antinutrienty se nachází v semenech, luštěninách a zrnech a také v některých druzích zeleniny. Aby se tento efekt co nejvíce eliminoval, je nutné luštěniny namáčet do teplé vody, kterou trochu okyselíte (ocet nebo citronová šťáva) a před vařením vodu slijete. Totéž můžete udělat se semeny a zrny. Pokud budete zdroje bílkovin střídat, a ne se zaměřovat na jeden rostlinný zdroj a budete je kombinovat s množstvím různorodé zeleniny, zlepšíte množství živin, které budete přijímat

 

Proč jíst různobarevnou zeleninu a ovoce?

PROČ JÍST RŮZNOBAREVNOU ZELENINU A OVOCE?

Ovoce a zelenina získávají svou barvu podle fytochemikálií, přírodních bioaktivních látek, které mají velmi pozitivní vliv na zdraví. Kromě nich obsahují i  hodně vitamínů a minerálních látek, které jsou důležitou součástí enzymů a také  velké množství vlákniny, která je dobrá pro činnost střev

Barevné plody mají silné antioxidační schopnosti, to znamená, že pomáhají z těla odstraňovat volné radikály. Ty vznikají v těle jednak přirozeně z kyslíku jako vedlejší produkt tvorby energie v buňce, v civilizovaných zemích se však jejich množství významně zvyšuje vlivem znečištěného životního prostředí. Tvorbu volných radikálů podporuje cigaretový kouř, ozón, rentgenové paprsky nebo různé chemické látky pocházející ze vzduchu nebo potravin. Volné radikály negativně ovlivňují prakticky všechny součásti buňky, poškozují je, a proto jsou hlavní příčinou snížené imunity a stárnutí organismu. Zdravé tělo má účinné mechanismy, jak volné radikály odstraňovat, potřebuje mít ale k dispozici dostatečné množství antioxidačních látek. Ty jsou ve velké míře přítomné právě v čerstvé barevné zelenině a ovoci. Barva ovoce a zeleniny je vodítkem k tomu, které prospěšné látky tyto potraviny obsahují a jak mohou přispět k vašemu zdraví.

PROČ JSOU ZELENINA A OVOCE PROSPĚŠNÉ?

Čerstvé ovoce a zelenina jsou přirozené potraviny, které pocházejí z přírody a nebyly nijak technologicky upraveny. Díky tomu jsou doslova nabity velkým množstvím živin a bioaktivních látek. Pokud však procházejí technologickým zpracováním (konzervací, pasterací, extrudací), prospěšné živiny (vitamíny, enzymy, fotochemikálie) se z velké části deaktivují. Proto je léto ideální období, kdy můžete využít všechny výhody, které čerstvá lokální zelenina a ovoce nabízí.

JAK JE BARVA ZELENINY A OVOCE SPOJENA S JEJICH VLASTNOSTMI?

Červená barva naznačuje, že plodiny mají vysoký obsah lykopenu, antokyaninů, vápníku, draslíku, flavonoidů, vitamínů D, C,  A, a kyseliny listové. Červené ovoce a zelenina snižují riziko infarktu a rakoviny prostaty, snižují krevní tlak a hladinu LDL cholesterolu, zlepšují paměť, podporují zdraví srdce a zlepšují stav šlach tím, že pomáhají obnovovat kolagen. Do této kategorie patří rajčata, červené fazole, červená řepa, červená paprika, červená cibule, ředkvičky, rebarbora, radicchio. Z ovoce jsou to jahody, vodní meloun, červená jablka, grepy, maliny, třešně, brusinky.

Žlutou a oranžovou barvu reprezentuje mrkev, kukuřice, dýně, žlutá paprika, žlutá cuketa, batáty, blumy, žlutý meloun nebo broskve. Tyto plodiny jsou nabité vitamínem C, A a draslíkem. Díky vysokému obsahu beta-karotenu také stimulují imunitní systém a zlepšují zrak

Bílá barva naznačuje, že tyto potraviny jsou dobré pro srdce a pomáhají upravovat hladinu cholesterolu. Díky vysokému obsahu beta-glukanů a katechinů (EGCG a SDG) účinně stimulují imunitní systém. Tyto látky aktivují také syntézu B a T lymfocytů, které snižují riziko rakoviny tlustého střeva, prsu a prostaty a pomáhají v těle vyrovnávat hormonální hladiny. 

Zelené plody obsahují chlorofyl, kyselinu listovou, izothiokyanáty, vitamín K a C a beta-karoten. Tyto látky podporují správnou činnost imunitního systému a vitamín K je klíčový pro srážlivost krve. Dále obsahují draslík, který je důležitý pro činnost srdce, vápník a železo, jež podporují zdraví kostí a zubů. Zelená zelenina díky obsahu luteinu zlepšuje stav očí.  Tmavě zelené plody a listová zelenina mají nejvyšší koncentraci vlákniny, která pomáhá k dobré činnosti střev a pocitu sytosti. Do této kategorie patří následující ovoce a zelenina: chřest, brokolice, kapustičky, celer, zelené fazolky, špenát, zelené papriky, zelí, cuketa, listový salát, artyčoky nebo okurky. Z ovoce zelená jablka a hrušky, kiwi, avokádo a zelené hrozny. 

Modrá a fialová zelenina a ovoce, např. borůvky, tmavé hrozny, švestky, fíky a lilek zlepšují stav močového měchýře, snižují LDL cholesterol, zlepšují zažívání a vstřebávání minerálních látek. Tyto plodiny působí protizánětlivě a díky vysokému obsahu resveratrolu, který je jedním z nejsilnějších antioxidantů, odstraňují volné radikály a zpomalují stárnutí. Obsahují také lutein, který je dobrý pro zdraví očí.

JAK DOSTAT Z OVOCE A ZELENINY TO NEJLEPŠÍ?

Zeleninu v tomto období konzumujte čerstvou ve formě salátů, do kterých přidejte olivový olej, aby se vstřebaly vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K).

Ovoce obsahuje dle druhu větší či menší množství sacharidů ve formě jednoduchých cukrů, proto ho zařazujte v rozumném množství (jeden kus nebo hrst denně) a konzumujte ho vcelku, ne ve formě džusů a šťáv. Odšťavněním totiž zakoncnetrujete cukr a ztratíte prospěšnou vlákninu.

Avokádo je vynikajícím zdrojem zdravých tuků, ale obsahuje mnohem více kalorií než ostatní zelenina, proto opět pozor na množství.

JAK SI ZAJISTIT DOSTATEK FYTOCHEMIKÁLIÍ A VITAMÍNŮ I V ZIMĚ?

Využijte toho, že v létě je k dispozici čerstvá zelenina a zamrazte si ji na zimu. Mražení je nejšetrnější způsob, jak uchovat všechny aktivní látky bez většího poškození. Výhodou je i to, že ušetříte, protože v sezóně je zelenina mnohem levnější než v zimě a navíc máte jistotu, že konzumujete to, co vyrostlo u nás a bylo to sklizeno v době, kdy to mělo nejlepší zralost. Rozdíl oproti zelenině, která byla utržena předčasně, protože musela strávit spoustu času v kamionu, poznáte na první pohled.  

 

 

Proč se vyhýbat zpracovaným potravinám

PROČ SE VYHÝBAT ZPRACOVANÝM POTRAVINÁM

V roce 2019 proběhla studie, která chtěla zjistit, jak ovlivňuje konzumace vysoce zpracovaných potravin stravovací návyky lidí. Do studie byli vybráni normální zdraví jedinci se stabilní váhou a byli rozděleni do dvou skupin. První skupina dostávala vysoce zpracované potraviny, kterých účastníci studie mohli jíst neomezené množství. Druhá skupina mohla sníst také tolik potravin, kolik chtěla, ale k dispozici měli přirozené, tj. minimálně zpracované, jídlo. Důležité bylo, že jídla pro obě skupiny byla připravena tak, že obsahovala stejné množství kalorií, makronutrientů, soli, cukru a vlákniny. Jediný rozdíl byl v tom, jak hodně byly potraviny technologicky upravené. 

Výsledek dvoutýdenní studie byl překvapivý. Lidé z první skupiny, té, která měla k dispozici jen vysoce zpracované potraviny, snědli v průměru o 2000 kJ (500 kcal) denně více než účastníci druhé skupiny, která jedla přirozené jídlo (obr. 1). Lidé z první skupiny navíc snědli mnohem menší množství bílkovin, než jejich tělo potřebovalo. Díky tomu účastníci první skupiny přibrali za dva týdny zhruba kilogram váhy, zatímco jedinci, kteří konzumovali nezpracované potraviny, mírně zhubli (obr. 2). 

Obr. 1  – příjem kalorií ve skupině, která jedla zpracované potraviny (modrá čára) a ve skupině, která jedla přirozené potraviny (červená čára)

CMET, Accepted manuscript. doi:10.1016/j.cmet.2019.05.008

Obr. 2  – průměrná změna hmotnosti u jedinců ze skupiny, která jedla zpracované potraviny (modrá čára) u lidí ve skupině, která jedla přirozené potraviny (červená čára)

CO TO UKAZUJE?

Tato studie jasně ukazuje, že přejídání souvisí se stupněm zpracování potravin. Vysoce zpracované potraviny obsahují většinou vysokou koncentraci sacharidů doprovázenou nekvalitními tuky, mají menší množství živin, více energie na gram a velké množství přidaných látek

Mnoho dalších studií ukazuje, že sacharidy a speciálně cukr stimulují centra odměny v mozku, což nás nutí jíst více než potřebujeme. Studie ukazují, že tato závislost je podobná závislosti na drogách.

Vysoce zpracované potraviny obsahují často cukr a tuk dohromady. Tato kombinace se s výjimkou mateřského mléka v přírodě přirozeně nevyskytuje. Příroda nabízí kombinace bílkoviny a tuku (maso, vejce, ryby, ořechy, semena) nebo kombinaci sacharidů a malého množství bílkovin (brambory, rýže, luštěniny, ovoce, zelenina). Tento fakt ukazuje, že dospělí jedinci nejsou stavěni na to, aby konzumovali jídla, která obsahují kombinaci cukr a tuk a že jim tyto potraviny, které jsou vyrobeny průmyslově, nedělají dobře.  Přesto nás potraviny obsahující tuk a cukr dohromady obklopují na každém kroku.

Vysoce zpracované jídlo je levné, dostupné a silně propagované reklamou. Navíc je navržené tak, aby chutnalo dobře. Přesto však, pokud si chcete udržet váhu, kterou máte nebo jestli chcete zhubnout, raději se mu obloukem vyhněte.

JAKÝ JE ZÁVĚR?

Kupujte si jednoduché kvalitní potraviny. Vynechte fast food, polotovary, komerční zálivky, sušenky, nanuky, hranolky, tyčinky a další zdroje prázdných kalorií, které vás nutí jíst i tehdy, když nemáte hlad. Omezení konzumace vysoce zpracovaných potravin je efektivní cestou, jak se zbavit přebytečných kil.

 

Jak si v létě vyrobit vitamín D

JAK SI PŘIROZENĚ VYROBIT VITAMÍN D?

Vitamín D je úplně odlišný od ostatních vitaminů. Ve skutečnosti je to steroidní hormon, který je produkován z cholesterolu tehdy, když je vaše pokožka vystavena slunečnímu záření. Proto se mu také někdy říká sluneční vitamín.

JAK SE TVOŘÍ VITAMÍN D?

Když na vaši pokožku dopadá ultrafialové záření B (UVB), vaše tělo začne z cholesterolu produkovat vitamín D.  Lidé žijící v oblastech se stálým slunečním zářením tímto způsobem získávají dostatečnou dávku vitamínu D. Sklo v oknech a UV faktory v opalovacích krémech ale množství záření významně snižují a tím se snižuje i množství vitamínu, které vaše tělo produkuje. 

Určitě namítnete, že nemůžete chodit na slunce, protože sluneční záření poškozuje kůži, způsobuje popáleniny a zvyšuje riziko rakoviny kůže.  To je pravda, a proto je potřeba k tomuto tématu (stejně jako k ostatním) přistupovat se zdravým selským rozumem a s ohledem na váš fototyp. Pokud nejste na přímém slunci, je dobré prvních 10-30 minut v závislosti na množství melatoninu ve vaší pokožce (jednoduše řečeno, zhodnoťte, jestli jste světlý nebo tmavý fototyp) využít slunečního záření k vytvoření vitamínu D a až poté se namazat krémem s dostatečným UV faktorem.

BUDE MI STAČIT VITAMÍN D VYROBENÝ V LÉTĚ NA CELÝ ROK?

Jak bylo řečeno dříve, vitamín D se skladuje v těle nějakou dobu, proto je dobré využít letního období, aby se nám v těle přirozeně vytvořil. Léto ale není v našich zeměpisných šířkách příliš dlouhé, navíc v posledních letech chodí lidé stále méně ven a téměř vždy používají  opalovací krémy s vysokým UV faktorem, proto sluncem vyrobené množství vitamínu D není dostatečné. Když se to zkombinuje s faktem, že většina lidí konzumuje potraviny chudé na živiny (zpracované potraviny, fast food, polotovary),  výsledkem je to,  že více než 45 % obyvatel má v těle nízkou hladinu vitamínu D. To se projevilo hlavně v období epidemie covidu horším průběhem a pozdějšími komplikacemi.

LZE VITAMÍN D PŘIJÍMAT JÍDLEM?

Samozřejmě že ano. Vitamín D se vyskytuje ve dvou formách, a to jako vitamín D3 (cholkalciferol) nebo vitamín D2 (ergokarciferol). Pro tělo je lepší vitamín D3, protože se lépe vstřebává a efektivněji zvyšuje hladinu vitamínu D v těle. Zdrojem vitamínu D3 jsou živočišné produkty, zejména tučné ryby a vaječný žloutekZdrojem vitamínu D2 jsou rostliny, houby a kvasnice. V tabulce níže je ukázán obsah vitamínu D v různých potravinách.

Potravina

Obsah vitamínu D

% doporučené denní dávky

Rybí olej 1 polévková lžíce

1360 IU

227 %

Losos pečený, porce 180 g

890 IU

150 %

Tuňák ve vlastní šťávě 85 g

154 IU

26 %

Hovězí játra, vařená 180 g

90 IU

14 %

Velké vejce 1 ks

41 IU

7 %

Tučné ryby jako losos, makrela, tuňák, pstruh nebo sardinky obsahují poměrně dost vitamínu D, ale abyste do těla dostali dostatek vitamínu D, museli byste je jíst téměř každý den. V našich končinách je jediným dostatečným zdrojem vitamínu D rybí olej. Jeho chuť ale není pro většinu lidí akceptovatelná, proto jsou na trhu k dispozici doplňky stravy. Z nich je lepší si vybírat ty s vyšším obsahem vitamínu D3, a to z důvodu jeho lepší vstřebatelnosti.

CO SE DĚJE S VITAMÍNEM D V TĚLE?

Aby se vitamín D stal aktivní, musí v těle podstoupit dvě přeměny. V prvním kroku je v játrech přeměněn na kalcidiol. To je forma vitamínu D, kterou tělo dovede skladovat delší dobu. Ve druhém kroku je pak v ledvinách přeměněn na kalcitriolaktivní formu vitamínu D. Ten pak interaguje s receptorem vitamínu D, které se nacházejí téměř v každé buňce vašeho těla. Když se kalcitriol naváže na receptor, dokáže stejně jako steroidní hormony ovlivňovat zapnutí nebo vypnutí určitých genů, a tak ovlivňovat mnoho procesů probíhajících v těle. Například ovlivňuje zdraví a pevnost kostí tím, že podporuje vstřebávání vápníku a draslíku ze střeva. Hraje významnou roli ve funkci imunitního systému a v poslední době se zjistilo, že je jedním z faktorů, které chrání proti rakovině.

JAKÉ JSOU DŮSLEDKY NEDOSTATKU VITAMÍNU D?

Více než polovina obyvatel nemá v těle dostatek vitamínu D. Důsledkem je řídnutí kostí, vyšší riziko zlomenin, a to hlavně u starých lidÍ. Nedostatek vitamínu D je spojován se zvýšeným rizikem srdečních chorob, cukrovky, rakoviny, demence a autoimunitních onemocnění, např. roztroušené sklerózy. Z toho je vidět, že vitamín D významně ovlivňuje chování imunitního systému a může přispět k vyššímu věku dožití.

CO SI Z TOHO MÁM VZÍT?

Využijte letní období, buďte hodně venku a s rozumem nechte svou pokožku vystavit slunečním paprskům. Jezte vejce a tučné ryby, samozřejmě z kvalitních zdrojů. Na podzim ale nezapomeňte začít vitamín D doplňovat pomocí suplementů.