PROČ JÍST RŮZNOBAREVNOU ZELENINU A OVOCE?

Ovoce a zelenina získávají svou barvu podle fytochemikálií, přírodních bioaktivních látek, které mají velmi pozitivní vliv na zdraví. Kromě nich obsahují i  hodně vitamínů a minerálních látek, které jsou důležitou součástí enzymů a také  velké množství vlákniny, která je dobrá pro činnost střev

Barevné plody mají silné antioxidační schopnosti, to znamená, že pomáhají z těla odstraňovat volné radikály. Ty vznikají v těle jednak přirozeně z kyslíku jako vedlejší produkt tvorby energie v buňce, v civilizovaných zemích se však jejich množství významně zvyšuje vlivem znečištěného životního prostředí. Tvorbu volných radikálů podporuje cigaretový kouř, ozón, rentgenové paprsky nebo různé chemické látky pocházející ze vzduchu nebo potravin. Volné radikály negativně ovlivňují prakticky všechny součásti buňky, poškozují je, a proto jsou hlavní příčinou snížené imunity a stárnutí organismu. Zdravé tělo má účinné mechanismy, jak volné radikály odstraňovat, potřebuje mít ale k dispozici dostatečné množství antioxidačních látek. Ty jsou ve velké míře přítomné právě v čerstvé barevné zelenině a ovoci. Barva ovoce a zeleniny je vodítkem k tomu, které prospěšné látky tyto potraviny obsahují a jak mohou přispět k vašemu zdraví.

PROČ JSOU ZELENINA A OVOCE PROSPĚŠNÉ?

Čerstvé ovoce a zelenina jsou přirozené potraviny, které pocházejí z přírody a nebyly nijak technologicky upraveny. Díky tomu jsou doslova nabity velkým množstvím živin a bioaktivních látek. Pokud však procházejí technologickým zpracováním (konzervací, pasterací, extrudací), prospěšné živiny (vitamíny, enzymy, fotochemikálie) se z velké části deaktivují. Proto je léto ideální období, kdy můžete využít všechny výhody, které čerstvá lokální zelenina a ovoce nabízí.

JAK JE BARVA ZELENINY A OVOCE SPOJENA S JEJICH VLASTNOSTMI?

Červená barva naznačuje, že plodiny mají vysoký obsah lykopenu, antokyaninů, vápníku, draslíku, flavonoidů, vitamínů D, C,  A, a kyseliny listové. Červené ovoce a zelenina snižují riziko infarktu a rakoviny prostaty, snižují krevní tlak a hladinu LDL cholesterolu, zlepšují paměť, podporují zdraví srdce a zlepšují stav šlach tím, že pomáhají obnovovat kolagen. Do této kategorie patří rajčata, červené fazole, červená řepa, červená paprika, červená cibule, ředkvičky, rebarbora, radicchio. Z ovoce jsou to jahody, vodní meloun, červená jablka, grepy, maliny, třešně, brusinky.

Žlutou a oranžovou barvu reprezentuje mrkev, kukuřice, dýně, žlutá paprika, žlutá cuketa, batáty, blumy, žlutý meloun nebo broskve. Tyto plodiny jsou nabité vitamínem C, A a draslíkem. Díky vysokému obsahu beta-karotenu také stimulují imunitní systém a zlepšují zrak

Bílá barva naznačuje, že tyto potraviny jsou dobré pro srdce a pomáhají upravovat hladinu cholesterolu. Díky vysokému obsahu beta-glukanů a katechinů (EGCG a SDG) účinně stimulují imunitní systém. Tyto látky aktivují také syntézu B a T lymfocytů, které snižují riziko rakoviny tlustého střeva, prsu a prostaty a pomáhají v těle vyrovnávat hormonální hladiny. 

Zelené plody obsahují chlorofyl, kyselinu listovou, izothiokyanáty, vitamín K a C a beta-karoten. Tyto látky podporují správnou činnost imunitního systému a vitamín K je klíčový pro srážlivost krve. Dále obsahují draslík, který je důležitý pro činnost srdce, vápník a železo, jež podporují zdraví kostí a zubů. Zelená zelenina díky obsahu luteinu zlepšuje stav očí.  Tmavě zelené plody a listová zelenina mají nejvyšší koncentraci vlákniny, která pomáhá k dobré činnosti střev a pocitu sytosti. Do této kategorie patří následující ovoce a zelenina: chřest, brokolice, kapustičky, celer, zelené fazolky, špenát, zelené papriky, zelí, cuketa, listový salát, artyčoky nebo okurky. Z ovoce zelená jablka a hrušky, kiwi, avokádo a zelené hrozny. 

Modrá a fialová zelenina a ovoce, např. borůvky, tmavé hrozny, švestky, fíky a lilek zlepšují stav močového měchýře, snižují LDL cholesterol, zlepšují zažívání a vstřebávání minerálních látek. Tyto plodiny působí protizánětlivě a díky vysokému obsahu resveratrolu, který je jedním z nejsilnějších antioxidantů, odstraňují volné radikály a zpomalují stárnutí. Obsahují také lutein, který je dobrý pro zdraví očí.

JAK DOSTAT Z OVOCE A ZELENINY TO NEJLEPŠÍ?

Zeleninu v tomto období konzumujte čerstvou ve formě salátů, do kterých přidejte olivový olej, aby se vstřebaly vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K).

Ovoce obsahuje dle druhu větší či menší množství sacharidů ve formě jednoduchých cukrů, proto ho zařazujte v rozumném množství (jeden kus nebo hrst denně) a konzumujte ho vcelku, ne ve formě džusů a šťáv. Odšťavněním totiž zakoncnetrujete cukr a ztratíte prospěšnou vlákninu.

Avokádo je vynikajícím zdrojem zdravých tuků, ale obsahuje mnohem více kalorií než ostatní zelenina, proto opět pozor na množství.

JAK SI ZAJISTIT DOSTATEK FYTOCHEMIKÁLIÍ A VITAMÍNŮ I V ZIMĚ?

Využijte toho, že v létě je k dispozici čerstvá zelenina a zamrazte si ji na zimu. Mražení je nejšetrnější způsob, jak uchovat všechny aktivní látky bez většího poškození. Výhodou je i to, že ušetříte, protože v sezóně je zelenina mnohem levnější než v zimě a navíc máte jistotu, že konzumujete to, co vyrostlo u nás a bylo to sklizeno v době, kdy to mělo nejlepší zralost. Rozdíl oproti zelenině, která byla utržena předčasně, protože musela strávit spoustu času v kamionu, poznáte na první pohled.