PROČ MÁME V TĚLE TUK? A JAK OVLIVŇUJE ZDRAVÍ?

V posledních letech bylo zjištěno, že tukové buňky nejsou jen pouhým úložištěm energie, ale jsou stejně jako ledviny, játra nebo srdce živý, metabolicky aktivní orgán. To znamená, že vyrábí a vylučuje celou řadu hormonů a komunikuje s ostatními částmi těla.

CO JE TO VLASTNĚ TUK?

Bílá tuková tkáň je složena z buněk, které obsahují jednu velkou cytoplasmu naplněnou tukem. Slouží ke skladování energie ve formě triglyceridů a esterů cholesterolu.  Velikost normální tukové buňky je asi 0,1 mikrometru (tj. (desetitisícina milimetru), ale tyto buňky jsou pružné a dokáží svůj objem několikanásobně zvětšit.  

KOLIK TUKU JE NORMÁLNĚ V TĚLE?

Normální dospělý jedinec má kolem 30 miliard tukových buněk, což představuje asi 25 % tělesné hmotnosti u žen a 15 % tělesné hmotnosti mužů. Bylo zjištěno, že tukové buňky se vyvíjejí jenom během dětství a dospívání, po pubertě se jejich počet už nemění. To znamená, že pokud máte nadváhu, nemáte víc tukových buněk, ale jsou víc naplněné tukem, takže jsou větší.

JAKÉ FUNKCE PLNÍ TUKOVÁ TKÁŇ?

Bílá tuková tkáň plní v těle několik funkcí:

  • Poskytuje tepelnou izolaci, pomáhá udržovat stálou tělesnou teplotu
  • Ukládá přebytečné kalorie, pokud je nadbytek potravy a uvolňuje ji při hladovění
  • Produkuje hormony, které ovlivňují metabolismus a některé aspekty sexuální aktivity.

JAKÝ JE ROZDÍL MEZI PODKOŽNÍM A ÚTROBNÍM TUKEM?

Bílý tuk se vyskytuje v těle na různých místech, jeho rozložení je ovlivněno hlavně pohlavím a věkem. Ukládá se buď jako podkožní tuk, který se popisuje tvarem postavy jablko nebo hruška.

Bílý tuk se však může usazovat i uvnitř břišní dutiny kolem vnitřních orgánů, v tomto případě se mluví o viscerálním neboli útrobním tuku. Nahromadění útrobního tuku představuje pro zdraví mnohem větší riziko než tuk podkožní. Je to proto, hormony uvolňované útrobním tukem jdou do vrátnicového krevního oběhu a z něj přímo do jater, kde mohou vyvolávat poškození. Naproti tomu hormony uvolňované podkožním tukem jsou rozváděny do všech částí těla.

PROČ MAJÍ LIDÉ S NADVÁHOU VÍC ZDRAVOTNÍCH PROBLÉMŮ?

Proč mají obézní lidé víc zdravotních problémů?

Je všeobecně známé, že nadbytek bílé tukové tkáně je příčinou mnoha onemocnění, které se souhrnně označují jako metabolický syndrom. To je soubor problémů, které vznikají jako důsledek toho, že tělo není schopné se vyrovnat s velkým množstvím tukové tkáně. Výsledkem je špatná regulace tvorby hormonů, které tuková tkáně produkuje. Mezi hlavní hormony tukové tkáně patří resistin, adiponektin a leptin.

JAK TYTO HORMONY OVLIVŇUJÍ ZDRAVÍ?

Hladina resistinu stoupá s přibývající tukovou tkání kolem pasu. Vysoká hladina resistinu vyvolává zvýšení hladiny LDL cholesterolu, urychluje jeho hromadění v tepnách a degraduje LDL receptory, což snižuje schopnost jater čistit tělo od špatného cholesterolu.  Je také spojena s vyšším rizikem vzniku cukrovky 2. typu.

Druhý hormon, adiponektin je spojen s regulací metabolismu tuku a glukózy. Hromadění viscerálního tuku (tuku v břišní dutině) snižuje hladinu tohoto hormonu. Nízká hladina adiponektinu v krvi je spojena s inzulínovou rezistencí, cukrovkou 2. typu, cévními onemocněními, vysokým krevním tlakem a obezitou.

Poslední hormon, leptin, je vylučován podkožním tukem a je nazýván hormonem hladu. Jeho úkolem je totiž sledovat hladinu energie v těle, proto na mnoha úrovních reguluje naši chuť k jídlu.

JAK TO FUNGUJE?

Když jíme, tak nám v krvi stoupá hladina leptinu. Jakmile má tělo dostatek energie na udržení všech svých tělesných funkcí, leptin vyšle signál do mozku a do střev a my ztratíme chuť na další jídlo.

Obézní lidé ale mají problém poznat, kdy mají přestat jíst. Sice mají v krvi vysoké hladiny leptinu, ale zdá se, že mozek na něj přestává reagovat. Tomu se říká leptinová rezistence – tělo přijme potravou dostatek energie, v krvi je vysoká hladina leptinu, ale mozek na něj nereaguje a nevyšle signál, že máte přestat jíst

CO SE S TÍM DÁ DĚLAT?

Tento problém je zřejmě spojen konzumací potravin, které nejsou pro tělo přirozené a které v civilizovaných zemích tvoří podstatnou složku jídelníčku. Návrat k přirozeným potravinám, které nejsou technologicky zpracované, neobsahují kombinaci jednoduchého cukru a nekvalitního tuku nebo kombinaci cukr-tuk-sůl, zvýrazňovače chuti, barviva a konzervanty, je možnou cestou, jak signály svého těla znovu obnovit.