KDYŽ BUDU JÍST VEČER, URČITĚ ZTLOUSTNU

Kalorie jsou kalorie ráno, v poledne i večer. Tělo je nezpracovává rozdílně v různých částech dne. To, co je důležité, je kolik kalorií sníte za den (a z čeho ty kalorie pocházejí), ne kdy je sníte. Počet jídel za den a to, kdy je budete jíst, by mělo v dnešní uspěchané době vycházet z toho, kdy máte na jídlo opravdu čas.  Důležité je, aby to, co jíte, bylo kvalitní, přirozené a vyvážené. Když si večer dáte stejk z lososa se zelenými fazolkami a trochou brambor, tak neztloustnete. Jestli u televize sníte pytlík brambůrek a k tomu vypijete dvě coly nebo litr vína, bude to asi horší. Ale nesouvisí to s tím, že je večer, ale s tím, co jíte.

VAJÍČKA JSOU ŠPATNÁ

Je pravda, že vaječný žloutek obsahuje cholesterol (jedno velké vejce má asi 130 mg cholesterolu). Cholesterol je látka, kterou tělo potřebuje, protože pomáhá vytvářet buněčné membrány, syntetizovat mnoho hormonů a vytvářet v těle vitamín D. Cholesterol v těle pochází z potravy a také je tvořen v játrech.  Pokud přijmete cholesterol z potravy, vaše tělo ho vytvoří méně. Pro zdravého člověka nejsou vajíčka nezdravá. Ke zvýšené hladině cholesterolu přispívá konzumace trans-tuků, rafinovaných sacharidů a vysoce zpracovaných potravin. Podle posledních studií je rizikovým faktorem pro rozvoj srdečních onemocnění spíše kouření, cukrovka 2. typu, metabolický syndrom, vysoký krevní tlak a obezita.  

TMAVÝ CUKR JE LEPŠÍ NEŽ BÍLÝ CUKR

Rozdíl mezi hnědým a bílým cukrem je jen ten, že hnědý cukr obsahuje zbytky melasy. Je pravda, že melasa obsahuje minerální látky, ale pokud nejíte běžně několik kilo cukru denně, tak je rozdíl absolutně zanedbatelný. Hnědý i bílý cukr zvyšuje hladinu krevního cukru a jeho nadměrná konzumace může vést k inzulínové rezistenci a cukrovce 2. typu. Proto je dobré, když cukr jako takový vyřadíte a zdrojem cukru ve vašem stravování bude zelenina, ovoce, mléčné výrobky a luštěniny.

SUPERPOTRAVINY MŮŽOU KOMPENZOVAT ŠPATNÉ STRAVOVÁNÍ

Žádná potravina nezachrání vaše zdraví, pokud se stravujete po většinu času špatně. Špatně znamená, že většina toho, co konzumujete je tvořena polotovary, ligh výrobky a zpracovanými potravinami. Navíc, ve skutečnosti neexistuje žádná oficiální definice toho, co by mohlo být považováno za superpotravinu. Superpotraviny jsou marketingové označení, které má pomoci prodat určitý typ potravin, výživových doplňků nebo prostředků na hubnutí. Je pravda, že některé potraviny obsahují velké množství minerálů, vitamínů a antioxidačních látek. Příkladem mohou být třeba borůvky, které ve 100 g (jedna hrst) obsahují 10 mg vitamínu C, 0,5 g vitamínu E, 15 mg vitamínu K a 0,1mg vitamínu B6. Ačkoli je pravda, že mají vysokou koncentraci prospěšných látek, v jedné hrsti je jen zlomek doporučené denní dávky pro dospělé. Tím chci říct, že pokud nejíte většinu dne jídlo přirozeně bohaté na vitamíny, minerály, bílkoviny, vlákninu, zdravé tuky a přirozené sacharidy, tak vás hrst borůvek, acai nebo doplněk stravy vyrobený z těchto nebo jiných plodin nezachrání.