Kolik kalorií má štědrovečerní večeře?

KOLIK KALORIÍ MÁ ŠTĚDROVEČERNÍ VEČEŘE A JAK MŮŽETE NĚJAKÉ Z NICH UŠETŘIT?

Štědrovečerní večeře je jen jednou v roce, tak si ji pořádně užijte. Ale zároveň je dobré vědět, kolik kalorií během jednoho jídla sníte a zamyslet se nad tím, jestli by se nedaly nějaké z nich ušetřit. 

 

CHCETE ZNÁT VÁNOČNÍ DESATERO?

 

Jestli chcete pomůcku, podle které se můžete orientovat, připravit se na některé ze situací, které během Vánoc pravděpodobně nastanou a projít vánočními svátky bez ztráty květinky, tak si stáhněte brožuru Vánoční desatero, kterou máte k dispozici na mých stránkách úplně zdarma. 

Kolik kalorií má vánoční cukroví?

KOLIK KALORIÍ MÁ CUKROVÍ A VÁNOČKA A JAK S NIMI ZACHÁZET, ABYCHOM PO VÁNOCÍCH NEMUSELI POVOLOVAT PÁSEK?

Vánoce jsou svátky klidu a pohody a patří k nim i jídla, která běžně během roku nejíte. 

Ale víte, že je možné, abyste si Vánoce užili, a přitom si nemuseli povolovat pásek?

Víte, že není nutné hledat „zdravé“ varianty cukroví? 

PROČ?

Protože za prvé „zdravé cukroví“ bude chutnat jinak, než jste zvyklí a za druhé „zdravá“ varianta cukroví neexistuje. Všechno cukroví v sobě kombinuje cukr a tuk, a to nic zdravého není, a navíc to má vždycky hodně kalorií. A tak je potřeba k cukroví přistupovat. Tj. vědět, že obsahuje hodně kalorií a že to není nic, co byste měli jen tak z nudy pojídat. 

Proto je dobré se orientovat v tom, kolik kalorií cukroví a Vánočka zhruba obsahuje a zařadit pár triků, jak minimalizovat škody, které jejich pojídáním napácháte. 

Níže jsou uvedeny příklady vánočního cukroví, jejich kalorická hodnota a ekvivalent toho, co musíte fyzicky udělat, abyste všechny kalorie spálili. Je to překvapivě mnoho.

Když si dáváte Vánočku nebo cukroví, dejte pozor, co k nim pijete. Pokud je to káva nebo čaj bez cukru, prakticky žádné kalorie nepřidáváte. Ale podívejte se, o kolik kalorií navýší váš příjem další nápoje.

JAK SI TEDY DOPŘÁT CUKROVÍ A VÁNOČKU A NEPŘIBRAT? 

Upečte si menší kousky cukroví. Z obrázku nahoře je vidět, že rohlíčky jsou menší než pracky, a proto mají i méně kalorií. Takže udělejte malé všechny druhy cukroví. Bude to vypadat dobře a snížíte kalorie na jeden kousek. 

Při pečení dejte do těsta o 20 % méně cukru. Na chuti to nepoznáte, na celkových kaloriích ano.

Z vánočky si ukrojte tenčí plátky. Vizuálně to na talíři nepoznáte, na kalorickém příjmu se to odrazí.

Část upečeného cukroví rozdejte. Uděláte někomu radost a sobě odstraníte pokušení.

Cukroví ani vánočku nejezte z nudy, nejezte ji jen tak mimochodem, protože leží na stole nebo proto, že si ji dává někdo jiný. Ideálně to jezte tehdy, když máte hlad.

Když už si cukroví vezmete, vždycky si vybrané kousky přendejte na malý talířek. Nemusíte ochutnávat všechno, stačí vám dva kousky.

Když ho jíte, seďte u toho v klidu, jezte ho pomalu, nedějete u toho nic jiného. Jen seďte a pomalu si to vychutnejte.

Vánočku si nemažte máslem ani marmeládou. Jak vidíte, tuku a cukru je v ní dost, není důvod přidávat další.

Během Vánoc se stejně jako ve zbytku roku snažte mít jenom 3 hlavní jídla, která jsou založena především na kombinaci bílkovina-zelenina. Tato jídla vás zasytí a nebudou ve vás vzbuzovat chutě na sladké. Pokud si chcete dát cukroví, tak si ho dejte až po jídle. Díky tomu, že budete mít v žaludku hlavní jídlo, sníte ho méně.

Nepřejídejte se. Přestaňte jíst ve chvíli, kdy jste plní tak z 80 %. Po jídle byste neměli být unavení a otupělí, ale měli byste mít dostatek energie a chuť na nějakou aktivitu.

Každý den udělejte nějakou delší fyzickou aktivitu – buď se jděte projít, zajezdit na běžkách, lyžovat, zacvičit si do posilovny nebo třeba naštípat dříví.

Neříkejte si, že o Vánocích opustíte všechny zvyky, které jste se při naší spolupráci naučili, pořádně si to užijete a začnete až v lednu. Za prvé, lednová předsevzetí dlouho nevydrží a za druhé bude vaše lednová startovní čára posunutá o velký kus dozadu. A to je přece škoda, ne?

Kolik kalorií má svařák, punč a vaječný koňak?

JAK SI KALORICKY STOJÍ VÁNOČNÍ NÁPOJE A JAK S NIMI ZACHÁZET, ABYCHOM PO VÁNOCÍCH NEMUSELI POVOLOVAT PÁSEK?

Začaly adventní trhy a skoro na každém rohu nás láká vůně svařeného vína, grogu nebo punče. V dnešním newsletteru se podíváme na to, kolik mají kalorií a jak to udělat, abychom si předvánoční atmosféru užili a nemuseli po vánocích přidávat  nové dírky na pásku.

Pro ty z vás, kteří dávají přednost poslechu před čtením textu je připravené video na toto téma na YouTube nebo stejné sdělení formou obrázků na Instagramu nebo Facebooku.

KOLIK KALORIÍ MAJÍ VÁNOČNÍ NÁPOJE?

Svařené víno, grog, vaječný koňak a punč k vánoční atmosféře prostě patří. Nemusíte si je odpírat, ale je dobré se orientovat, kolik kalorií a cukru se v nich skrývá.

Všechny zmiňované nápoje v sobě kombinují alkohol a cukr. To samo o sobě znamená hodně kalorií. Podíváme se na ty nejběžnější.

Svařené víno má v sobě zhruba 40 g cukru a dodá vám 950 kJ (230 kcal). Jeden svařák má tedy kalorickou hodnotu jednoho donutu. Dva svařáky představují jedno celé hlavní jídlo navíc. Zhruba stejně je na tom punč nebo vaječný koňak (obrázky najdete na Instagramu nebo Facebooku).

Abyste spálili všechny kalorie obsažené v jednom svařáku, museli byste buď 26 minut běžet nebo se 52 minut procházet rychlou chůzí. 

 

TAKŽE JE JASNÉ, ŽE VÁNOČNÍ NÁPOJE JSOU DOST VELKÁ KALORICKÁ BOMBA. JAK S NIMI TEDY ZACHÁZET, KDYŽ NECHCETE PŘIBRAT? 

Vždycky si uvědomte, kolik kalorií mají a zeptejte se sami sebe, proč si je jdete koupit.

Svařák nebo jiné vánoční nápoje si nedávejte z nudy, nedávejte si je proto, že jsou na každém rohu k dispozici nebo proto, že si je dávají všichni ostatní.

Dávejte si je tehdy, když vám to přinese další bonus, třeba příjemnou chvilku strávenou s přáteli. Ne tehdy, když sami někam spěcháte a pili byste ho za chůze.

Vždycky se zastavte, pijte ho pomalu a v klidu a vychutnejte si jeho vůni a chuť. 

Kupujte si ho výjimečně, ne pravidelně, protože pak to ztratí to kouzlo a zbydou jen zbytečné kalorie.

Pamatujte, že pro dobrý pocit stačí většinou jeden svařák, nemusí jich být několik.

Vždycky si vzpomeňte, že jeden svařák znamená hodinu chůze, takže adventní trhy spojte s dlouhou procházkou nebo si jděte před tím zacvičit.

A hlavně, když už si ho dáte, když víte, proč to děláte a přinese vám to příjemné chvíle strávené s ostatními, tak si to užijte, nevyčítejte si to a ani se za to netrestejte. A když vám to ten bonus nepřináší, tak si ho prostě nedávejte. Ušetříte si tím spoustu kalorií.

 

Kdo má zodpovědnost za moje zdraví?

CO ŘÍKAJÍ STATISTIKY?

Podle zprávy WHO z roku 2019 se v posledních 50 letech spustila ve vyspělých zemích úplná epidemie obezity. Od roku 1975 se počet obézních lidí v EU zvýšil o 161 %! Zhruba 59 % dospělých obyvatel EU je obézních. To je celkem dost, nemyslíte?

A CO ŘÍKAJÍ DATA O NÁS, ČEŠÍCH?

Ačkoli jsme se dříve vysmívali Němcům, ukazuje se, že je na čase s tím přestat, protože jsme je předběhli. Češi zaujali na žebříčku nejtlustších národů EU místo na bedně, máme bronzovou medaili, jsme třetí. Před námi jsou obyvatelé Malty a Chorvati.

Když se jen tak rozhlédnete na ulici nebo v metru, asi vás tento výsledek nepřekvapí. V Čechách trpí 60 % dospělých nadváhou, 20 % z nás je obézních. 

BUDE SE TO ZLEPŠOVAT?

Bohužel to tak nevypadá, protože se rapidně zvyšuje obezita dětí. Ve věkové skupině 7-9 let je třetina dětí obézních, další velká skupina trpí nadváhou.

CO VYROSTE Z OBÉZNÍCH DĚTÍ?

Ještě  tlustší dospělí!

DIVÍTE SE TOMU?

Podívali jste se na etikety ranních cereálií, které vaše děti každý den snídají? 

Ne?

Tak to udělejte. Jak asi naloží dětský organismus s takovou dávkou cukru? Přirozeně by ho chtěly vyběhat nebo vyskákat, prostě se ho zbavit pohybem.

Co ale musí dělat ve škole?

No přece bez hnutí hodiny a hodiny sedět.

Zamysleli jste se nad stoupajícími počty dětí s diagnózou ADHD?

Nenapadá vás náhodou, že by to mohlo mít souvislost?

Podívali jste se někdy na složení oběda vašich dětí ve školní jídelně?

Kdybyste to udělali, zjistili byste, že to, co tam jedí, má většinou ke skladbě ideálního jídla hodně daleko.

Víte, co si vaše děti kupují cestou ze školy v supermarketu?

Na konzultacích rodičů s dětmi v mojí poradně se často ukazuje, že jsou rodiče překvapeni tím, co jejich děti mezi jídly snědí. 

Máme se tomu divit?

Nemáme. Protože když je oběd ve školní jídelně neuspokojí, tak jdou do supermarketu. 

Co si tam vyberou?

No přece to, co vidí každý den v reklamě – slazené nápoje, přeslazené mléčné výroby, sušenky, brambůrky a další skvělé výrobky potravinářského průmyslu.

Co to s nimi udělá?

Rozhodně nebudou mít stabilní a vyrovnanou energii. Navíc si zvyknou na vysokou hladinu dopaminu, které tyto potraviny stimulují a budou trpět propady nálad, smutkem a výbuchy vzteku, dokud si hladinu opět nevyrovnají.

Jak?

Tím, že si dají další potraviny, které dopamin stimulují. 

NEZDÁ SE VÁM, ŽE JE TO ZAČAROVANÝ KRUH?

Bohužel je to začarovaný kruh.

JAK MYSLÍTE, ŽE SE DÁ Z TOHO KRUHU VYSTOUPIT?

Jedině tím, že změníte své stravovací návyky vy i vaše děti. V poradně se často stává, že se rodič ptá, co by mělo dítě změnit. Dítě většinou opakuje to, co vidí u rodičů. Takže, změnit musíte něco vy, aby vaše dítě vidělo, že to, co mu říkáte, taky děláte. Nemůžete mu zakazovat pít slazené nápoje a držet při tom v ruce Colu.

Pochop princip a zhubni jednou pro vždy

POCHOP PRINCIP A ZHUBNI JEDNOU PRO VŽDY

Albert Einstein kdysi řekl, že jen hlupák dělá stále stejnou věc dokola a očekává jiný výsledek. Nastal čas přestat se spoléhat na pomoc zvenku, uchopit svůj život do vlastních rukou a začít dělat věci jinak. To je jediná spolehlivá cesta, která povede ke kýženému výsledku.

Přestaňte se spoléhat na “zaručené rady” servírované v médiích, které často nefungují, protože za nimi nestojí snaha pomoci vám zhubnout, ale prodat vám více potravin, doplňků nebo jídla.

Zeptejte se, proč vás někdo nutí jíst pětkrát denně, když po staletí stačila lidem tři jídla. Uvažujte o tom, proč vám někdo říká, že máte jíst pravidelně. Proč někdo označuje snídani za nejdůležitější jídlo dne, když mnozí z vás nemají ráno na jídlo ani pomyšlení. 

Už jste si někdy přečetli etiketu zaručeně zdravých snídaňových cereálií, ovocného džusu nebo se podívali na kalorickou hodnotu sušenek, které myslí na vaše zdraví?

Pokud ne, tak to udělejte. A až to uděláte a zjistíte, jaká je skutečnost, zkuste se zastavit a naslouchat svému tělu. Použijte zdravý selský rozum a položte si otázku, proč se v posledních 70 letech několikanásobně zvýšil počet lidí s cukrovkou a proč je Česká republika třetí zemí s nejtlustšími obyvateli v EU.

Jestli chcete opravdu zhubnout a být zdraví, tak začněte dělat věci jinak. Jestli nevíte jak, tak si můžete zdarma stáhnout mojí brožuru Základní principy hubnutí zde.

Až si ji přečtete, zkuste začít uvažovat o hubnutí a zdraví selským rozumem. Zařaďte do svého denního režimu zásady, které jsou shrnuté v poslední kapitole. A jestli to sami nezvládáte, napište mi přes objednávkový formulář. Ráda vám všechno vysvětlím a pomůžu vám začít. Nemusíte jezdit osobně, pokud to máte daleko nebo je to pro vás komplikované. Můžete si objednat konzultaci on-line, i tak můžeme řešit vaši současnou situaci a cíle, kterých chcete dosáhnout.

 

Proč se ukládá tuk na břiše a jak se ho zbavit?

PROČ SE UKLÁDÁ TUK NA BŘIŠE?

Pneumatika kolem pasu je asi nejčastější problém, který trápí většinu mužů i žen v civilizovaných zemích a když se kolem sebe rozhlédneme, vidíme, že se nevyhýbá ani mladým lidem, a dokonce ani dětem. Proč v posledních desetiletích přibylo tolik lidí, kteří mají usazený tuk na břiše a co dělat, když se ho chcete zbavit? 

JAKÝ TUK TO MÁME NA BŘIŠE?

Kolem pasu se ukládá přebytečná energie ve formě tuku uloženého v tukových buňkách. Ty mohou být umístěny hned pod kůží (podkožní tuk) nebo kolem vnitřních orgánů (viscerální neboli útrobní tuk). Viscerální tuk je horší ze zdravotního hlediska, protože negativně ovlivňuje zdravotní stav (vyšší riziko srdečních chorob, vyšší krevní tlak, cukrovka 2. typu, rakovina prsu a tlustého střeva, astma, demence).  

PROČ SE UKLÁDÁ TUK NA BŘIŠE?

Mezi nejčastější důvody zvýšeného obvodu pasu patří změny, které nastaly v životě obyvatel civilizovaných zemí zhruba v posledních 70 letech.

1.NEVHODNÁ SKLADBA JÍDELNÍČKU

Začali jsme ve velké míře konzumovat potraviny, které obsahují hodně kalorií, ale málo kvalitních makro a mikroživin. Typickým příkladem jsou potraviny s vysokým obsahem volných sacharidů, mezi které můžou patřit i zdánlivě „zdravé“ potraviny jako například snídaňové cereálie nebo ovocné džusy. Dalším příkladem jsou potraviny, které obsahují kombinaci sacharidy-tuk, jako jsou sušenky, brambůrky a další zpracované potraviny. Konzumace zpracovaných potravin vede nejen k nárůstu tukové tkáně, ale má negativní vliv na rychlost metabolismu, takže ještě navíc komplikuje hubnutí, když se k němu odhodláme.

Trans-tuky neboli hydrogenované tuky, které se nacházejí v margarínech a mnoha druzích levných zpracovaných potravin jako jsou muffiny, krekry a další podporují zánětlivé procesy v těle a ukládání tuku kolem pase. 

2.  ŠPATNÉ STRAVOVACÍ NÁVYKY

V posledních desetiletích se změnil způsob, jak své jídlo konzumujeme. Jíme ve stresu u pracovního stolu, jíme rychle, nesoustředíme se na jídlo a nedokážeme poznat, kdy máme dost. Neřídíme se vlastním pocitem hladu, ale radami opakovanými v médiích. Výsledkem je to, že sníme víc kalorií, než kdybychom jedli pomalu a spoléhali na signály vlastního těla.

3. NADMĚRNÁ KONZUMACE ALKOHOLU

V souvislosti s vnějším tlakem, který na nás společnost vyvíjí, stoupla v posledních letech konzumace alkoholu. Pravidelná konzumace alkoholu vede k ukládání viscerálního tuku. Alkohol totiž obsahuje stejně jako většina zpracovaných potravin prázdné kalorie, a navíc se musí v těle díky své toxicitě odbourávat přednostně. Nadměrný příjem kalorií z alkoholu vede k ukládání tuku, hlavně toho viscerálního. Navíc opět zvyšuje zánětlivost a poškozuje játra.

3. CHRONICKÝ STRES

Kortizol, steroidní hormon produkovaný při stresových situacích, ovlivňuje fungování metabolismu a podporuje ukládání tuku kolem pasu. Navíc lidé ve stresu tíhnou k vyšší konzumaci sladkých potravin a jídel, které obsahují prázdné kalorie, což podporuje roztáčení spirály stres-kortizol-sladké nebo zpracované jídlo-ukládání tuku.

4. NEDOSTATEK SPÁNKU

Čím kratší dobu spíme, tím více tíhneme ke konzumaci nezdravého jídla, což se odrazí na obvodu našeho pasu a vyšším obsahu viscerálního tuku. Lidé, kteří spí málo mají také vyšší tendenci k emocionálnímu jezení, tj. řešení nekomfortních situací, nudy, špatné nálady nebo deprese zvýšenou konzumací utěšujících potravin(potravin, které mají většinou vysoký obsah volných cukrů a kalorií).

 

NEDOSTATEK POHYBU

Lidé, kteří nemají dostatek přirozeného pohybu mají tendenci konzumovat více kalorií než ti, kteří se pravidelně hýbají. Kromě toho, že pohybem spálí nějaké kalorie, pohyb podporuje i tvorbu endorfinů, snižuje stres a většinou zvyšuje okysličení těla, což je dobré pro rychlost metabolismu.

5. ŠPATNÉ DÝCHÁNÍ

Chronický stres, sedavé zaměstnání, neustálé sledování obrazovek počítačů a mobilů vede ke stažení svalů kolem hrudní části páteřepovrchnímu rychlému dýchánívyřazení bráničních svalů při dýchání a tzv. předýchávání, tj. snížení obsahu oxidu uhličitého v těle. To má za následek snížení dostupnosti kyslíku pro buňky těla, což negativně ovlivní rychlost metabolismu a může vést ke zvýšenému ukládání tuků.

JAK SE TEDY ZBAVIT TUKU NA BŘIŠE?

Ke snížení obsahu tuku v těle vede jediná cesta – změna toho, co děláme každý den. Zavedení jednoduchých návyků do našeho každodenního režimu nám umožní zhubnout, což se odrazí i na menším obvodu pasu. Je naivní si myslet, že můžeme zhubnout tuk na konkrétním místě v těle, tak to prostě nefunguje. Je potřeba udělat trvalé změny v jídelníčku, začít jíst pomalu a vědomě, zpomalit dech a při dýchání používat bránici, dostatečně se vyspat a přidat pravidelný přirozený pohyb. To povede k celkovému snížení tuku, včetně toho na břiše. 

Tuk už není nepřítel?

TUK UŽ NENÍ ŠPATNÝ?

V posledních desetiletích byl tuk ve stravě považován za nepřítele a hlavního viníka některých nemocí, hlavně zvýšeného cholesterolu. Zkušenosti z posledních let a statistiky ohledně zhoršujícího zdravotního stavu obyvatel a rostoucího procenta obézních lidí ale ukazují, že omezování tuků není úplně správné. 

OBEZITA A CUKROVKA V POPULACI

Podle posledních informací se počet obézních lidí na světě od roku 1975 ztrojnásobil (1), počet diabetiků v dospělé populaci vzrostl na 10,5 % (2). Odhaduje se, že do roku 2045 se počet diabetiků zvýší o dalších 45 %, to znamená, že každý osmý dospělý bude mít cukrovku 2. typu, která je důsledkem nevhodného životního stylu.

CUKR NEBO TUK?

Snížení procenta tuku ve stravě jde ruku v ruce s nutností zvýšení příjmu sacharidů, aby se zachoval energetický příjem. Debata, zda je horší cukr nebo tuk se vede již po mnoho let, obě strany mají své zastánce i odpůrce a pádné argumenty (3).

Je nutno ale zdůraznit, že otázka cukr nebo tuk není tak jednoduchá. Důležité je, jaký cukr a jaký tuk konzumujeme. Mnoho publikací ukazuje, že vyšší příjem sacharidů z nevhodných zdrojůjako jsou například snídaňové cereálie plné volných cukrů, slazené nápoje či jiné zpracované potraviny jde v ruku v ruce se zvýšenou zánětlivostí, inzulínovou rezistencí, zvýšeným rizikem diabetu 2. typu, zvýšenou hladinou triglyceridů a vyšším rizikem obezity (4).

Na druhou stranu se již objevují publikace, které ukazují, že tuk ve skutečnosti nezvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění(5).

Vliv nízkotučného stravování na zdraví a obvod pasu dobře mapuje kniha novinářky Niny Teilcholz Tuk, velké překvapení, kniha doktora Marka Hymena Zhubni díky tukům, práce profesora Tima Noakese Revoluce v opravdovém jídle či kniha doktorky Catherine Shanahan: Deep Nutrition. 

WHO MĚNÍ DOPORUČENÍ

Dokonce i světová zdravotnická organizace (WHO) minulý týden zrevidovala svá doporučení ohledně poměru cukru a tuku ve stravě (1) a zmírnila své námitky vůči tukům (6, 7, 8). Ve stručnosti řečeno, WHO se ve svých nových směrnicích nezaměřuje tolik na množství sacharidů a tuků ve stravě, ale zdůrazňuje potřebu konzumace těchto živin z kvalitních zdrojů.

Prohlášení v poslední větě je klíčové. Důležité je totiž si vybírat kvalitní a přirozené zdroje živin. Stejně jako vysoký příjem sacharidů s vysokým glykemickým indexem může zdravotní stav zhoršovat nevhodně postavená dieta se sníženým obsahem sacharidů, jak je často doporučováno v Low Carb facebookových skupinách.

Pokud bude vaše dieta obsahovat vysoký příjem tuků z nekvalitních uzenin, tučného masa a zpracovaných potravin obsahujících trans tuky, dopad na vaše zdraví bude také negativní.  

CO BYCHOM TEDY MĚLI JÍST?

Co by tedy měl člověk jíst? Preferovat by se měly kvalitní zdroje tukůjako je olivový olej, avokádo, ořechy, semena, mléčné výrobky vyrobené z mléka krav, které se pasou venku nebo vejce z volných chovů. Vyřadit by se měly veškeré zdroje hydrogenovaných tuků (trans-tuky), které mají negativní zdravotní dopady.

Zdrojem sacharidů by měly být přirozené komplexní zdroje, které obsahují vlákninu, jež zpomaluje uvolňování glukózy do krve. Patří sem hlavně ovoce, zelenina, luštěniny, ořechy, čistozrnný chléb a semena.

Součástí každého jídla by měl být i zdroj kvalitních bílkovin, ať už maso, ryby, mořské plody, mléčné výrobky nebo vegetariánské zdroje jako jsou fermentované sójové výrobky (např. tofu nebo tempeh), luštěniny nebo celá zrna. 

VÝHODY PŘIROZENÉ STRAVY

Preferováním kvality potravin nad jeho kvantitou získáte mnoho benefitů. Přirozené kvalitní zdroje potravin mají vysokou sytící schopnost, díky obsahu vlákniny zpomalují vstřebávání sacharidů, zlepšují zažívání a činnost střev, podporují zdravý mikrobiom a dodají vám přirozeně velké množství mikronutrientů jako jsou minerály, vitamíny, antioxidanty a fytolátky. Výsledkem bude nejen menší objem pasu, ale i více energie, lepší nálada, lepší zažívání a lepší zdravotní stav. 

Citace:

1.Medical News Today: How much fat and carbs should you consume, as per new WHO guidelines?, 2023

2.  International Diabetes Federation: Facts&Figures, 2023

3. Heart Matters: Sugar versus Fat: which is worse? British Heart Foundation, 2023

4. Levy a kol: Ultra-processed food consumption and type 2 diabetes incidence: a prospective cohort study. BCM Public Health,20, 1496, 2020

5. Patty a kol.: Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease. The American Journal of Clinic Nutrition, 2023

6. World Health Organization: Total fat intake for the prevention of unhealthy weight gain in adults and children: WHO guideline, 2023

7. World Health Organization:Saturated fatty acid and trans-fatty acid intake for adults and children: WHO guideline, 2023

8. World Health Organization: Carbohydrate intake for adults and children: WHO guideline

 

Proč jíst cukety?

ŠEST DŮVODŮ, PROČ JÍST CUKETY

Cukety jsou v létě široce dostupné, levné a kromě toho, že jsou lokální a nemusí se tedy dovážet, jsou dobré pro naše zdraví. Zde je několik důvodů, proč cukety zařadit do letního jídelníčku.

  1. Pomohou vám zhubnout. Mají málo kalorií, lze je použít místo klasické přílohy. Pokud nahradíte klasické těstoviny cuketovými nudlemi, ušetříte až polovinu kalorií.
  1. Mají velice nízký obsah sacharidů, takže nezvyšují krevní cukr a jsou dobré pro lidi s inzulínovou rezistencí a diabetem 2. typu. Sacharidy jsou doprovázené vlákninou, která dále zpomaluje vstřebávání cukru do krve. Když je použijete jako přílohu, snížíte sacharidovou nálož, množství produkovaného inzulínu i množství kalorií.
  1. Obsahují mnoho vitamínů a minerálních látek. Zvláště vysoký je obsah vitamínu A, který je důležitý pro správné fungování imunitního systému a zdraví vašich očí. Kromě toho obsahuje i vitamín C, B1, B6 a kyselinu listovou. V létě je důležité dbát i na přísun iontů, které ztrácíme pocením. Cuketa vám dodá hořčík, draslík, mangan, železo, vápník a zinek. 
  1. Mají vysoký obsah antioxidantů. To jsou látky, které jsou schopné v našem těle vychytávat volné radikály a chránit tak vaše buňky před poškozením. Cukety obsahují hlavně karotenoidy – zeaxantin, lutein a betakaroten, které jsou dobré pro oči, pokožku, chrání srdce a působí preventivně proti některým druhům rakoviny. Nejvíce antioxidantů je ve slupce, proto cuketu neloupejte, jen ji pečlivě omyjte.
  1. Dodají vám vlákninu, která je důležitá pro zdraví vašich střev a vyprazdňování. Vláknina změkčuje stolici, zjednodušuje průchod potravy střevem, a tak působí proti zácpě. Je také potravou pro střevní bakterie a tím podporuje jejich nárůst. Zdravý mikrobiom je klíčový nejen pro zažívání, ale ovlivňuje prakticky všechny funkce těla od imunitního systému až po vaši náladu. Buňky ve vašem střevě též produkují vitamín B12 a mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které jsou klíčové pro zdravý povrch střev a snižují zánět.
  1. Jsou dobré pro zdraví srdce. Studie uvádějí, že vláknina obsažená v cuketách pomáhá redukovat LDL cholesterol a draslík snižuje krevní tlak. Karoteinoidy dále podporují zdraví vašeho srdce.

JAK JE ZAŘADIT DO JÍDELNÍČKU?

  1. Můžete je grilovat, upéct nebo podusit samotné nebo s jinými druhy zeleniny
  2. Můžete je naplnit mletým masem nebo rajčaty a sýrem a zapéct
  3. Můžete z nich uvařit polévku
  4. Můžete s nimi zahustit omáčky
  5. Můžete je přidat syrové do salátů
  6. Můžete je použít místo těstovin.

RECEPT

Recept na cuketové lasagne (a mnoho dalších receptů) najdete na mých sociálních sítích: 

Instagram:

 https://www.instagram.com/p/CvHze12r2oM/?img_index=1

Facebook:  

https://www.facebook.com/photo/?fbid=304097338819185&set=pb.100076567643662.-2207520000.

Vysoce zpracovaní lidé: Proč tloustneme a jsme nemocní?

NOVÁ KNIHA ODHALUJE, ŽE EPIDEMIE OBEZITY A NEMOCÍ NENÍ ZPŮSOBENA NAŠÍ SLABOU VŮLÍ, ALE ŠPATNOU KVALITOU POTRAVIN

Před několika týdny vyšla ve Velké Británii kniha Vysoce zpracovaní lidé: Proč jíme všechny ty věci, které nejsou jídlo a proč s tím nemůžeme přestat? (1), kterou napsal lékař Chris van Tulleken. 

PROČ TLOUSTNEME A ZHORŠUJE SE NÁM ZDRAVÍ?

V této knize autor konstatuje, že to nejste vy, ale jídlo, které vás dělá tlustými a nemocnými. Je to proto, že co se týče jídla, žijeme v úplně jiné době než naši předkové. Většina kalorií, které stále větší množství lidí konzumuje, nepochází z normálních potravin, ale z těch, které jsou vysoce zpracované. 

Existuje dlouhá vědecká definice toho, co jsou vysoce nebo ultra zpracované potraviny, ale v krátkosti lze říci, že je to všechno, co je zabalené v igelitu a na seznamu ingrediencí má minimálně jednu složku, která se běžně nevyskytuje ve vaší kuchyni.

Kniha ukazuje, jak velké potravinářské firmy změnily složení jídla, jak ochotně jsme jej začali přijímat jako něco normálního a jak tento nový způsob stravování způsobil pandemii obezity, různých zdravotních potíží a nemocí.

JAK POTRAVINY OVLIVŇUJÍ NAŠE ZDRAVÍ A PSYCHIKU?

Autor provedl v rámci psaní knihy experiment sám na sobě. Pod dozorem svých kolegů z University  College London zvýšil konzumaci ultra zpracovaných potravin tak, aby tvořily 80 % jeho denního příjmu. Dělal jen to, co dělá v dnešní době většina dospělých i jejich dětí. Snídal čokoládové křupinky zalité mlékem obědval toastový chleba se šunkou a majonézou a večeřel polotovary jako například lasagne. Občas si koupil sladkou tyčinku, brambůrky, zmrzlinu nebo colu. Nepřejídal se, ale dával si tolik, na kolik měl chuť. Výsledek můžeme vidět v dokumentu BBC What are we Feeding our Kids? (Čím krmíne naše děti?) (2).

Před experimentem a po něm absolvoval lékařkou prohlídku (3). Výsledkem bylo, že během tohoto měsíce přibral téměř 7 kgzačal mít zažívací potíže a pálení žáhy, začal trpět zácpou, zhoršila se mu kvalita spánku a začal trpět úzkostnými stavy, zpomalily se jeho reakce a přestal mít chuť na sex. Podle svých slov se po měsíci začal cítit, jako by zestárnul o 10 let. 

Scan jeho mozku navíc ukázal, že centra odměny v mozku se spojily s centry pro opakované, automatické chování.  To znamená, že konzumaci ultrazpracovaného jídla začal brát jako něco automatického, bez toho, že by ho opravdu chtěl. Podle svých slov zjistil, že začal po zpracovaných potravinách toužit stále častěji, ztratil kontrolu nad množstvím, které snědl a také motivaci s tím něco dělat. Také mu přestaly fungovat normální mechanismy, které v těle regulují pocit hladu a nasycení.

JAKÉ JE ŘEŠENÍ?

Tento problém nevyřešíte tím, že budete mít větší vůli, budete míň jíst a víc cvičit, ale vyřešíte ho tak, že se budete zajímat o to, co v obchodech kupujete, budete se dívat na etikety potravin a vrátíte se do svých kuchyní, kde budete používat jídlo, které vyrostlo v přírodě nebo bylo zpracováno tradičními metodami. Mezi tradiční metody patří konzervace, fermentace, sýrařství, pečení kváskového chleba, zavařování nebo mražení. 

CO SI Z TOHO VZÍT?

Z výše uvedených skutečností je vidět, že pokud je vaše dieta postavena na vysoce zpracovaných potravinách, máte jen malou šanci vystoupit z kruhu závislosti, přejídání, přibírání na váze a zhoršujícího se pocitu ze sebe sama. To ale neznamená, že je ze svého života musíte vyloučit úplně. Když postavíte svůj jídelníček na kvalitních přirozených potravinách a jen občas si dopřejete zmrzlinu, bagetu nebo pizzu, nic se vám nestane. 

Jak spolu souvisí strava a zdraví? Fakta, čísla, příklady.

DIETA OVLIVŇUJE METABOLICKÉ ZDRAVÍ A STÁRNUTÍ ORGANISMU VÍCE NEŽ LÉKY

 

Studie publikovaná v časopise Cell Metabolism (1) ukazuje, že změna stravovacích návyků může mít v případě cukrovky, srdečních onemocnění, některých imunitních problémů a metabolických onemocnění větší efekt než léky

Tým vědců zkoumal vliv 40 různých kombinací bílkovin, tuku, sacharidů a celkového příjmu kalorií na fungování metabolických drah v játrech (klíčový orgán v regulaci metabolismu) a výsledky porovnával s účinkem léků. Výzkum objasnil mechanismus, jakým to, co jíme ovlivňuje zdraví a stárnutí organismu

Množství konzumovaných proteinů a celková kalorická spotřeba nejvíce ovlivňovaly to, jak přesně buňky přepisují jednotlivé geny, kolik se v mitochondriích produkuje energie a jak se tvoří proteiny, které ovlivňují další metabolické dráhy a tvorbu nových buněk.  

Studie ukazuje, že vysoký energetický příjem má negativní efekt na množství bílkovin syntetizovaných v játrech, zatímco vyšší příjem bílkovin pozitivně ovlivňuje činnost mitochondrií. V závěru článku autoři konstatují, že dieta může působit terapeuticky.

JAK TO FUNGUJE V PRAXI?

Tento efekt je vidět i u mých klientů, kteří změnili své stravovací návyky. Jeden z mnoha příkladů je uveden v tabulce níže. Výsledky krevních testů klientky, která změnila složení své stravy, ukazují, že změna způsobu, jakým se stavujeme, může způsobit velké zlepšení zdravotního stavu. Vše je samozřejmě doprovázeno i tím, že klientka zhubla, má více energie a cítí se a vypadá lépe.

Žena, 56 let

Parametr

Prosinec 2022

červen 2023

Normální rozmezí

Glukóza (mmol/l)

5,9

5,5

3,5-5,6

Cholesterol (mmol/l)

6,07

3,17

2,9-5,0

HDL cholesterol (mmol/l)

1,72

1,63

1,2-2,7

LDLcholesterol (mmol/l)

3,68

1,02

1,2-2,6

LDL/HDL cholesterol

2,1

0,6

0-3,5

Aterogenní index

2,53

0,94

0-3

Triacylglyceroly (mmol/l)

2,33

1,02

0,45-1,7

VÍTE, CO JÍTE?

Než si naložíte jídlo na talíř, zamyslete se, jestli tím svému tělu prospíváte nebo škodíte. Rozhodnutí o tom, jak se budete cítit a jak budete vypadat, držíte ve vlastních rukou.

Pamatujte, že zdraví začíná v kuchyni a že špatnou dietu nevycvičíte.

Citace:

(1) Le Couteur G.G. a kol.: Nutritional reprogramming of mouse liver proteome is dampened by metformin, resveratrol and rapamycin. 2021, Cell metabolism, 33, 1-13.