Jak je to s obsahem cukru a energie v alkoholických nápojích

Jak je to s obsahem cukru a energie v alkoholických nápojích?

Různé alkoholické nápoje mají rozdílný způsob výroby, proto se od sebe liší obsahem alkoholu (etanolu) a sacharidů, a proto mají i různou energetickou (kalorickou) hodnotu.  Kalorická hodnota jednoho gramu etanolu je 29 kJ, gram cukru dodá energii 17 kJ.

Vezměme si příklad tří alkoholických nápojů – pivo, víno a destilát. Nejprve se budeme zabývat obsahem alkoholu, který se u nápojů udává v objemových procentech (tj. kolik ml etanolu obsahuje 100 ml daného nápoje). V tabulce 1 je uveden průměrný obsah alkoholu a cukru pro dva druhy světlého piva, průměrné suché a polosuché bílé víno, průměrný destilát a koktejl připravený z tohoto destilátu. Protože alkoholické nápoje neobsahují žádné další živiny, dá se z obsahu cukru a alkoholu v nápojích snadno vypočítat jejich energetická (kalorická) hodnota, která je také uvedena v tabulce (vynásobí se množství alkoholu číslem 29 a množství cukru číslem 17).

Jak je vidět, nejméně cukru obsahuje destilát (cukr při destilaci totiž nepřechází do kapaliny), který má ale také nejvíce alkoholu (ten se totiž destilací v kapalině zakoncentruje). Co se týká energie, mohlo by se z tabulky 1 zdát, že nejlépe vychází světlé pivo 10°. To by byla pravda, kdyby bylo běžné pít stejné objemy všech nápojů, které porovnáváme (hodnoty jsou totiž uvedeny v litru nápoje). Tak to ale není, protože se musí brát v úvahu obvyklá porce každého nápoje. Vezměme tedy půllitr piva (0,5 l), skleničku vína (0,2 l),jeden velký panák destilátu (0,04 l) nebo míchaný nápoj připravený smícháním tohoto destilátu s 0,2 l slazeného nápoje. Hodnoty pro tyto obvyklé porce jsou tentokrát uvedené v tabulce 2. Z ní je vidět, že nejméně energie je obsaženo v jednom panáku destilátu (který má i nejméně cukru), následuje sklenička suchého bílého vína, nejvíce energie dodá světlý ležák (ten má i nejvíc sacharidů). Toto tedy platí, pokud pijete destilát samotný. Jakmile z něj připravíte koktejl, pro ilustraci je uvedena pina colada, dodáte do nápoje cukr a tím více než zdvojnásobíte jeho energetickou hodnotu, jak je vidět v tabulce 2.

Když si vypočtenou kalorickou hodnotu vyjádříme jako POČET ČTVEREČKŮ MLÉČNÉ ČOKOLÁDY MILKA  (viz obrázek na začátku textu), vychází to takto:

JEDNO PIVO = 11 ČTVEREČKŮ

SUCHÉ VÍNO 2 DL = 6 ČTVEREČKŮ

JEDEN PANÁK DESTILÁTU 4 CL = 4 ČTVEREČKY

JEDEN MÍCHANÝ NÁPOJ = 9 ČTVEREČKŮ 

Tabulka 1 – obsah alkoholu, cukru a energie v alkoholických nápojích (vztaženo na litr)

Nápoj

Obsah alkoholu

(%)

Obsah alkoholu

(ml/l)

Obah alkoholu (g/l)*

Obsah cukru (g/l)

Energie

(kJ/l)

Pivo 12° světlé

5,5

55

43,4

40

2000

Pivo 10° světlé

3,5

35

27,6

20

1550

Suché bílé víno

12

120

94,7

4

2600

Polosuché bílé víno

12

120

94,4

40

3400

Destilát

40

400

315,6

0

7250

* Objemová procenta alkoholu jsou přepočtena na gramy, aby alkohol vycházel ve stejných jednotkách jako cukr. Přepočet objemu na hmotnost je počítán přes hustotu (hmotnost=hustota alkoholu·objem). Hustota alkoholu je 0,789 g/ml.

Tabulka 2 – obsah alkoholu, cukru a energie v alkoholických nápojích (vztaženo na obvyklou porci)

Nápoj

Obvyklá porce

(l)

Obah alkoholu (g/porce)

Obsah cukru (g/porce)

Energie

(kJ/porce)

Pivo 12° světlé

0,5

22

20

980

Pivo 10° světlé

0,5

14

10

780

Suché bílé víno

0,2

19

1

570

Polosuché bílé víno

0,2

19

8

690

Destilát

0,04

13

0

380

Míchaný nápoj

0,2

13

22

750

Nejnovější příspěvky

Jak se ukládá v těle tuk (a jak se odbourává)

Jak se ukládá v těle tuk (a jak se odbourává)?

Ukládání tuku v těle není podmíněno jen MNOŽSTVÍM jídla, které sníte (kalorie),  ale je ovlivněno hlavně SLOŽENÍM POTRAVY. Je to proto, že ukládání tuku, stejně jako většina procesů v těle, je řízeno HORMONY. Důležitým hormonem, který řídí ukládání tuku do buněk je INZULÍN. Jak to tedy celé funguje?

 Celý proces je znázorněn na horním obrázku. Cukr je rychlým zdrojem energie, takže jakmile sníte větší porci sacharidů, hladina cukru v krvi stoupne rychle nad normální hodnotu. Na to zareaguje slinivka břišní, která vyloučí  INZULÍN. Ten glukózu z krve přenese k buňkám, které z ní vyprodukují ENERGII. Ta se využije na práci svalů. Většinou ale sníme více, než dokážeme spálit, proto tělo přebytečnou energii ULOŽÍ. Jednak spojí molekuly glukózy a vytvoří GLYKOGEN, který se jako rezerva uloží v játrech. Když jsou zásoby glykogenu plné, ze zbytku buňka vytvoří TUK, který uloží do TUKOVÝCH BUNĚK. Výsledkem je, že jednak tloustneme a jednak za chvíli dostaneme znovu hlad, protože tělo uložilo zásoby na horší časy a chybí mu volná energie. Proto znovu sáhneme po jídle a vše se opakuje dokola. DOKUD V KRVI KOLUJE VĚTŠÍ MNOŽSTVÍ INZULÍNU, TĚLO TUK NEZAČNE ODBOURÁVAT.Jak tedy zařídit, aby tělo využívalo tukové zásoby a my jsme konečně začali hubnout?

Už víme, že zvýšená hladina INZULÍNU blokuje odbourávání tuku a stejně dobře víme, že INZULÍN se produkuje, pokud konzumujeme jídlo s vyšším obsahem SACHARIDŮ. Logickým krokem je tedy SNÍŽIT OBSAH SACHARIDŮ V POTRAVĚ. Pokud konzumujeme potraviny s nízkým obsahem sacharidů, ale vyšším obsahem bílkovin a zdravých tuků, hladina INZULÍNU se drží nízko, tělo brzy vyčerpá uložené zásoby glykogenu a pak může začít chybějící energii doplňovat z tukových zásob. Výsledkem je, že jednak hubneme a jednak nemusíme jíst tak často, protože bílkoviny a tuky nás déle zasytí.

Výhodou snížení konzumace sacharidových jídel je kromě hubnutí tuku i to, že zmizí časté pocity hladu, chuť na sladké potraviny, tělo se zbaví přebytečné vody, zvýší produkci růstového hormonu, který působí proti stárnutí a zrychluje regeneraci tkání a vy se budete cítit dobře a mít dostatek energie na běžné aktivity.

TUK, KTERÝ MÁTE V TĚLE NEPOCHÁZÍ Z TUKU, KTERÝ KONZUMUJETE V POTRAVINÁCH, ALE PRÁVĚ ZE SACHARIDŮ. POKUD OMEZÍTE SACHARIDY, ZAČNETE HUBNOUT TUK.

Nejnovější příspěvky