ŠEST DŮVODŮ, PROČ JÍST CUKETY

Cukety jsou v létě široce dostupné, levné a kromě toho, že jsou lokální a nemusí se tedy dovážet, jsou dobré pro naše zdraví. Zde je několik důvodů, proč cukety zařadit do letního jídelníčku.

  1. Pomohou vám zhubnout. Mají málo kalorií, lze je použít místo klasické přílohy. Pokud nahradíte klasické těstoviny cuketovými nudlemi, ušetříte až polovinu kalorií.
  1. Mají velice nízký obsah sacharidů, takže nezvyšují krevní cukr a jsou dobré pro lidi s inzulínovou rezistencí a diabetem 2. typu. Sacharidy jsou doprovázené vlákninou, která dále zpomaluje vstřebávání cukru do krve. Když je použijete jako přílohu, snížíte sacharidovou nálož, množství produkovaného inzulínu i množství kalorií.
  1. Obsahují mnoho vitamínů a minerálních látek. Zvláště vysoký je obsah vitamínu A, který je důležitý pro správné fungování imunitního systému a zdraví vašich očí. Kromě toho obsahuje i vitamín C, B1, B6 a kyselinu listovou. V létě je důležité dbát i na přísun iontů, které ztrácíme pocením. Cuketa vám dodá hořčík, draslík, mangan, železo, vápník a zinek. 
  1. Mají vysoký obsah antioxidantů. To jsou látky, které jsou schopné v našem těle vychytávat volné radikály a chránit tak vaše buňky před poškozením. Cukety obsahují hlavně karotenoidy – zeaxantin, lutein a betakaroten, které jsou dobré pro oči, pokožku, chrání srdce a působí preventivně proti některým druhům rakoviny. Nejvíce antioxidantů je ve slupce, proto cuketu neloupejte, jen ji pečlivě omyjte.
  1. Dodají vám vlákninu, která je důležitá pro zdraví vašich střev a vyprazdňování. Vláknina změkčuje stolici, zjednodušuje průchod potravy střevem, a tak působí proti zácpě. Je také potravou pro střevní bakterie a tím podporuje jejich nárůst. Zdravý mikrobiom je klíčový nejen pro zažívání, ale ovlivňuje prakticky všechny funkce těla od imunitního systému až po vaši náladu. Buňky ve vašem střevě též produkují vitamín B12 a mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které jsou klíčové pro zdravý povrch střev a snižují zánět.
  1. Jsou dobré pro zdraví srdce. Studie uvádějí, že vláknina obsažená v cuketách pomáhá redukovat LDL cholesterol a draslík snižuje krevní tlak. Karoteinoidy dále podporují zdraví vašeho srdce.

JAK JE ZAŘADIT DO JÍDELNÍČKU?

  1. Můžete je grilovat, upéct nebo podusit samotné nebo s jinými druhy zeleniny
  2. Můžete je naplnit mletým masem nebo rajčaty a sýrem a zapéct
  3. Můžete z nich uvařit polévku
  4. Můžete s nimi zahustit omáčky
  5. Můžete je přidat syrové do salátů
  6. Můžete je použít místo těstovin.

RECEPT

Recept na cuketové lasagne (a mnoho dalších receptů) najdete na mých sociálních sítích: 

Instagram:

 https://www.instagram.com/p/CvHze12r2oM/?img_index=1

Facebook:  

https://www.facebook.com/photo/?fbid=304097338819185&set=pb.100076567643662.-2207520000.