MŮŽU V LÉTE ZHUBNOUT?

Léto kromě příjemných teplot a dlouhých dní nabízí i mnoho lákadel, která se mohou projevit nárůstem obvodu pasu. Jak si léto užít a přitom ještě zhubnout? Tady je pár tipů, jak to lze udělat. .

JEZTE HODNĚ ZELENINY

Využijte toho, že je k dispozici lokální, čerstvá zelenina, která měla šanci uzrát na záhonku a nestrávila mnoho hodin zavřená v kamionu. Zelenina vám dodá vitamíny, minerální látky, doplní vodu, a navíc má velmi málo kaloriíVláknina, která je v zelenině obsažená, vám dodá pocit sytosti a přispěje k dobrému fungování vašich střev. Zeleninu použijte i jako náhradu za klasické přílohy, ušetříte tím velké množství kalorií, jak je vidět níže.

PŘIDEJTE BÍLKOVINY

Bílkoviny jsou pro tělo zdrojem aminokyselin, které jsou důležité pro obnovu svalů a tkání a syntézu mnoha enzymů. Bílkoviny mají nízkou kalorickou hodnotu a vysokou sytící schopnost, takže po nich nebudete mít hlad. A jak si v létě navýšit příjem bílkovin? Přidejte do salátu libové maso, ryby nebo mořské plody. Vegetariáni mohou jako zdroj bílkovin využít skyrolomoucké tvarůžky, cottagetofu, tempeh nebo vaječný bílek a výrobky z něj (např. šmakoun). Ženy mohou do salátu přidat nezralé sójové boby edamamme, protože obsahují kromě bílkovin i přírodní fytoestrogeny. Obsah bílkovin v jednotlivých kategoriích potravin je vidět níže.

NEBOJTE SE JÍST TUKY

Tuky jsou skvělým zdrojem mastných kyselin, které jsou pro tělo potřebné, protože jsou součástí buněčných membrán a mnoha hormonů, kromě toho jsou nezbytné pro vstřebávání vitamínů A,D,E a K. Jaké jsou vhodné zdroje tuků a jak je do jídelníčku zařadit? Zeleninové saláty nebo ranní jogurt můžete zpestřit přidáním semínek (lněné, slunečnicové, dýňové, chia) nebo krájených ořechů (vlašské, kešu, para, mandle, makadamové nebo piniové oříšky). Do salátu přidejte avokádo nebo si z něj připravte guacamole. Kombinovaným zdrojem tuků a bílkovin jsou mléčné výrobky. Feta, balkánský sýr, kozí sýr nebo mozzarella vhodně doplní zeleninový salát a slouží jako zároveň jako zdroj bílkovin a tuků. Vařené vejce jde skvěle dohromady s tuňákem a je opět zdrojem bílkovin a vhodných tuků. Salátová zálivka připravená z kefíru nebo řeckého jogurtu dodá vašemu salátu svěží chuť, zasytí vám a do střeva se dostane probiotická kultura. Dávejte pozor na kvalitu tuku. Nekupujte připravené salátové zálivky, ale udělejte si vlastní z kvalitního olivového oleje, balzamika a čerstvých bylinek. Proč? Komerční salátové zálivky obsahují levné rostlinné oleje (řepkový, slunečnicový), které nejsou pro tělo vhodné a kromě toho cukr v různých formách a konzervační látky pro prodloužení trvanlivost. Rozdíl je vidět níže.

DEJTE POZOR NA MNOŽSTVÍ ALKOHOLU

Posezení na zahrádkách restaurací k létu prostě patří. Dejte ale pozor na množství alkoholu, které vypijete, protože dodává velké množství kalorií, žádné živiny, a navíc podporuje chuť k jídlu a nutkání konzumovat vysokokalorické zpracované potraviny jako jsou brambůrky, hranolky nebo pokrmy s majonézou. Podívejte se, kolik kalorií obsahují jednotlivé alkoholické nápoje, proto je pijte s rozmyslem. Když chcete snížit množství vypitého alkoholu, objednejte si džbán vody a konzumaci alkoholu prokládejte dvojnásobným množstvím vody. Snížíte vypité množství a časově rozložíte efekt alkoholu na tělo.

VYNECHTE SVAČINKY A JEZTE JEN KDYŽ MÁTE HLAD

Mnoho studií udává, že delší intervaly mezi jídly jsou velmi prospěšné. Podívejte se na naše předky, jedli třikrát denně, měli větší fyzickou námahu a svačit nepotřebovali. Navíc, buďme k sobě upřímní, většina z nás si k svačině nevybírá tu nejzdravější variantu potravin a často sáhneme po sušence, čokoládě nebo v létě po zmrzlině. Právě kombinace cukru a tuku je jistou cestou k většímu obvodu pasu. Využijte toho, že v létě má člověk menší pocit hladu a vynechejte je. Pokud se budete stravovat tak, jak je napsáno v předchozích odstavcích, budete navíc dostatečně sytí a svačiny potřebovat nebudete.